Domowy chleb na drożdżach. Prosty przepis krok po kroku

Domowy chleb to wypiek, który na pierwszy rzut oka nie należy do tych łatwych. Nic bardziej mylnego. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do wypieku tego chleba potrzebujesz składników, które na pewno znajdują się w Twoim domu. Zachęcamy do sprawdzenia!

Ach ten zapach ciepłego chleba…

Wyobraź sobie, że budzisz swoich domowników zapachem świeżo wypiekanego chleba. Uwierz mi, jest to możliwe do wykonania. Wystarczy wstać trochę wcześniej od rodziny czy współlokatorów, a później pójdzie jak z płatka. Kto nie lubi przyjemnie pachnących poranków? Przepis na nasz domowy chleb na drożdżach jest prosty w przygotowaniu, ale potrzebujesz ok. 2,5 godziny, aby był gotowy. Na szczęście Twoja praca przy nim będzie znacznie krótsza. Chleb na drożdżach musi wyrastać godzinę, a później trzeba go jeszcze upiec. W czasie wyrastania i pieczenia możesz wykonywać inne obowiązki lub zdecydować się na krótką drzemkę. To co? Zabieramy się za robotę?

Składniki:

Dodatkowo będą potrzebne: miski, piekarnik, naczynie żaroodporne o pojemności ok.  2,5-3,5l z przykrywką lub garnek do wypieku chleba.

Jak widzisz składniki są powszechnie dostępne i raczej wszystkie powinny znajdować się w Twoim domu. No może poza drożdżami. W razie co oliwę możesz zamienić na inny olej roślinny, cukier biały na cukier trzcinowy. Podane składniki są na naprawdę duży  bochen chleba, który spokojnie wystarczy na kilka osób. Jeżeli nie potrzebujesz takich ilości pieczywa to możesz zmniejszyć ilość składników o połowę (nie zmieniaj tylko drożdży niech zostaną jak
w tym przepisie).

Przygotowanie:

1. Przygotuj zaczyn: rozkrusz drożdże do miski i rozgnieć widelcem z cukrem. Gdy drożdże „rozpuszczą się” dodaj 1 szklankę letniej wody i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.

W przypadku drożdży suszonych możesz pominąć łączenie drożdży z cukrem, a jedynie wymieszać wymienione w tym punkcie składniki razem.

2. W między czasie wymieszaj (w dużo większej misce) pozostałą mąkę z solą.

3. Po 10-15 minutach dodaj do mąki z solą zaczyn (sprawdź czy trochę „urósł” – dzięki temu dowiesz się czy drożdże działają). Dodaj również oliwę z oliwek i drugą szklankę letniej wody.

4.Całość wymieszaj łyżką, a następnie mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie – do połączenia się dokładnie wszystkich składników.

5. Powstałe ciasto zagnieć w kulę i wstaw do miski, przykryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 min (w tym czasie możesz się zdrzemnąć!). Poniżej ciasto przed wyrastaniem.

 

6. Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na 200°C (termoobieg) z naczyniem do wypieku chleba w środku. Poniżej ciasto po wyrastaniu.

7. Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je, uformuj kulę i wstaw do nagrzanej płytszej części naczynia (obsyp naczynie mąką).

Teraz możesz zrobić rozcięcia na chlebie za pomocą ostrego nożyka lub żyletki – dzięki temu ciasto lepiej urośnie, a Ty będziesz mógł poczuć się jak prawdziwy artysta – piekarz.

8. Przykryj ciasto drugą (zazwyczaj dolną-głębszą) częścią naczynia i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.

9. Po upływie 30 minut zdejmij „przykrywkę” i piecz kolejne 20 minut. W tym czasie zapach świeżego pieczywa będzie rozpływał się po całym mieszkaniu.

10. Na koniec wyłącz piekarnik i zostaw chleb w lekko uchylonym piekarniku. Następnie ostudź go na desce pilnując żeby nie zniknął zbyt szybko.

Przyjemne poranki z ciepłym pieczywem

Jak widzisz przygotowanie tego chleba nie jest wcale trudne. Można trochę przy tym nabałaganić, trzeba trochę poczekać aż wyrośnie i się upiecze, ale efekt końcowy jest naprawdę zadowalający. Chrupiąca skórka, miękki środek i ten zapach-połączenie idealne i przepis nie tylko na chleb, a także na udany poranek. Takie pieczywo najlepiej smakuje od razu po lekkim ostygnięciu, jednak najlepiej będzie się kroić gdy całkowicie wystygnie. Możesz podawać je ze wszystkim na co masz ochotę – na słodko i na słono, z twarożkiem, wędliną, humusem czy dżemem. A jeżeli jakimś cudem chleb nie zniknie od razu, a zależy Ci na utrzymaniu świeżości swojego wypieku, przechowuj chleb w szczelnie zamkniętej torebce, np. w worku strunowym. Brak dostępu powietrza zapobiegnie obsychaniu. Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do sprawdzenia tego przepisu. Uwierz mi, dasz sobie z nim radę. Nie przejmuj się tym, że mąka będzie wszędzie – gotowanie i pieczenie to także świetna zabawa!

Izabela Daniel

Dietetyczka z wykształcenia i pasji. Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny, w trakcie którego pokochała również gotowanie. Na co dzień prowadzi insta-bloga @Zdrowe_Smaki, na którym zajmuje się edukacją żywieniową, obaleniem mitów dietetycznych, walką ze skrajnościami oraz tworzeniem przepisów. Kocha wykorzystywać warzywa na różne sposoby, ale chętnie upiecze także pizzę czy drożdżowe bułeczki. Uważa, że w zdrowym odżywianiu najważniejszy jest balans - 80% zdrowego odżywiania i 20% delikatnych odstępstw.