biala-kielbasa-pieczona-przepis

Pieczona biała kiełbasa to danie, które kojarzy się głównie ze świętami wielkanocnymi. Na szczęście nie oznacza to, że tylko wtedy można ją przyrządzić. Poznaj najlepszy przepis na białą kiełbasę pieczoną w piekarniku – znajdziesz go w artykule!

Spis treści

1. Biała kiełbasa pieczona w piwie – przepis

2. Dlaczego warto przyrządzić białą kiełbasę pieczoną w piwie?

3. Co pasuje do białej kiełbasy pieczonej w piekarniku?

4. Przygotuj pyszne, swojskie danie z najlepszej białej kiełbasy na rynku!

Uwaga

Biała kiełbasa będzie ponownie dostępna w naszym sklepie online około 20 marca. Chcemy dostarczyć Wam możliwie najświeższy produkt przed świętami wielkanocnymi, dlatego na ten czas przesunęliśmy produkcję. Nasza biała kiełbasa bardzo szybko się wyprzedaje, dlatego aby nie przegapić jej pojawienia się w sklepie, zapiszcie się na listę oczekujących. Jako pierwsi dowiecie się o tym, że jest dostępna i będziecie mogli od razu ją zamówić.

Kiełbasa biała premium – zapisz się na listę oczekujących

Biała kiełbasa z piekarnika to ciekawy i oryginalny pomysł na rodzinny obiad lub kolację, szczególnie dla zwolenników dobrej jakości mięsa. Swojskie, proste dania mają bardzo wielu fanów zarówno wśród tych, którzy tylko je jedzą, jak i tych, którzy je przyrządzają – przykładem takiej potrawy jest właśnie nasza biała kiełbasa. Surowa, pieczona w piekarniku z cebulą kiełbasa jest bardzo prosta do zrobienia, a oszałamia swoim aromatem i smakiem nie mniej niż najbardziej wyrafinowane przysmaki – przekonaj się!

Biała kiełbasa pieczona w piwie – przepis

Składniki na 6 osób

kiełbasa biała premium (parzona) – 1 kg,

• cebula – 2–3 sztuki, 

• jabłka – 2 sztuki,

boczek wędzony – 200 g,

piwo jasne – 1 szklanka,

miód – 2 łyżki,

musztarda francuska – 2 łyżki,

• olej rzepakowy rafinowany lub masło klarowane,

sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

1. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki, tak samo przygotuj jabłka.

2. Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju lub masła klarowanego i ułóż w nim pokrojoną cebulę i jabłka.

3. Do cebuli i jabłek dołóż białą kiełbasę. Rozmieść wszystko tak, aby wszystkie składniki były rozłożone dość równomiernie.

biala-kielbasa-pieczenie

4. Przygotuj marynatę – wymieszaj piwo z miodem, musztardą francuską, solą i pieprzem. Zalej nią zawartość naczynia żaroodpornego.

biala-kielbasa-gotowa-do-pieczenia

5. Pokrój boczek w kostkę i posyp nim całość.

biala-kielbasa-z-jablkiem-i-cebula

6. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra–dół) i piecz w nim przygotowane danie przez ok. 45 minut, aż kiełbasa będzie ładnie przyrumieniona, a cebula i jabłka miękkie. Podczas pieczenia warto 2–3 razy podlać kiełbasę marynatą, która znajduje się na dnie naczynia żaroodpornego.

Uwaga: Jeśli Twoja biała kiełbasa była surowa przed pieczeniem, czas pieczenia może się trochę wydłużyć – nim wyjmiesz całe danie z piekarnika, sprawdź, czy jest gotowe.

7. Podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki.

upieczona-biala-kielbasa

Wskazówka

Podczas pieczenia białej kiełbasy można przygotować również pieczone ziemniaczki, które będą dla niej świetnym dodatkiem. Wystarczy, że wstawisz je do piekarnika w tym samym czasie, a obiad zrobi się praktycznie sam!

Dlaczego warto przyrządzić białą kiełbasę pieczoną w piwie?

Biała kiełbasa zapiekana w piwie to naprawdę dobry pomysł na oryginalny obiad czy kolację. Kiełbasa biała premium ze sklepu Schronisko Bukowina przyrządzana jest z według polskiego przepisu z mięsa wieprzowego – schabu, szynki i boczku.

Dbamy nie tylko o jakość produktów, ale również o złożoność smaku. Nasza biała kiełbasa premium jest idealnie doprawiona czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem oraz pietruszką, dzięki czemu proponowane przez nas danie nie wymaga dodania wielu przypraw.

Koniecznie wypróbuj nasz przepis – jesteśmy pewni, że danie to zagości na Twoim stole nie tylko podczas Wielkanocy.

biala-kielbasa-na-talerzu

Polecamy również: Spaghetti bolognese – przepis na danie, które zasmakuje całej rodzinie!

Co pasuje do białej kiełbasy pieczonej w piekarniku?

Idealnym dodatkiem do pieczonej białej kiełbasy w piwie będzie z pewnością chrzan. Podawaj ją w towarzystwie dobrej jakości chleba, np. chleba jasnego z czosnkiem, szałwią i ziarnami na kolację lub śniadanie. Na obiad lepiej upiec ziemniaczki z dodatkiem świeżych ziół i czosnku i podać całość z kiszonym ogórkami.

Do białej pieczonej kiełbasy polecane bywa bardzo często purée ziemniaczane, ale sprawdzą się także zwykłe gotowane ziemniaki z wody. Aby wzbogacić ostateczną potrawę porcją warzyw, możesz dodać również zasmażane buraczki, surówkę z kiszonej kapusty lub z marchwi i jabłka. Tak naprawdę możliwości jest mnóstwo. Jeżeli zostanie Ci trochę kiełbasy na później, możesz ją podgrzać, podsmażając ją na niewielkiej ilości oleju i ponownie zjeść z pieczywem lub dodać do zupy, np. żurku, zalewajki lub białego barszczu.

Polecamy także: Bliny – przepis od szefa kuchni Schroniska Bukowina!

Przygotuj pyszne, swojskie danie z najlepszej białej kiełbasy na rynku!

Biała kiełbasa premium ze sklepu Schroniska Bukowina jest najlepszej jakości. Dobre, jakościowe mięso, aromatyczne przyprawy i tradycyjna receptura to sekret jej popularności i smaku. Zachęcamy do zakupów w sklepie Schroniska oraz przetestowania proponowanego przez nas przepisu na białą kiełbasę pieczoną w piwie.