bigos-wigilijny-magdy-gessler

To jedno z 12 dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Bigos Magdy Gessler jest połączeniem kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz aromatycznych przypraw – koniecznie spróbuj przyrządzić go w swoim domu w najbliższe święta!

Spis treści

1. Wigilijny bigos Magdy Gessler – przepis

2. Dlaczego warto przygotować to danie na swoją wigilię?

3. Z czym podać wigilijny bigos Magdy Gessler? Do czego pasuje?

4. Najlepsze składniki na wigilijny bigos Magdy Gessler znajdziesz w Schronisku Smaków!

Bigos z kiszonej kapusty Magdy Gessler albo, inaczej mówiąc, kapusta z grzybami to jedna z obowiązkowych świątecznych potraw. Danie to jest proste w przygotowaniu i każdemu kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia.

Kapusta z grzybami jest słodko-kwaśna w smaku, a jej obłędny zapach unosi się podczas gotowania w całej kuchni! Przeprowadzimy Cię w przepisie krok po kroku po procesie jej przygotowywania, abyś mógł cieszyć się wyśmienitą potrawą podczas tegorocznych świąt.

Wigilijny bigos Magdy Gessler – przepis

Składniki na około 8 porcji:

• 2 kg kiszonej kapusty + sok z kiszonej kapusty,

• 3 cebule,

• 2 garście grzybów suszonych – borowików lub podgrzybków,

• olej rzepakowy,

• 2 jabłka,

• 3 ziela angielskie,

• 3 liście laurowe,

• 5–10 ziarenek pieprzu,

• 1 łyżeczka kminku mielonego,

• sól i cukier do smaku.

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby zalej niewielką ilością wody (do całkowitego ich przykrycia), dodaj sól, ziele angielskie, liście laurowe, 1 cebulę pokrojoną na 4 części oraz kilka ziarenek pieprzu. Przykryj przykrywką i zagotuj. Gotuj na małym ogniu do miękkości.

2. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na oleju rzepakowym w garnku z grubym dnem.

3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kminek, zamieszaj. Następnie dodaj kapustę kiszoną (nie płucz jej!), zamieszaj dokładnie. Uwaga! Kapusta lubi się przypalać, więc musisz jej pilnować.

kapusta-kiszona-na-bigos

4. Do kapusty kiszonej dodaj soku z kiszonej kapusty – tyle, ile uważasz. Kapusta z grzybami Magdy Gessler powinna być bardzo kwaśna. Jeżeli jednak nie lubisz takiego rozwiązania, dodaj wodę lub mniej soku.

5. Gdy grzyby będą miękkie, wrzuć je razem z wodą, w której się gotowały, do smażącej się kapusty i wymieszaj dokładnie.

6. Dodaj ziarna pieprzu, dopraw do smaku solą oraz cukrem. Kapusta ma być słodko-kwaśna. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez minimum godzinę – do czasu aż kapusta będzie miękka.

kapusta-z-grzybami-magdy-gessler

7. Na koniec pokrój jabłka na ósemki i wrzuć je do kapusty. Duś przez kilkanaście minut bez przykrycia, aż odparuje nadmiar cieczy, a jabłka zmiękną.

Do takiego bigosu można dodać również ugotowaną pigwę, suszone wędzone śliwki czy inne suszone owoce, by przełamać nieco kwasowość.

kapusta-z-grzybami-podanie

Przeczytaj także: Potrawy wigilijne Magdy Gessler – co przygotowuje na wigilię sławna restauratorka?

Dlaczego warto przygotować to danie na swoją wigilię?

Tradycyjny bigos zazwyczaj przygotowywany jest ze sporą porcją mięsa, a przez to staje się bardzo tłusty i ciężki. Bigos wigilijny jest jarski, dzięki czemu również dużo zdrowszy i prozdrowotnie działający na mikroflorę układu pokarmowego. Idealnie sprawdzi się także jako posiłek dla wegetarian i wegan.

Warto przygotować go na swoje święta – wbrew pozorom nie jest to wcale czasochłonne danie. Powszechnie krąży opinia, że bigos musi gotować się wiele godzin, a czasem nawet dni, ale spokojnie można zrobić to szybciej, a równie efektownie. Bigos wigilijny można przygotować dużo wcześniej, a następnie go zamrozić. Ponowne odgrzewanie bigosu wyciąga z niego esencję i złożoność smaku, a przy okazji… oszczędza czasu w dniu kolacji wigilijnej.

kapusta-z-grzybami-na-wigilie

Z czym podać wigilijny bigos Magdy Gessler? Do czego pasuje?

Bigos wigilijny można podawać na wiele różnych sposobów. W przypadku kolacji wigilijnej jest on spożywany jako jedna z wielu potraw, więc nie trzeba przygotowywać do niego żadnych dodatków.

Poza wigilią można zjeść go z ziemniakami, chlebem albo różnymi kluskami, np. w stylu kopytek czy klusek lanych. Bigos wigilijny Magdy Gessler można podawać w każdej porze kolacji wigilijnej, ale zazwyczaj serwowany jest bezpośrednio po barszczu z uszkami jako element drugiego dania i całej kolacji.

Przeczytaj także: Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler

Najlepsze składniki na wigilijny bigos Magdy Gessler znajdziesz w Schronisku Smaków!

Suszone grzyby, aromatyczne przyprawy czy prawdziwa kiszona kapusta to składniki, których jakość powinna być najwyższa, aby danie osiągnęło kwintesencję smaku. Niezbędne do jego przygotowania produkty znajdziesz w sklepie on-line Schronisko Smaków. Mamy tu dla Ciebie nie tylko składniki na bigos wigilijny Magdy Gessler, ale również gotowe potrawy wigilijne. W asortymencie znajdziesz też gotową kapustę z grzybami Magdy Gessler przygotowaną przez kucharzy z naszej restauracji – to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu gotować. Sprawdź!