konfitury z malin w słoiczku

Domowe przetwory to idealny sposób na zatrzymanie lata. Sezonowe owoce aż proszą się o wykorzystanie ich potencjału w stu procentach. Najlepiej jeść je na świeżo, ale warto również zdecydować się na przygotowanie konfitur, które pozwolą na zachowanie smaku na długi czas. Sprawdź nasz przepis na konfitury z malin!

Spis treści

1. Dlaczego warto zrobić konfitury z malin?

2. Wartości odżywcze konfitury z malin

3. Czy można zrobić maliny w słoiku bez cukru?

4. Konfitura z malin – przepis

5. Z czym jeść i podawać konfitury z malin?

6. Zrób domową albo… kup gotową konfiturę z malin z dobrym składem

Dlaczego warto zrobić konfitury z malin?

Przygotowanie konfitury z malin to rzecz banalnie prosta. Nie potrzeba do tego wielu składników – wystarczą jedynie maliny, cukier i woda. Nie potrzebujesz tutaj żadnych zagęstników, a jedynie odpowiednio długiego czasu na odparowanie nadmiaru wody.

Przy przygotowywaniu konfitury z malin nie ma za dużo pracy. Tak naprawdę wystarczy dobrze umyć owoce, ale ostrożnie, żeby ich nie uszkodzić, a następnie gotować je w syropie przyrządzonym z cukru i wody zmieszanych w odpowiednich proporcjach.

maliny - składnik konfitury w rękach

Wartości odżywcze konfitury z malin

Maliny są skarbnicą wielu witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych. W tych małych owocach znajdziesz witaminy z grupy B, witaminę C, a także wapń, potas, flawonoidy i bardzo mało kilokalorii.

Przeczytaj także: Malina i jej właściwości lecznicze

Maliny mają w sobie znaczne ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza układu pokarmowego. Ponadto uważane są za jedne z najbardziej odżywczych owoców! Z tych powodów najlepiej jeść je bez obróbki, na surowo.

Gotowe domowe konfitury z malin i innych owoców znajdziesz w sklepie Schroniska Smaków: kliknij TUTAJ

maliny do przygotowania konfitury

Czy można zrobić maliny w słoiku bez cukru?

Warto przyrządzać konfitury z cukrem ze względu na ich smak i trwałość, a jeżeli zależy Ci na zadbaniu o wartość zdrowotną przetworu, to możesz przyrządzić maliny w słoiku bez cukru. Cukier wymień na ksylitol lub erytrol i tyle!

Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, dzięki której dowiesz się, jak samodzielnie przygotować konfiturę z malin. Sprawdź!

gotowa konfitura z malin

Konfitura z malin – przepis

Składniki na 2 słoiczki (po 200 ml każdy):

• 500 gramów świeżych malin

• 120 gramów cukru białego bądź trzcinowego (jeżeli decydujesz się na wersję bez cukru, użyj do posłodzenia ksylitolu lub erytrytolu; uważaj przy tym na ilość, ponieważ zbyt duża dawka ksylitolu może powodować biegunki)

• 150–200 ml wody

Przygotowanie:

1. Maliny dokładnie i delikatnie umyj.

2. W międzyczasie przygotuj syrop cukrowy: zagotuj wodę z cukrem i podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

syrop z cukru do konfitury z malin

3. Do syropu dodaj maliny i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

maliny w syropie z cukru

4. Gotuj całość na bardzo małym ogniu bez przykrycia przez 40 minut.

maliny w syropie z cukru i wody

5. W międzyczasie delikatnie mieszaj maliny w syropie. W trakcie gotowania będzie powstawała piana, którą należy delikatnie usuwać łyżką.

6. Po 40 minutach wyłącz palnik i zostaw maliny do ostygnięcia.

konfitura z malin - odparowywanie wody

7. Gdy maliny ostygną, zagotuj je ponownie w celu zagęszczenia konfitury (zależy nam na odparowaniu nadmiaru wody).

8. Gdy woda odparuje, przełóż konfiturę do wyparzonych wrzątkiem słoiczków.

Sprawdź domowe konfitury ze sklepu Schroniska Smaków: kliknij TUTAJ

gotowa konfitura z malin w słoiku

Z czym jeść i podawać konfitury z malin?

Jak widzisz, przygotowanie konfitury z malin nie jest szczególnie trudne. Nie jest też czasochłonne – nie musisz non stop stać przy garnku i patrzeć, czy wszystko jest ok. Wystarczy raz na jakiś czas podejść i sprawdzić, czy nic się nie przypala.

Tak przygotowane konfitury z malin możesz wykorzystywać na wiele sposobów, np. jako dodatek do śniadań czy domowych wypieków. Idealnie będą komponować się z twarożkiem na kanapce, możesz ich także użyć jako słodkiej owocowej warstwy w tartaletkach.

Przeczytaj także: Co można jeść z konfiturą? Nasze inspiracje

kanapka z konfiturą z malin i twarożkiem

Nasza rada: dostosuj ilość cukru do słodyczy owoców

Podczas przygotowywania konfitury z malin bardzo ważne jest odpowiednie dostosowanie ilości cukru do słodyczy samych owoców. Dlaczego? Może się okazać, że Twoje maliny są bardzo słodkie lub kwaśne. W takiej sytuacji trzeba będzie dostosować ilość cukru do Twoich potrzeb. W naszym przepisie ilość cukru była dopasowywana do słodyczy malin, które udało nam się kupić.

Zrób domową albo… kup gotową konfiturę z malin z dobrym składem

Przygotowanie domowej konfitury z malin jest bardzo proste i przyjemne. Warto mieć kilka słoiczków schowanych w spiżarni, by smak lata został z Tobą na długo. Jeżeli jednak nie chcesz bawić się w przyrządzanie przetworów owocowych, to możesz kupić gotową konfiturę o dobrym składzie w sklepie Schroniska Smaków Magdy Gessler. PRZEJDŹ DO SKLEPU