Bliny – przepis od szefa kuchni Schroniska Bukowina!

Bliny, czyli drożdżowe naleśniki, to ciekawy pomysł na szybki obiad. Tradycyjnie pochodzą z kuchni wschodu – Rosji, Ukrainy i Białorusi, ale również u nas w Polsce cieszą się sporą popularnością. Prosty przepis na bliny przygotował sam szef kuchni Schroniska Bukowina, dlatego tym serdeczniej zachęcamy do spróbowania!
Przepis na bliny z pewnością spodoba się zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny, a już na pewno osobie przyrządzającej to danie dzięki swojej prostocie. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w jednej misce, odstawić na kilka minut i szybko usmażyć.
Dodatki możesz za każdym razem dobierać inne, dzięki czemu przepis będzie można wykorzystać niejednokrotnie i długo się nie znudzi. To danie je się głównie w wersji wytrawnej, ale dla zwolenników słodkich placuszków również znajdzie się rozwiązanie! Jak zrobić bliny? Przepis znajdziecie poniżej!
Polecamy również: Oto przepis na faworki, który stanie się Twoim ulubionym!
Najlepsze na świecie i proste do zrobienia bliny – przepis podstawowy
Składniki na 4–6 osób:
• mąka pszenna typu 750 – 300 g
• mąka żytnia typu 720 – 100 g
• drożdże suche – 2 łyżeczki
• mleko ciepłe – 0,8 l
• żółtko świeże – 1 szt.
• masło klarowane – 50 g
• cukier trzcinowy – 2 łyżeczki
• sól – 1 łyżeczka
• oliwa bądź masło klarowane do smażenia
• wybrane dodatki – u nas pasta bryndzowo-ziołowa, wędzony pstrąg
Przygotowanie
1. Mąkę przesyp do miski, wymieszaj rózgą z suszonymi drożdżami, solą i cukrem trzcinowym.
2. W garnuszku podgrzej delikatnie mleko i dodaj je do suchych składników w misce razem z masłem klarowanym oraz żółtkiem, dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Poczekaj do momentu, aż stanie się lekko puszyste.
4. Gdy ciasto będzie bardziej pulchne, rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż placuszki, nakładając po ok. 2 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż po kilka minut z każdej strony.
5. Gotowe bliny nakładaj na talerz i podawaj z dodatkami – pastą z bryndzy i ulubionych ziół oraz z wędzonym pstrągiem. Najlepiej smakują na ciepło.
Spróbuj także: Spaghetti bolognese – przepis na danie, które zasmakuje całej rodzinie!
Do czego pasują bliny, z czym je podawać?
Hubert Fudalewicz, szef kuchni Schroniska Bukowina, poleca bliny z pastą bryndzowo-ziołową oraz z wędzonym pstrągiem. Połączenie to smakuje wyśmienicie i zachęcamy do przygotowania takiego zestawienia w swojej domowej kuchni. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tej odsłony dania dostępne są na stronie sklepu online Schroniska Bukowina.
Nie przekonuje Was ten pomysł? Propozycji podania placuszków jest wiele więcej! W roli dodatku sprawdzi się też swojski twarożek ze skwarkami z wędzonego boczku lub kiełbasy i cebuli. Nie zaszkodzi dodać do tego odrobiny świeżych warzyw w postaci pomidorków koktajlowych, szpinaku lub kiszonych ogórków.
Bliny doskonale komponują się z wędzonymi rybami, np. wspomnianym wędzonym pstrągiem lub wędzonym łososiem, jesiotrem, a nawet z kawiorem. Niezwykle pasuje do nich wszelkiego rodzaju nabiał – szczególnie ten fermentowany – jogurt, kefir i maślanka. Mamy również dobrą wiadomość dla zwolenników wszelkiego rodzaju placków na słodko: bliny można zjeść również w takiej formie, np. z konfiturą (polecamy truskawkową) lub cukrem pudrem.
Przeczytaj także: Przepis na pączki – idealny na tłusty czwartek (ale nie tylko)!
Przez żołądek do serca - zrób to danie tym, których kochasz!
Co jak co, ale przepis na bliny jest naprawdę banalnie prosty! Wystarczy kilka ruchów łyżką, odrobina czasu potrzebna do wyrośnięcia ciasta i danie jest praktycznie gotowe. Zachęcamy do wypróbowania go przy najbliższej możliwej okazji – jesteśmy pewni, że zachwyci wszystkich domowników.
Aby poczuć swojski smak i górski klimat podczas ich jedzenia, podawaj je z najlepszymi podhalańskimi przysmakami: aromatyczną bryndzą i mocno wędzonym pstrągiem. Sprawdź asortyment sklepu Schroniska Bukowina i zamów składniki, które będą potrzebne do przygotowania dania – lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej!
- Kuchenne inspiracje (27)
- Sekrety kuchennych składników (42)
- Schronisko radzi (28)
- Swojskie przepisy (38)