boczek wędzony

W czasach, kiedy zdrowe odżywianie jest w modzie, boczek często uważany jest za zbyt tłusty produkt, którego zdecydowanie należy unikać. Warto jednak nie przyjmować tak skrajnego stanowiska – boczek wędzony posiada bowiem wiele zalet. Czy boczek jest zdrowy i w jakich ilościach go spożywać? Na te, i inne, pytania odpowiedź znajdziesz poniżej!

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Boczek wędzony - właściwości i wartości odżywcze

3. Boczek wędzony – kalorie

4. Jak i jak długo przechowywać boczek wędzony? Czy można go mrozić?

5. Boczek wędzony - do czego go dodawać?

6. Czy boczek jest zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

7. Zamów najlepszy boczek wędzony, który sami wyrabiamy i wędzimy!

Czy wiesz, że...?

Statystyczny Polak każdego roku zjada około 38 kilogramów mięsa wieprzowego. Okazuje się, że oprócz schabu, boczek jest najchętniej jedzonym rodzajem mięsa w naszym kraju! A czym tak naprawdę jest boczek? Oficjalna definicja mówi, że jest to element z bocznej i brzusznej części półtuszy wieprzowej – bez sadła i pachwiny. Ta część tuszy wieprzowej odznacza się przerostem tłuszczowym, który z łatwością można zaobserwować. Tkanka tłuszczowa występuje naprzemiennie z warstwami mięśni.

Często można spotkać się innym określeniem na boczek – mowa tutaj o terminie „bekon”. Jest to nazwa, która w następstwie procesu globalizacji przyjęła się z języka angielskiego. Czy więc bekon i boczek to jedno i to samo? Słowniki uznają te wyrażenia za synonimiczne, jednak kulinarni eksperci nie godzą się na takie uproszczenia. Nasz rodzimy boczek różni się od tego amerykańskiego zawartością tłuszczu – polski produkt zawiera go znacznie więcej. Na tym nie kończą się wszystkie różnice. Bekon, tak lubiany w amerykańskiej kuchni, pozyskiwany jest z grzbietowej części półtuszy i zdecydowanie bardziej wyraźną strukturę, natomiast boczek to boczna część półtuszy.

Boczek wędzony to coś więcej niż zwykły boczek – szczególnie jeśli zdecydujesz się na produkt z naszej Spiżarni. W swoim asortymencie posiadamy najwyższej jakości mięso, które zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych smaków. Nasz boczek wędzony posiada niezwykle prosty skład – to wyłącznie świeże mięso, sól i sól peklująca oraz przyprawy. Barwnikom, aromatom i konserwantom mówimy stanowcze nie.

Intensywny, niepowtarzalny zapach boczku zawdzięczamy procesowi wędzenie – używamy do tego drzewa bukowego oraz drzew owocowych. Boczek wędzony dostępny w Spiżarni to tradycyjny produkt, który pokochasz od pierwszego kęsa – tłusty i pachnący, a mięso do produkcji pochodzi od sprawdzonych, polskich dostawców.

smażony boczek z czym jeść 

Boczek wędzony – właściwości i wartości odżywcze

Boczek wędzony to bardzo dobre źródło energii, a ta jest nam szczególnie potrzebna w okresie jesienno-zimowym. Ludzki organizm intuicyjnie wybiera wtedy tłuste potrawy – to swego rodzaju przygotowania na niskie temperatury.

Boczek jest bogatym źródłem tłuszczu, w tym głównie kwasów tłuszczowych nasyconych. I choć wokół tłuszczy krąży wiele mitów, to nie należy się ich przesadnie obawiać. Obok węglowodanów i białek tłuszcze są trzecią podstawową grupą składników pokarmowych.

Tłuszcze pozwalają nam na gromadzenie energii, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Tkanka tłuszczowa to swego rodzaju magazyny energii oraz skuteczna ochrona przed utratą ciepła. Tłuszcze są także materiałem budulcowym błon komórkowych. Zwiększają sytość spożywanego jedzenia, zmniejszają wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego oraz hamują skurcze żołądka. Co ciekawe, tłuszcze są niezbędne w procesie przyswajania niektórych witamin – mowa tu o witaminach A, E, D i K.

Spora zawartość tłuszczu bezpośrednio wiąże się z tym, że boczek wędzony jest dość ubogi w witaminy i minerały. Jeden plaster boczku, który waży średnio 10 g, ma 0,3 mg niacyny, 6,6 mg sodu, 1 mg magnezu, 0,1 mg witaminy E, 9,5 mg fosforu, 0,2 mg cynku czy 0,1 mg żelaza. 

Boczek wędzony – kalorie

Bez wątpienia boczek wędzony należy do kategorii kalorycznych produktów. Czy to jednak oznacza, że trzeba całkowicie wyeliminować go ze swojego jadłospisu? Oczywiście, że nie! Boczek może być doskonałym dodatkiem do zbilansowanej i zrównoważonej diety, o ile je się go w rozsądnych ilościach.

Nie potrafisz zrezygnować z produktu, jakim jest wędzony boczek? Kcal, jakie znajdziesz w 100 g produktu, sięgają do 477. Oprócz tego znajdziesz tam 12,7 g białka i aż 47,3 g tłuszczu.

Jak widać, jednorazowe zjedzenie aż 100 g tego produktu nie jest najlepszym pomysłem. Ile kalorii ma natomiast plaster boczku? Kcal zawarte w porcji tego wędzonego mięsa to około 48.

