daktyle-suszone-wlasciwosci

Kochają je sportowcy i miłośnicy zdrowego odżywiania, a ich zastosowań jest naprawdę sporo. O czym mówimy? Oczywiście o suszonych daktylach, czyli przekąsce, która w naszym kraju zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Co warto wiedzieć o tych owocach? Ile kalorii mają suszone daktyle i jakie są ich właściwości? Na te pytania odpowiedzi znajdziecie poniżej!

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Suszone daktyle - właściwości i zastosowanie

3. Suszone daktyle – kalorie

4. Czy suszone daktyle są zdrowe?

5. Na co zwrócić uwagę, kupując ten produkt?

6. Zepsute suszone daktyle? To może być cukier, a nie pleśń!

7. Zastąp słodycze zdrowymi daktylami

Czy wiesz, że...?

Daktylowiec jest jednym z najstarszych drzew uprawnych. Nawet jego nazwa nie jest kwestią przypadku – z łacińskiego Phoenix dactylifera to „drzewo życia”. Daktylowce uprawiane są w ponad 400 odmianach na całym świecie – głównie na obszarach południowo-zachodniej Azji, północnej Afryki oraz na południu Stanów Zjednoczonych.

Zazwyczaj daktyle dojrzewają pod koniec sierpnia, jednak ta kwestia jest bezpośrednio związana z regionem występowania i uprawianą odmianą. Początkowo owoce mają zieloną barwę, następnie robią się brązowe, a co za tym idzie – miękkie. To właśnie wtedy rozpoczyna się etap zbierania. Lokalni mieszkańcy najbardziej lubują się w daktylach, które mają żółty odcień. Dla Europejczyków są one jednak zbyt cierpkie, więc na eksport trafiają owoce w brązowym kolorze.

Dojrzałe drzewo osiąga wysokość nawet 40 metrów. Każdy daktylowiec rodzi owoce przez nawet 6 tygodni, a z jednej palmy można zebrać od 80 do 100 kilogramów daktyli!

Przeczytaj również: Poznaj orzechy nerkowca. Ich właściwości Cię zaskoczą!

Suszone daktyle – właściwości i zastosowanie

Suszone daktyle na pierwszy rzut oka przypominają dobrze nam znane rodzynki, które chętnie dodajemy do wypieków. Gdy się jednak dobrze przyjrzysz albo nawet lepiej – spróbujesz – zobaczysz różnicę. Suszone daktyle są zdecydowanie większe i słodsze niż rodzynki.

Na rynku można znaleźć zarówno świeże daktyle, jak i te suszone, te drugie są jednak o wiele chętniej wybieraną opcją. Zastanawiasz się, czy włączyć do swojej diety suszone daktyle? Właściwości tego produktu z pewnością ułatwią Ci podjęcie decyzji!

daktyle-suszone

Suszone daktyle – właściwości

Coraz częściej suszone daktyle podbijają serca Polaków. Nic dziwnego – jest to bowiem przekąska, która łączy w sobie cały szereg wartości odżywczych i ma przy tym słodki smak.

Suszone daktyle to przede wszystkim bogactwo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i jelit. Ponadto suszone daktyle zawierają witaminę A, witaminy z grupy B czy witaminę C. Dodatkowo są źródłem magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, manganu, a także przeciwutleniaczy. Niewiele jest owoców, które są aż taką bombą witaminową! Warto jednak pamiętać, że obecność witamin i składników mineralnych zależy od danej odmiany daktyli – nie wszystkie zawierają ich tak samo dużo.

Właściwości suszonych daktyli doceniają przede wszystkim mieszkańcy krajów arabskich. Nazywają je nawet  „chlebem życia”, a ich dieta w dużym stopniu opiera się na tych właśnie niepozornych owocach.

Suszone daktyle – zastosowanie

Daktyle mają szereg zastosowań w kuchni. Produkuje się z nich mąkę, która jest potem używana do wypieku tak zwanego chleba pustyni. Z daktyli można również zrobić miód palmowy czy dżemy.

