grana-padano

Włoska kuchnia może pochwalić się niemałą rzeszą fanów. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za makaronem, pizzą czy tiramisu. Ważną rolę w tej kuchni odgrywają także sery: mozzarella, gorgonzola czy mascarpone. No i oczywiście grana padano – ser, który koniecznie musisz wypróbować! Dowiedz się o nim więcej z naszego artykułu.

Spis treści:

1. Czy wiesz, że...?

2. Ser grana padano – właściwości i wartości odżywcze

3. Ile kalorii ma grana padano?

4. Jak przechowywać grana padano po otwarciu?

5. Do czego używać sera grana padano?

6. Czy grana padano jest zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

7. Czym ser grana padano różni się od parmezanu? Wyjaśniamy!

8. Skosztuj znakomitego grana padano prosto z Włoch!

Czy wiesz, że...?

Produkcja grana padano sięga czasów średniowiecza. Jej prekursorami byli cysterscy mnisi w opactwie Chiaravalle. Obecnie ser grana padano wytwarzany jest w trzydziestu prowincjach północnych obszarów Włoch.

Nazwa grana padano bierze się od włoskiego słowa „grana”, które w tłumaczeniu na język polski oznacza „ziarno”. To określenie nie jest kwestią przypadku – ser grana padano wyróżnia się bowiem na tle innych serów wyjątkową ziarnistą teksturą.

Człon „padano” nawiązuje do obszaru produkcji sera – Pianura Padana. To dolina rzeki Po w północnej części Włoszech. W roku 1954 powstało Konsorcjum Grana Padano, czyli instytucja, która dba o to, by ser był produkowany w tradycyjny sposób i odznaczał się jak najwyższą jakością. W 1955 roku grana padano otrzymał certyfikat Denominazione di Origine Protetta (w skrócie DOP). Jest to chroniona nazwa pochodzenia, która świadczy o tym, że zakupiony ser jest produktem oryginalnym.

Ser grana padano produkowany jest według ściśle określonej receptury i tylko na bazie naturalnych składników: mleka krowiego, soli i podpuszczki. Proces dojrzewania sera trwa od roku do dwóch lat. Przebiega on w dobrze wentylowanej piwnicy w temperaturze od 15 do 20°C.

Ser grana padano jest twardy, granulowany, a na powierzchni miąższu zauważalne są pęknięcia – im ser starszy, tym bardziej twardy i bardziej granulowany. Oblekająca go skórka jest twarda i gruba. Przybiera żółtozłoty kolor, który staje się coraz ciemniejszy wraz z dojrzewaniem sera.

mieso-posypane-serem-grana-padano

Ser grana padano – właściwości i wartości odżywcze

Grana padano to nie tylko niepowtarzalne doświadczenie dla kubków smakowych. Ten tradycyjny włoski przysmak może pochwalić się imponującą zawartością cennych witamin i minerałów. Jakich?

Ser grana padano to przede wszystkim źródło pełnowartościowych, skoncentrowanych białek – między innymi leucyny, lizyny, fenyloalaniny czy tyrozyny. Rola białka w organizmie jest nieprzeceniona – jest ono niezbędne do prawidłowego wzrostu, przyspiesza regenerację tkanek, komórek i narządów. Białka biorą udział w transporcie tlenu do komórek, są częścią składową przeciwciał chroniących przed wirusami i bakteriami, a także biorą udział w procesach trawiennych.

Porcja sera grana padano dostarcza Twojemu organizmowi cenne składniki mineralne, takie jak cynk, miedź i fosfor i wapń. Grana padano jest szczególnie bogaty w ten ostatni pierwiastek – porcja 50 gramów zawiera aż 580 mg wapnia!

Witaminę A oraz witaminy z grupy B także znajdziesz w tym tradycyjnym włoskim serze pochodzącym z Niziny Padańskiej. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina A ma znaczący udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce z wirusami i bakteriami, a także ma pozytywny wpływ na stan cery, włosów i paznokci. Natomiast witaminy z grupy B oddziałują na cały organizm, a w szczególności na układ nerwowy.

Przeczytaj również: Miód pitny – szlachetny trunek o wielu właściwościach

Ile kalorii ma grana padano?

Znaczna część osób dużą wagę przykłada do tego, ile kalorii przyjmuje każdego dnia. Jeśli Ty także należysz do tej kategorii ludzi, to zgromadziliśmy dla Ciebie cenne informacje o kaloryczności sera grana padano!

Ser grana padano jest serem półtłustym – oznacza to, że wytwarza się go z częściowo odtłuszczonego mleka. Zawartość tłuszczu wynosi 32%. Porcja 100 gramów sera zawiera 384 kcal – w tym 33 g białka, 28 g tłuszczu i 0 g węglowodanów.

Wyśmienity smak sera grana padano sprawia, że chce się jeść go w naprawdę dużych ilościach. I choć jest to pełnowartościowy i zdrowy produkt, to mimo wszystko warto zachować umiar. Odradzamy jedzenie każdego dnia 100 g sera, jednak niewielka ilość grana padano z pewnością nie zaszkodzi!

grana-padano-na-desce

Jak przechowywać grana padano po otwarciu?

Jeśli po otwarciu sera nie udało Ci się go od razu zjeść, to podpowiadamy, jak odpowiednio go przechowywać, by przez długi czas móc cieszyć się fantastycznym smakiem i aromatem grana padano.

Ser ten najlepiej przechowywać w lodówce. Zwróć uwagę na to, by nie leżał w pobliżu innych serów – aromaty mogą się przenikać. Aby uniknąć wyschnięcia sera, możesz owinąć go czystą ściereczką lub schować do szczelnego pojemnika. Odpowiednio przechowywany ser może leżeć w lodówce przez nawet dwa miesiące.

