co-zrobic-na-weganski-obiad

Dobrze zbilansowany wegański posiłek jest zdrowy i bogaty w wartości odżywcze. Mimo że nie zawiera mięsa, jest pełnowartościowym daniem. Do tego świetnie smakuje! Przekonaj się o tym, gotując aromatyczne curry, warzywne klopsy czy faszerowane papryki z naszego przepisu.

Spis treści

1. Co zrobić na wegański obiad? 4 propozycje

2. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania wegańskiego obiadu?

3. Raz na jakiś czas zrezygnuj z mięsa i zaskocz bliskich całkiem nowym smakiem!

Wegańska kuchnia całkowicie pozbawiona jest produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie znajdziesz w niej mięsa, ryb, nabiału ani też miodu. Wegańskie przepisy na obiad bazują na warzywach, strączkach i kaszach. Popularnym składnikiem dań jest tofu, soczewica oraz awokado. Do przygotowania posiłku często wykorzystuje się także orzechy i pestki. Czy jest smacznie? Ależ tak! Z pomocą odpowiednich przypraw odwzorujesz smak m.in. mięsa mielonego czy żeberek.

Jeszcze kilka lat temu wegańska dieta brzmiała dosyć egzotycznie. Dziś w sklepach łatwo znajdziesz składniki niezbędne do przygotowania bezmięsnego obiadu. Brak białka pochodzącego z kurczaka czy indyka nie przeszkadza w zrobieniu zbilansowanego i pożywnego posiłku. Przepisy wegańskie na obiad komponowane są w taki sposób, aby było to wartościowe jedzenie – sycące i dające zastrzyk energii.

Warto po nie sięgnąć nie tylko z powodów ideologicznych, ale też jeśli chcesz się zdrowo odżywiać. Dietetycy zalecają, aby przynajmniej dwa razy w tygodniu zrezygnować z mięsa czy ryby na rzecz dań na bazie roślin strączkowych. Wegańskie przepisy na obiad mają jeszcze jedną zaletę – większość z nich wykonasz w ekspresowym tempie.

Polecamy także: Szukasz pomysłu na obiad na słodko? Oto nasze inspiracje!

weganskie-curry

Co zrobić na wegański obiad? 4 propozycje

Wokół bezmięsnej kuchni narosło wiele wyobrażeń i nieprawdziwych teorii. Osoby, które nie mają styczności z takimi potrawami, często zakładają, że przepisy wegańskie na obiad prowadzą do stworzenia posiłków bez wyrazistego czy ciekawego smaku. Nic bardziej mylnego! Przyprawy oraz właściwa obróbka warzyw pozwalają wykreować pyszne dania, które pobudzą Twoje kubki smakowe. Nawet szybki wegański obiad zachwyca prostotą wykonania i tym jak jest aromatyczny. Przekonaj się o tym sam, przygotowując jeden z poniższych przepisów.

Szybkie curry z ciecierzycą

W klasycznych przepisach na tę indyjską potrawę znajdziesz mięso lub ryby. W wersji wege zastąpi je ciecierzyca. Aby stworzyć szybki wegański obiad, wykorzystaj produkt zamknięty w puszce. Suchą ciecierzycę trzeba bowiem wcześniej namoczyć przez ok. 12 godzin, a następnie ugotować. Jak przygotować bezmięsne curry?

Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią dodaj curry. Skorzystaj z gotowej mieszanki przypraw lub skomponuj ją samodzielnie. Po chwili dalszego podsmażania masy na patelni, dodaj passatę pomidorową oraz kilka świeżych pomidorów. Niech całość pogotuje się chwilę. W tym czasie podgrzej wodę, potrzebną do ugotowania ulubionego ryżu. Do curry dodaj ciecierzycę oraz mleko kokosowe. Pozwól całość gotować się kilkanaście minut. Gotowym gęstym sosem polej ryż na talerzu.

Klopsiki z kalafiora

Małe, bezmięsne kuleczki czy kotlety z warzywnej masy to świetne pomysły na obiad wegański dla całej rodziny. Wykonanie go jest banalnie proste. W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną i kalafiora. Pilnuj, aby warzywo nie rozgotowało się, ale pozostało lekko twarde. Dobrze, aby kasza była z kolei kleista. Po wyciągnięciu kalafiora z wody ugnieć go tłuczkiem do ziemniaków lub użyj praski.