Jak jeszcze wykorzystać suszone daktyle? Z powodzeniem możesz dodać je do ulubionego musli lub porannej owsianki – nadadzą Twojemu śniadaniu naturalnie słodkiego smaku, a dzięki dużej zawartości błonnika dadzą Ci uczucie sytości na długie godziny.

Suszone daktyle świetnie sprawdzą się w wypiekach – dodaj kilka do chlebka bananowego czy brownie. Ciekawą propozycją jest nadzianie połówek daktyli masłem orzechowym i polanie tego minideseru roztopioną gorzką czekoladą.

Miłośnicy zdrowego stylu życia lubią suszone daktyle dodawać do koktajli lub przyrządzać z nich fitprzekąski. Okazuje się, że można na ich bazie przygotować nawet zdrowszą alternatywę nutelli czy spód do ciasta!

Suszone daktyle – kalorie

Wydawać by się mogło, że zdrowe przekąski można jeść bez ograniczeń. Nic bardziej mylnego. Umiar należy zachować zawsze – nawet jeśli tak chętnie jedzony produkt jest bogactwem witamin i wartości odżywczych. Jesteś na diecie i zastanawiasz się, ile kalorii mają suszone daktyle? Mamy na ten temat informacje!

Nim odpowiemy na pytanie, jak kaloryczna jest ta przekąska, warto, byś najpierw dowiedział się, ile waży suszony daktyl. Jedna sztuka ma około 5 gramów. Garść suszonych daktyli waży natomiast mniej więcej 45 gramów.

suszone-daktyle-w-czekoladzie

Ile kilokalorii zawiera jeden daktyl? 15 kcal to przeciętna kaloryczność każdej sztuki. Stugramowe opakowanie suszonych daktyli ma 290 kcal. Dla porównania: jeden batonik, który waży mniej więcej 50 gramów, to średnio 250 kcal.

Jako że kaloryczność tych owoców jest stosunkowo niewielka, możesz każdego dnia zjeść kilka suszonych daktyli. Gwarantujemy, że jeśli zachowasz umiar, nie ucierpi na tym Twoja sylwetka.

Przeczytaj także: Czarnuszka. Właściwości tych małych nasionek Cię zaskoczą!

Czy suszone daktyle są zdrowe?

Zastanawiasz się, czy suszone daktyle są zdrowe, czy może to kolejny pseudozdrowy hit na rynku? Okazuje się, że pozytywne opinie o tym produkcie nie biorą się znikąd. To owoce, których właściwości cenią od setek tysięcy lat ludzie na całym świecie i pora dowiedzieć się o nich jeszcze więcej.

Na zaparcia

Koniecznie włącz do swojej diety suszone daktyle, jeśli cierpisz na zaparcia. Zawierają one duże ilości błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i układu trawiennego.

Dla sportowców

Cukry proste zawarte w daktylach są od razu wchłaniane przez organizm, dzięki czemu będą idealnym uzupełnieniem diety osób aktywnych fizycznie. Z powodzeniem można jeść je jako przekąskę przed treningiem lub po nim. Duża zawartość potasu poprawia funkcjonowanie mięśni i zapobiega zmęczeniu.

Dla osób na diecie

Wśród osób, które są na diecie, panuje błędne przekonanie, że należy wystrzegać się wszystkiego, co słodkie. Owszem, ta zasada obowiązuje w kwestii przetworzonych słodyczy, jednak suszone daktyle to produkt, którego nie muszą unikać osoby dbające o linię. Daktyle dostarczą organizmowi masę cennych substancji odżywczych i nasycą Cię na długo. Przygotuj z nich zdrową przekąskę lub jedz solo – oczywiście w umiarze.

Uchronią przed miażdżycą

Suszone daktyle mają jeszcze jedno pozytywne działanie – chronią przed odkładaniem się złego cholesterolu. W konsekwencji mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy innych chorób układu krążenia.