Co ciekawe, ser grana padano nadaje się także do przechowywania w zamrażalniku. W takich warunkach wytrzyma nawet do 6 miesięcy. Niestety wraz z upływem czasu stanie się nieco twardszy i bardziej suchy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest kupowanie mniejszych porcji sera i zjadanie ich na bieżąco.

grana-padano-z-winogronami

Przeczytaj także: Jaka mąka do pizzy jest najlepsza i dlaczego? Odpowiadamy!

Do czego używać sera grana padano?

Grana padano to twardy ser długodojrzewający. Ma ostry, charakterystyczny smak. Początkowo ta intensywność może być dla Ciebie przytłaczająca, jednak po kilku kęsach się do tego przyzwyczaisz i jest duża szansa, że grana padano Ci posmakuje.

Dania kuchni włoskiej obfitują w przepisy, w których nieodłącznym składnikiem jest ser grana padano. Zastosowanie go w nawet najprostszej potrawie sprawi, ze nabierze ona wyrazistości i charakteru. I Ty wypróbuj grana padano we własnej kuchni i poczuj się jak w prawdziwej włoskiej restauracji bez konieczności wychodzenia z domu!

Zaserwuj jako idealny dodatek do makaronu

Ser grana padano do spaghetti to połączenie, które nie może się nie udać. Makaron i ser to prawdziwa włoska klasyka. Tarty grana padano doskonale komponuje się zarówno z boczkiem, jak i pieczarkami czy słodką śmietanką. Eksperymentuj do woli!

Dodaj do zupy krem

Jeśli uwielbiasz kremowe zupy, to także tutaj wyśmienicie sprawdzi się grana padano. Przygotuj aksamitny krem z pomidorów, kalafiora czy dyni i wzbogać go odrobiną tego tradycyjnego włoskiego sera. Ten składnik podkreśli walory smakowe każdej zupy!

Użyj do zapiekanych dań

Grana padano jest serem o twardej strukturze, w związku z czym idealnie nadaje się do starcia na dania zapiekane. Możesz posypać nim wytrawne tarty czy zapiekanki warzywno-makaronowe.

Wykorzystaj jako składnik sałatek

Brak Ci pomysłów, jak jeszcze jeść ser grana padano? Do czego pasuje ten włoski przysmak poza daniami obiadowymi? Odpowiedź jest banalnie prosta – do sałatek! Wypróbuj różne konfiguracje składników. Ser możesz połączyć z rukolą i suszonymi pomidorami lub zdecydować się na wersję z brokułem czy wędzonym kurczakiem.

Posyp nim szparagi po mediolańsku

Nie od dziś wiadomo, że czasami najprostsze dania są najsmaczniejsze. Szparagi po mediolańsku przygotujesz bardzo szybko, a smak potrawy Cię zachwyci. Wystarczy, że ugotowane szparagi posypiesz startym grana padano i podasz z jajkiem sadzonym. To połączenie smakowe, które jest po prostu bezbłędne!

grana-padano-na-makaronie

Czy grana padano jest zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Prawdziwy ser grana padano jest wartościowym produktem, który wzbogaci Twoją codzienną dietę o pożądane w niej składniki odżywcze. Obecność licznych witamin, minerałów i białka sprawia, że ser ten zdecydowanie warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

Co ciekawe, ser grana padano nie zawiera laktozy. Jest to ściśle związane z naturalnym procesem produkcji. Po około 9 miesiącach dojrzewania ser jest praktycznie pozbawiony laktozy i może być spożywany przez dzieci i dorosłych, którzy nie tolerują tego rodzaju cukru. Grana padano zawiera bowiem mniej niż 10 mg galaktozy na 100 g produktu.

Przeczytaj również: Klarowane masło – do czego go używać, jakie ma właściwości?

Czym ser grana padano różni się od parmezanu? Wyjaśniamy!

Grana padano cieszy się równie dużą popularnością co król włoskich serów twardych, czyli parmezan. I choć obydwa te przysmaki są do siebie bardzo podobne, to mimo wszystko kilka rzeczy je różni.

Grana padano ma delikatniejszy smak niż parmigiano reggiano. Ser z Niziny Padańskiej krócej dojrzewa – od 9 do 24 miesięcy. Jest także wytwarzany z mleka o niższej zawartości tłuszczu.

grana-padano-w-papierze

Do produkcji oryginalnego parmigiano reggiano używa się wyłącznie podpuszczki cielęcej. W przypadku grana padano podpuszczka może być zwierzęca, roślinna lub bakteryjna – jest to więc produkt, po który mogą bez obaw sięgnąć wegetarianie.

Parmezan nie zawiera żadnych dodatkowych konserwantów, natomiast przy produkcji grana padano używa się lizozymu (najczęściej pozyskiwanego z białka jaj), który zapobiega tworzeniu się niepożądanych kultur bakterii w trakcie dojrzewania sera.

Polecamy także: Parmezan w ciąży? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten ser!

Skosztuj znakomitego grana padano prosto z Włoch!

Nasz artykuł sprawił, że masz ochotę jak najszybciej zaopatrzyć się w tradycyjny ser grana padano? Dobra wiadomość jest taka, że w naszej Spiżarni znajdziesz ten oryginalny przysmak, który sprowadzamy dla Ciebie prosto z Włoch!

Oferowany przez nas ser posiada certyfikat DOP, dzięki czemu możesz mieć pewność, że jesz produkt wytwarzany zgodnie z najlepszymi standardami. Spróbuj sera grana padano i zakochaj się w jego niepowtarzalnym smaku. Z pewnością niejednokrotnie posłuży Ci jako fantastyczny dodatek do ulubionych potraw!