barszcz-bialy-przepis

Nasz przepis na barszcz biały z kiełbasą pozwoli Ci przygotować dla Ciebie i Twoich bliskich przepyszne tradycyjne wielkanocne danie. Przekonaj się, dlaczego jest wyjątkowy i pyszny!

Barszcz biały przygotowuje się z dodatkiem białej kiełbasy, boczku, suszonych grzybów, warzyw, a także tradycyjnych dodatków, takich jak jajka ugotowane na twardo i twaróg. To wyjątkowe danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Polskie tradycyjne zupy charakteryzują się intensywnymi smakami, dobrej jakości składnikami użytymi do przygotowania dania, a także niesamowitą prostotą wykonania. Mimo że  przepis na barszcz biały nie jest recepturą najłatwiejszą do zrealizowania, to i tak większość z Was poradzi sobie z nim bez problemu. Do dzieła!

Polecamy także: Zrób na obiad wegetariańskie kotlety z kapusty kiszonej – oto przepis!

Barszcz biały – przepis

Składniki na około 6 osób:

• kości wieprzowe na bulion – ok. 0,5–1 kg,

• pietruszka korzeń – 1–2 sztuki w zależności od wielkości (1 duża lub dwie mniejsze),

• marchewka – 1–2 sztuki w zależności od wielkości,

• seler – ¼ sztuki,

• por – 1 sztuka,

• cebula – 1 sztuka,

• suszone borowiki – mała garść, ok. 6–10 sztuk,

kiełbasa biała parzona – ok. 0,5 kg,

boczek wędzony – 100–200 g,

kiełbasa wiejska – 100–200 g,

liście laurowe – 3 sztuki,

ziele angielskie – 3 sztuki,

• śmietana 18% - 150–200 g,

mąka pszenna – 2 łyżki,

• zakwas do barszczu białego – 1 butelka (ok. 480 g),

pieprz, sól, majeranek,

• dodatkowo: ok. 3 l wody (lub więcej); dodatki do podania zupy: ugotowane jajko na twardo, twaróg, chleb na zakwasie

Przepis na biały barszcz – przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania wywaru mięsno-warzywnego. Na początek kości wieprzowe opłucz pod zimną wodą, przełóż do garnka i zalej mniej więcej 2–3 litrami zimnej wody z łyżeczką soli. Zagotuj wodę z kośćmi, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie pozbądź się łyżką szumowin (czyli unoszącej się na powierzchni szarej piany).

2. W międzyczasie przygotuj warzywa: dokładnie umyj i obierz marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Pokrój je na mniejsze kawałki, np. połówki. Umyj także cebulę, ale jej nie obieraj; przekrój na pół.

warzywa-na-barszcz-bialy

3. Pokrój również boczek i kiełbasę: boczek w drobną kostkę, a kiełbasę wiejską w plasterki.

4. Gdy minie 30 minut, dodaj do gotującego się wywaru wszystkie przygotowane warzywa, a także suszone grzyby, boczek, kiełbasę wiejską oraz liście laurowe z zielem angielskim. Ponownie doprowadź wywar do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj powoli przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie pozbądź się ponownie szumowin.

5. Po upływie godziny do zupy wrzuć białą kiełbasę w całości (nie krój jej teraz) i gotuj kolejne 20–30 minut na małym ogniu. Spróbuj zupy i dodaj barszcz biały na zakwasie. Zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i dużą ilością.

wywar-na-bialy-barszcz

6. Powstałą zupę przelej przez sitko do innego garnka.

7. Z sitka wyjmij wędzonkę (boczek i wiejską kiełbasę), suszone grzyby, marchewkę i białą kiełbasę. Wszystkie składniki dodaj ponownie do wywaru (białą kiełbasę i marchewkę pokrój w plasterki i dopiero dodaj do zupy). Ponownie ustaw zupę na palniku.

8. Zahartuj śmietanę – przełóż śmietanę 18% do kubka, dodaj 2–3 łyżki zimnej wody, 1–2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj chochlę ciepłej zupy i ponownie dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek. Tak zahartowaną śmietanę dodaj do gotującej się zupy i ponownie dokładnie zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. W razie potrzeby dodaj do zupy więcej wody.

gotowy-barszcz-bialy

9. Podawaj zupę z ugotowanym na twardo jajkiem, twarogiem oraz chlebem na zakwasie.

Z czym i jak podawać barszcz biały?

Barszcz biały to danie typowo wielkanocne, dlatego podaje się go zazwyczaj z innymi wielkanocnymi daniami, np. z pieczonym schabem ze śliwką, pieczoną białą kiełbasą, faszerowanymi jajkami, a także pieczoną szynką wieprzową. Obiad wielkanocny z pewnością jest bardzo obfity, dlatego warto nakładać sobie mniejsze porcje, aby spróbować każdej potrawy. Dodatki do samego białego barszczu to przede wszystkim jajko ugotowane na twardo (może być ze święconki), twaróg i chleb na zakwasie – pychota!

Czym się różni żurek od barszczu białego?

Różnica między żurkiem a barszczem białym jest dość subtelna. W większości przepisów dotyczy głównie mąki, z której przygotowywany jest zakwas. Zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, z kolei zakwas na barszcz biały przygotowany jest ze zwykłej mąki pszennej. To jest najważniejsza różnica. Barszcz biały niekiedy jest zakwaszany wyłącznie samą kwaśną śmietaną, ale znajdą się również przepisy wykorzystujące wodę z kiszonych ogórków lub kapusty.

Wiesz już, że żurek i barszcz to dwie różne zupy. Jeśli chcesz przygotować prawdziwy barszcz biały, przepis znajdziesz powyżej. Jeśli jednak skłaniasz się ku żurkowi, również nie odejdziesz od nas z niczym – przepis czeka na Ciebie na naszym blogu.

Przepis na żurek staropolski w chlebie

Zadbaj o to, by na wielkanocnym stole pojawiła się ta pyszna zupa

Już wiesz, jak zrobić barszcz biały. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie składniki i… przeprowadzić małą kulinarną próbę przed Wielkanocą. Najlepsza biała kiełbasa idealna do białego barszczu bądź żurku znajduje się w sklepie Schronisko Bukowina. Znajdziesz u nas również wyśmienity wędzony boczek i przepyszną kiełbasę wiejską potrzebną do zrealizowania naszego przepisu na barszcz biały.

Sprawdź, jakie inne przydatne do przygotowania świąt składniki czekają na Ciebie w naszym sklepie!

zestaw-wielkanocny-barszcz