goralski-kolacz-przepis

Góralski kołacz to ciasto znane miłośnikom polskich gór. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników, a jednocześnie wyśmienicie smakuje. Sprawdź swoje siły w kuchni, przygotowując podhalański wypiek w swoim domu!

Spis treści

1. Dlaczego warto przygotować góralski kołacz?

2. Kołacz góralski – przepis

3. Z czym podać kołacz? 

4. Zaproś do domu kuchnie podhalańską!

Czy tak jak my jesteś fanem ciasta drożdżowego? Dobrze się składa, ponieważ kołacz można porównać do łatwiejszej w przygotowaniu drożdżówki. Jego nazwa wywodzi się od kształtu ciasta, czyli koła. To, w jaki sposób przygotujesz ciasto i jak będzie ono ostatecznie wyglądać, zależy od Ciebie. Ważne jest jedynie to, żeby ciasto było drożdżowe i okrągłe.

Zrób w domu góralski kołacz, a z pewnością powtórzysz przepis niejeden raz! My tym razem postawiliśmy na kołacze w kształcie ślimaka wypełnionego nadzieniem serowym – w ten sposób można przygotować albo jeden duży kołacz, albo kilka mniejszych.

Przeczytaj również: Jak zrobić bryndzowe haluszki? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

Dlaczego warto przygotować góralski kołacz?

W kuchni typowo podhalańskiej nie brakuje takich przysmaków jak pieczenie mięsne, gulasze, kotlety, placki czy kluski. Niestety nie znajdziesz w niej zbyt wielu przepisów na wypieki i desery. Ze względu na to, że wybór słodkich opcji nie jest duży, warto wypróbować chociaż jedną z nich.

Tradycyjne podhalańskie desery nie są trudne w przygotowaniu. Charakteryzują się wyjątkowym smakiem i wyglądem, a podczas ich pieczenia w całym domu unosi się niesamowity zapach! Dzięki temu z łatwością stworzysz górski klimat we własnym mieszkaniu. Jak przygotować prawdziwy góralski kołacz? Przepis na ten pyszny deser znajdziesz poniżej.

gotowy-goralski-kolacz

Kołacz góralski – przepis

Składniki dla 4–8 osób (1 tortownica o wymiarach 26 cm):

Ciasto:

• mąka pszenna typ 500 – 400 g

• świeże drożdże – 20 g

• letnie mleko 3,2% – 150 ml

• masło – 80 g

• szczypta soli

• cukier – 50 g

• jajko

• żółtko

Farsz:

• twaróg półtłusty – 500 g

• jajko

• białko

• cukier wanilinowy – 1 opakowanie

• ekstrakt waniliowy

• budyń waniliowy – 1 opakowanie

Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem i gruboziarnisty cukier brązowy do posypania

Przygotowanie:

1. Rozpuść i ostudź masło. Podgrzej mleko.

2. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj resztę składników ciasta – cukier, pokruszone drożdże, sól, mleko, rozpuszczone masło, jajko i żółtko.

robienie-ciasta-na-kolacz

3. Wymieszaj dokładnie całość i zagniataj ciasto przez 5 minut.

4. Z zagniecionego ciasta uformuj kulę. Wsadź do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

kula-ciasta-drozdzowego-na-kolacz

5. W międzyczasie przygotuj farsz – rozgnieć twaróg z dodatkami i dokładnie wymieszaj.

6. Po upływie godziny przełóż ciasto na stolnicę lub blat podsypany mąką i rozwałkuj na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Wymiary prostokąta powinny wynosić ok. 35 cm x 20 cm.

7. Podziel prostokąt (wzdłuż dłuższego boku) na 3–4 paski podobnej grubości.

8. Na każdym pasku, na środku ułóż 1/3 lub 1/4 całego nadzienia (zależnie od tego, ile masz pasków). Zroluj ciasto w wałek z farszem w środku.

zawijanie-slimakow-na-kolacz

9. Gdy przygotujesz 3–4 wałki wypełnione farszem możesz zacząć z nich tworzyć „ślimaka” lub 3–4 mniejsze ślimaczki. Na początku zawiń w ślimak jeden wałek ciasta, a następnie kolejny i dołącz go do końca poprzedniego (tak jak na zdjęciu). Jeżeli przygotowujesz oddzielne mniejsze kołacze, to wystarczy zawijać po jednym wałku.

slimak-z-ciasta-na-kolacz

10. Gdy ślimak kołaczowy będzie gotowy, przełóż go do tortownicy i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

wyrastanie-kolacza

11. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem.

12. Przed wsadzeniem ciasta do piekarnika posmaruj je rozmąconym jajkiem oraz posyp gruboziarnistym cukrem, np. trzcinowym.

13. Piecz ciasto przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.

Z czym podać kołacz? 

Jak widzisz, przepis na kołacze jest nieco pracochłonny, ale mimo wszystko bardzo prosty. Świeżo upieczony kołacz smakuje wyśmienicie w towarzystwie ciepłego mleka, z dodatkiem jogurtu lub z domowymi konfiturami dostępnymi w sklepie Schronisko Smaków. Kołacz to również doskonały pomysł na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdzi się także smaczny dodatek do kawy.

upieczony-kolacz

Przeczytaj również: Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny

Zaproś do domu kuchnię podhalańską!

Smaczne wypieki prosto z gór mogą znaleźć się w Twojej kuchni! Wystarczy kilka podstawowych składników, cierpliwość do spokojnego wyrastania ciasta drożdżowego i gotowe! Liczba kroków, jakie trzeba wykonać, by przygotować kołacze, może wydawać się przytłaczająca, ale spokojnie – nasz przepis na kołacz jest naprawdę prosty i jeśli będziesz realizować go uważnie, wszystko się uda.

Mąkę i smakowite dodatki do kołacza znajdziesz w sklepie Schronisko Smaków. Zapraszamy na zakupy!