Gdy kalafior i kasza przestygną, połącz je w jednej misce i dodaj do masy majeranek oraz podsmażoną cebulkę. Przed wymieszaniem dopraw całość solą oraz pieprzem. Uformuj małe klopsiki lub duże klopsy i obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju.

Klopsiki możesz podać na kilka sposobów, przede wszystkim jako danie główne w towarzystwie buraczków lub kapusty kiszonej. Małe kuleczki doskonale smakują jedzone z kaszą czy ziemniakami. Duże kotlety umieść w bułce – to świetna alternatywa dla mięsa w burgerze.

weganskie-kotlety-z-kalafiora

Nadziewana papryka

Prosty obiad wegański? Nadziewane warzywa! Do tego przepisu wykorzystaj paprykę. Jeśli jej nie lubisz, użyj cukinii lub bakłażana. Z czego zrobić farsz? Najlepiej z kaszy gryczanej. Wymieszaj ją z podsmażoną cebulą, cukinią, zielonymi oliwkami czy pomidorami. Całość zapiecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Dla urozmaicenia dania możesz przed podaniem polać je sosem przygotowanym z passaty lub suszonych grzybów. Pamiętaj, aby zabielić masę roślinnym produktem, a nie klasyczną kwaśną śmietaną.

weganskie-papryki

Wegańskie chili sin carne

Sos warzywny doskonale smakuje zaserwowany z kaszą, ryżem lub kromką dobrej jakości pieczywa. Takie jednogarnkowe danie to pomysł na prosty obiad wegański wykonywany w ekspresowym tempie. Jak je zrobić? Na początku ugotuj czerwoną soczewicę. Gdy zmięknie, dodaj do niej podsmażony na oliwie czosnek i cebulę. Następnie dołóż kukurydzę, fasolę oraz suszone pomidory. Całość zalej zblendowanymi pomidorami w puszce i dopraw. Gotuj kilkanaście minut na małym ogniu.

weganskie-chili

ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania wegańskiego obiadu?

Wydaje Ci się, że musisz iść do sklepu, aby zrobić zakupy na obiad? Spójrz jeszcze raz do lodówki, czy nie znajdziesz w niej kilku warzyw – dojrzałych pomidorów, cukinii i marchewki. Jeśli w domu masz jeszcze kaszę, która np. została po wczorajszej kolacji, w zasadzie już niewiele dzieli Cię od skomponowania pożywnego obiadu. Mięso nie będzie potrzebne. Wegańskie dania świetnie sprawdzają się do wykorzystania resztek z lodówki. W ten sposób jesz zdrowo, smacznie, nie marnujesz jedzenia i oszczędzasz.

Brak mięsa w lodówce wcale nie oznacza, że na talerzu znajdzie się niepełnowartościowe danie. Jak wykorzystać resztki na wegański obiad? Zrób kaszotto! Zobaczysz, będzie pysznie. Warzywa znalezione w lodówce podsmaż na patelni i stwórz z nich sos, dodając zblendowane, bardzo dojrzałe pomidory lub przecier, który otworzyłeś kilka dni temu. Całość dopraw i połącz z kaszą w jednym garnku. Taki warzywny sos możesz też podawać z ryżem lub makaronem.

Polecamy również: Szukasz pomysłu na wegetariańskie śniadanie? Oto 5 najciekawszych!

weganska-salatka

Raz na jakiś czas zrezygnuj z mięsa i zaskocz bliskich całkiem nowym smakiem!

Chociaż w polskiej tradycji mięso jest „głównym bohaterem” praktycznie każdego obiadu, bez niego także da się stworzyć smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. Ba! Proste pomysły na obiad wegański pokazują, że do jego skomponowania nie potrzeba żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego – ryb, jajek czy nawet śmietany.

Wystarczy, że będziesz miał do dyspozycji warzywa, owoce, kaszę lub makaron, orzechy i  pestki, a przygotujesz sobie wiele smacznych, pełnowartościowych wegeobiadów. Pamiętaj, że duże znaczenie mają przyprawy i zioła, które nadają posiłkom unikatowy smak, często zbliżony do mięsnych odpowiedników. Eksperymentuj w kuchni i wspólnie z bliskimi kosztujcie wegańskich dań. W sklepie Schroniska Bukowina znajdziesz niezbędne produkty najwyższej jakości – przekonaj się o tym!