Boczek wędzony zawiera sporo kalorii. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by czasem po niego sięgnąć. Warto jednak zachować umiar – to produkt, który zawiera znaczne ilości tłuszczu, który bez wątpienia jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz jedzony w nadmiarze może przyczynić się do przybierania na wadze.

boczek wędzony kcal 

Jak i jak długo przechowywać boczek wędzony? Czy można go mrozić?

Chcesz skusić się na zakup wędzonego boczku, ale obawiasz się, że nie dasz rady od razu go wykorzystać? Dobra wiadomość jest taka, że ten produkt możesz po otwarciu przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Inne rozwiązanie, to zamrożenie wędzonego boczku. W ten sposób jeszcze bardziej przedłużysz jego trwałość.

Pamiętajcie, aby regularnie sprawdzać świeżość mięsa. Jeśli boczek nabierze niezdrowego kolorytu koloryt, zacznie wydzielać specyficzny zapach oraz będzie dziwnie śliskie i lepkie pod palcami oznacza to, że zdecydowanie nie nadaje się do spożycia.

Przeczytaj także: Czy musztarda jest zdrowa? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten sos!

Boczek wędzony - do czego go dodawać?

Wędzony boczek to wyrób, który z pewnością kocha każdy wielbiciel mięsnych potraw. To bez wątpienia jeden z tych produktów, który potrafi dodać niepowtarzalnego charakteru każdej potrawie. Nie ma w tym jednak nic dziwnego – w końcu tłuszcz to doskonały nośnik smaku!

Na bazie wędzonego boczku można przygotować całą masę pysznych dań. To produkt, który jest doskonałą bazą zarówno na śniadanie, jak i danie główne. A co powiesz na boczek wędzony na grilla? W tym wydaniu sprawdzi się równie dobrze!

boczek wędzony kalorie 

Grillowana pierś z kurczaka z boczkiem

Kurczak z grilla to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Niestety, wiele osób uważa, że drobiowe mięso jest zbyt suche. Jest na to rozwiązanie! Wystarczy, że pierś z kurczaka obwiniesz plastrami wędzonego boczku. Tłuszcz, który będzie się stopniowo wytapiał, doda mięsu i wzbogaci go o  wyrazisty aromat wędzenia. Gotowe danie możesz podać z ryżem i ulubioną sałatką.

Spaghetti Carbonara

Czas na tradycyjne danie kuchni włoskiej, czyli makaron carbonara. To pożywne i szybkie danie, w którym wędzony boczek odgrywa główną rolę. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, czosnek oraz natkę pietruszki. Dodaj makaron i starty twardy ser – najlepiej Parmezan lub Grana Padano. Całość polej roztrzepanymi jajkami, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.

Szparagi z boczkiem

Szparagi doskonale wpływają na – to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawarte w nich minerały i witaminy zostaną jeszcze lepiej przyswojone przez organizm, jeśli szparagi połączysz z wędzonym boczkiem, który jest doskonałym źródłem tłuszczu. Warzywa dokładnie umyj, zamarynuj w soku z cytryny i soli. Po około godzinie szparagi odsącz i owiń plastrami boczku. Podsmaż na patelni, a następnie posyp startym parmezanem.

Na tym nie kończą się propozycje, jak przygotować smaczne dania z wędzonym boczkiem w roli głównej. Jeśli jesteś fanem klasyki, to plastry mięsa zjedz w połączeniu ze świeżym chlebem.

Koniecznie wypróbuj także smażony boczek. Z czym jeść go w takiej postaci? Połącz go z jajecznicą, a uzyskasz zdrowe i sycące śniadanie. Chipsy ze smażonego boczku to doskonały dodatek do kremowych zup czy sałatek.

 czy boczek jest zdrowy

Czy boczek jest zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Jak mówi stare powiedzenie – wszystko może być trucizną, decyduje tylko dawka. Bez wątpienia boczek wędzony posiada liczne walory. To źródło tłuszczu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najwyższy czas pożegnać się z mitem, że boczek to zło, którego trzeba unikać.

Nie oznacza to jednak, że boczek można jeść bez ograniczeń. Zdecydowanie powinien być on jedynie dodatkiem do ulubionych potraw – jedzenie go każdego dnia solo może nie być najlepszym rozwiązaniem.

Na boczek powinny jednak uważać osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu. Tylko 100 g produktu dostarcza aż 64 mg cholesterolu – to 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Boczek wędzony może być szczególnie groźny dla osób, które chorują na hipercholesterolemię.

boczek wędzony do czego 

Przeczytaj także: Co zrobić z wołowiną na obiad? Podpowiadamy!

Zamów najlepszy boczek wędzony, który sami wyrabiamy i wędzimy!

Po przeczytaniu artykułu naszła Cię ochota na wędzony boczek? Kalorie, wartości odżywcze i sposób przechowywania już znasz! Po najlepszej jakości mięso udaj się do naszej Spiżarni. Wędzony boczek ze Schroniska Bukowina zachwyci Cię niepowtarzalnym swojskim smakiem i aromatem.

Nasz produkt wytwarzany jest z mięsa od polskich dostawców. Nie stosujemy barwników, konserwantów ani aromatów. Wędzony boczek naszej produkcji jest zamknięty w szczelnym opakowaniu próżniowym o różnej masie netto – poszczególne opakowania mają tolerancję różnic w wadze do 8%.

Zrób zakupy w naszej Spiżarni i delektuj się niepowtarzalnym smakiem wędzonego boczku bez konieczności wychodzenia z domu!