Jak przygotować domowe konfitury z malin?

Domowe przetwory to idealny sposób na zatrzymanie lata. Sezonowe owoce aż proszą się o wykorzystanie ich potencjału w stu procentach. Najlepiej jeść je na świeżo, ale warto również zdecydować się na przygotowanie konfitur, które pozwolą na zachowanie smaku na długi czas. Sprawdź nasz przepis na konfitury z malin!
Spis treści
1. Dlaczego warto zrobić konfitury z malin?
2. Wartości odżywcze konfitury z malin
3. Czy można zrobić maliny w słoiku bez cukru?
4. Konfitura z malin – przepis
5. Z czym jeść i podawać konfitury z malin?
6. Zrób domową albo… kup gotową konfiturę z malin z dobrym składem
Dlaczego warto zrobić konfitury z malin?
Przygotowanie konfitury z malin to rzecz banalnie prosta. Nie potrzeba do tego wielu składników – wystarczą jedynie maliny, cukier i woda. Nie potrzebujesz tutaj żadnych zagęstników, a jedynie odpowiednio długiego czasu na odparowanie nadmiaru wody.
Przy przygotowywaniu konfitury z malin nie ma za dużo pracy. Tak naprawdę wystarczy dobrze umyć owoce, ale ostrożnie, żeby ich nie uszkodzić, a następnie gotować je w syropie przyrządzonym z cukru i wody zmieszanych w odpowiednich proporcjach.
Wartości odżywcze konfitury z malin
Maliny są skarbnicą wielu witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych. W tych małych owocach znajdziesz witaminy z grupy B, witaminę C, a także wapń, potas, flawonoidy i bardzo mało kilokalorii.
Przeczytaj także: Malina i jej właściwości lecznicze
Maliny mają w sobie znaczne ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza układu pokarmowego. Ponadto uważane są za jedne z najbardziej odżywczych owoców! Z tych powodów najlepiej jeść je bez obróbki, na surowo.
Czy można zrobić maliny w słoiku bez cukru?
Warto przyrządzać konfitury z cukrem ze względu na ich smak i trwałość, a jeżeli zależy Ci na zadbaniu o wartość zdrowotną przetworu, to możesz przyrządzić maliny w słoiku bez cukru. Cukier wymień na ksylitol lub erytrol i tyle!
Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, dzięki której dowiesz się, jak samodzielnie przygotować konfiturę z malin. Sprawdź!
Konfitura z malin – przepis
Składniki na 2 słoiczki (po 200 ml każdy):
• 500 gramów świeżych malin
• 120 gramów cukru białego bądź trzcinowego (jeżeli decydujesz się na wersję bez cukru, użyj do posłodzenia ksylitolu lub erytrytolu; uważaj przy tym na ilość, ponieważ zbyt duża dawka ksylitolu może powodować biegunki)
• 150–200 ml wody
Przygotowanie:
1. Maliny dokładnie i delikatnie umyj.
2. W międzyczasie przygotuj syrop cukrowy: zagotuj wodę z cukrem i podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
3. Do syropu dodaj maliny i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
4. Gotuj całość na bardzo małym ogniu bez przykrycia przez 40 minut.
5. W międzyczasie delikatnie mieszaj maliny w syropie. W trakcie gotowania będzie powstawała piana, którą należy delikatnie usuwać łyżką.
6. Po 40 minutach wyłącz palnik i zostaw maliny do ostygnięcia.
7. Gdy maliny ostygną, zagotuj je ponownie w celu zagęszczenia konfitury (zależy nam na odparowaniu nadmiaru wody).
8. Gdy woda odparuje, przełóż konfiturę do wyparzonych wrzątkiem słoiczków.
Sprawdź domowe konfitury ze sklepu Schroniska Smaków: kliknij TUTAJ
Z czym jeść i podawać konfitury z malin?
Jak widzisz, przygotowanie konfitury z malin nie jest szczególnie trudne. Nie jest też czasochłonne – nie musisz non stop stać przy garnku i patrzeć, czy wszystko jest ok. Wystarczy raz na jakiś czas podejść i sprawdzić, czy nic się nie przypala.
Tak przygotowane konfitury z malin możesz wykorzystywać na wiele sposobów, np. jako dodatek do śniadań czy domowych wypieków. Idealnie będą komponować się z twarożkiem na kanapce, możesz ich także użyć jako słodkiej owocowej warstwy w tartaletkach.
Przeczytaj także: Co można jeść z konfiturą? Nasze inspiracje
Nasza rada: dostosuj ilość cukru do słodyczy owoców
Podczas przygotowywania konfitury z malin bardzo ważne jest odpowiednie dostosowanie ilości cukru do słodyczy samych owoców. Dlaczego? Może się okazać, że Twoje maliny są bardzo słodkie lub kwaśne. W takiej sytuacji trzeba będzie dostosować ilość cukru do Twoich potrzeb. W naszym przepisie ilość cukru była dopasowywana do słodyczy malin, które udało nam się kupić.
Zrób domową albo… kup gotową konfiturę z malin z dobrym składem
Przygotowanie domowej konfitury z malin jest bardzo proste i przyjemne. Warto mieć kilka słoiczków schowanych w spiżarni, by smak lata został z Tobą na długo. Jeżeli jednak nie chcesz bawić się w przyrządzanie przetworów owocowych, to możesz kupić gotową konfiturę o dobrym składzie w sklepie Schroniska Smaków Magdy Gessler. PRZEJDŹ DO SKLEPU
- Kuchenne inspiracje (32)
- Sekrety kuchennych składników (48)
- Schronisko radzi (31)
- Swojskie przepisy (43)