Suszone daktyle – kto powinien je ograniczyć?

Skoro suszone daktyle to takie dobrodziejstwo, to czy każdy może włączyć je do swojej diety? Niestety nie… Suszonych daktyli nie powinny spożywać osoby, które cierpią na cukrzycę. Jest to bowiem produkt, który ma bardzo wysoki indeks glikemiczny – wynosi on aż 103.

Również osoby, które zmagają się z atakami migreny, powinny ograniczyć suszone daktyle w swoim jadłospisie. Zawierają one tyraminę, która u niektórych może powodować ból głowy.

daktyle-suszone-w-srebrnym-naczyniu

Przeczytaj także: Fakty na temat suszonej żurawiny. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

Na co zwrócić uwagę, kupując ten produkt?

Właściwości suszonych daktyli potwierdzają, że jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety. Jeśli chcesz cieszyć się jak największą zawartością witamin i wartości odżywczych, kup owoce jak najlepszej jakości. Podpowiadamy, czym się kierować przy zakupie suszonych daktyli!

Wybierz suszone daktyle bez konserwantów

Producenci często dodają do suszonych daktyli konserwanty, by chronić je przed rozwojem pleśni podczas transportu i przechowywania. Najczęściej stosuje się do tego takie preparaty jak  benzoesan sodu (E 211) lub kwas benzoesowy (E 210), sorbinian potasu (E 202) czy sorbinian sodu (E 201). Pamiętaj, że w małych dawkach – takich jak w żywności – są one bezpieczne.

Często stosuje się również metodę gazowania daktyli dwutlenkiem siarki (E 220). W jej efekcie daktyle mają błyszczącą brązową skórkę.

Jeśli chcesz kupić w pełni naturalny produkt, pamiętaj o tym, by czytać etykiety. Staraj się wybierać suszone daktyle bez zbędnych konserwantów – właśnie takie znajdziesz w naszej Spiżarni.

Zepsute suszone daktyle? To może być cukier, a nie pleśń!

Kupiłeś daktyle, ale zaniepokoił Cię biały nalot znajdujący się na ich powierzchni? Nie ma się czym martwić – to nie pleśń.

Biały nalot, który możesz zaobserwować na powierzchni daktyli, to cukier. Fruktoza wydobywa się z owoców i ulega procesowi krystalizacji. Tak więc białe plamki nie oznaczają, że daktyle nadają się wyłącznie do wyrzucenia – to informacja o tym, z jak słodkim produktem masz do czynienia.

nadziewane-suszone-daktyle

Te naturalne cukry na powierzchni skórki są jak najbardziej jadalne – co więcej, dodają daktylom dodatkowej chrupkości. Jeśli jednak chcesz się ich pozbyć, to po prostu zanurz daktyle w ciepłej wodzie, by cukier mógł się rozpuścić.

Przeczytaj także: Oliwa z oliwek – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Zastąp słodycze zdrowymi daktylami

Trudno jest znaleźć przekąskę, która jest jednocześnie zdrowa, sycąca i ma słodki smak. Na szczęście suszone daktyle spełniają wszystkie te kryteria. Można jeść je pod wieloma postaciami, więc nie ma mowy, że Ci się znudzą! Gwarantujemy, że posmakują nawet dzieciom.

Za co jeszcze kochamy suszone daktyle? Właściwości odżywcze tego produktu nie mogą być przemilczane. To także bardzo atrakcyjny zamiennik dla białego cukru, który poza słodkim smakiem dostarczy jeszcze witamin i minerałów.

Jeśli szukasz suszonych daktyli ze sprawdzonego źródła, to koniecznie wybierz te z asortymentu Schroniska Smaków. Oferowany przez nas produkt nie zawiera pestek ani substancji konserwujących. Ruszaj na zakupy do naszej Spiżarni i już dziś osłodź sobie życie!