Grill time - przekąski, które przygotujesz szybko, sprawnie i... pysznie!

Na zewnątrz już coraz cieplej, a więc warto pomyśleć o zrobieniu grilla. Sezon grillowy już tak naprawdę trwa od jakiegoś czasu, więc jeżeli masz taką możliwość to zapraszam po kilka inspiracji! W dzisiejszym artykule znajdzie się coś zarówno dla miłośnika mięsa, jak i osób, które rezygnują z niego w swojej codziennej diecie.

Spis treści

1. Pomysł na grilla - zestaw grillowy od Schroniska Smaków

2. Kiełbasa biała z grilla – jak doprawić, z czym podać?

3. Ser wędzony z gór, szaszłyki warzywne – jak doprawić, z czym podać wersję dla wegetarian?

4. Chleb razowy z grilla

5. Zero Waste – co zrobić z resztkami z grilla?

Pomysł na grilla - zestaw grillowy od Schroniska Smaków

Organizacja grilla to świetny sposób na szaleństwa w kuchni. Grill w przeciwieństwie do typowego ogniska umożliwia stworzenie różnych, ciekawych dań, które nie wyszłyby podczas ogniska, ale wyjdą na grillu. Pewnie zastanawiasz się co przygotować na grilla? Tutaj idealnie sprawdzą się warzywne szaszłyki, grillowane sery i marynowane mięsa.

Jeżeli chcesz, aby grill był udany to polecam Ci zestaw grillowy, który można zamówić w sklepie on-line Schronisko Smaków. W zestawie tym znajdują się produkty takie jak: kiełbasa biała i wiejska, wędzony boczek, ketchup (łagodny i BBQ), musztarda, pieczywo i zestaw piw Bystre (Złociste, Pszczoła i Malina).

A co na grilla dla wegetarian? W zestawie znajdują się również sery i serki
z gór małe, średnie i wędzone idealne do grillowania.
Poniżej znajdziesz inspiracje, które pomogą Ci wykorzystać produkty z zestawu grillowego.

Kiełbasa biała z grilla – jak doprawić, z czym podać?

Biała kiełbasa to charakterystyczny dla kuchni polskiej wyrób mięsny. Można ją dostać surową lub parzoną i najlepiej sprawdzi się jako dodatek do zup, np. żurku, a także do pieczenia w piekarniku i oczywiście na grillu. Kiełbasa sama w sobie jest dość nietrwała, a jej kolor jest jak sama nazwa wskazuje jasny (biały). Dzięki temu białą kiełbasę łatwo odróżnić od innych wyrobów. Kiełbasa biała przygotowywana jest głównie z mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem mięsa wołowego upakowanego w jelicie cienkim, wieprzowym. Aby podkręcić smak warto ją intensywnie doprawić.

Jak przyprawić kiełbasę na grilla? Najlepiej w tym wypadku sprawdzą się przyprawy takie jak pieprz czarny, świeży lub granulowany czosnek i zioła, np. majeranek i tymianek. Fajnym sposobem jest również przyrządzenie marynaty z piwa, czosnku i słodkiej papryki. Kiełbasę można również posmarować pikantnym ketchupem i chilli z miodem, olejem, solą i pieprzem. To rozwiązanie na pewno przypadnie do gustu wielbicielom ostrej kuchni.

Białą kiełbasę na grilla można przygotować również w wersji na słodko: wystarczy wymieszać miód z musztardą i posmarować tym ponacinaną kiełbasę. Biała kiełbasa z grilla idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków, szaszłyków warzywnych, a także różnych sosów, np. sosu BBQ, chrzanowego lub dipu czosnkowego.

Ser wędzony z gór, szaszłyki warzywne – jak doprawić i z czym podać wersję dla wegetarian?

Grill zazwyczaj kojarzy nam się z dużą ilością mięsa. Kiełbasa wiejska, biała, karkówka, schab, boczek i filety z piersi to standardowe i ponadczasowe pomysły na smakowitą imprezę. Przyrządzając mięsne dania można pokombinować z różnymi marynatami, glazurami, przyprawami i zaskoczyć gości smakiem przygotowanych przez nas potraw.

Mimo, że grill kojarzony jest głównie z mięsem to coraz więcej osób decyduje się na całkowitą rezygnację lub ograniczanie w pewnym stopniu produktów mięsnych. Z tego powodu warto pokombinować przy grillu również z daniami jarskimi.

A więc co na grilla dla wegetarian? Idealnie do tego sprawdzą się sery wędzone, oscypki i warzywa podane na różne sposoby. Zacznijmy może jednak od warzyw. Warzywa można zamarynować w ciekawych sosach lub przyprawić autorską mieszanką przypraw.

Na grilla idealnie sprawdzą się szparagi, cukinie, bakłażany, pieczarki, papryka i warzywa korzeniowe, np. marchewki. Z warzyw można również przygotować szaszłyki lub je ponadziewać. Co na szaszłyki z grilla w wersji wegetariańskiej? Tutaj można połączyć warzywa z serami albo z tofu. Na szaszłyki doskonale nadają się wspomniane wyżej warzywa, ale również cebula, czosnek czy kalafior. Aby nadać potrawie odrobinę oryginalności, sprawdź jak posmakuje Ci kawałek melona na szaszłyku i grillu. Do szaszłyków można dołożyć również tofu, serki wędzone lub oscypki. Wystarczy pokroić je w grubsze plastry lub kostkę i nadziewać na zmianę z warzywami.

Sery, warzywa lub tofu warto zamarynować np. w marynacie orzechowej lub marynacie z sosu sojowego. Serki można również przyrządzić samodzielnie. Ciekawą opcją są grillowane serki górskie z przyprawami. Wystarczy pokroić serek na 2 cm plastry (w przypadku małych serków można pominąć krojenie) i doprawić ulubionymi przyprawami wymieszanymi z tłuszczem, np. oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Tak przygotowany serek należy następnie zawinąć w folię aluminiową i grillować z dwóch stron po kilka minut.

Grillowany ser idealnie komponuje się z różnymi sosami, ale również z żurawiną. Podczas przygotowywania grilla nie zapomnij o sałatkach. Może to być sałatka gyros (w wersji mięsnej oraz wege), sałatka grecka albo topowa sałatka grillowa z ziemniaków i majonezu.

Chleb razowy z grilla

Podczas grillowej uczty nie zapomnijcie o pieczywie. Świeże pyszne, razowe pieczywo to świetny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Z pieczywa można również przygotować grzanki poprzez wymieszanie oliwy lub masła z przyprawami i posmarowanie taką mieszanką chleba. Taki chleb należy następnie wrzucić na ruszt i poczekać aż zrobi się chrupki. Chleb na grillu to również fajne dopełnienie potraw przyrządzonych z mięs. Możesz np. grillowaną kiełbasę lub karkówkę przełożyć kromkami pieczywa dzięki temu posiłek będzie o wiele bardziej sycący.

Zero Waste – co zrobić z resztkami z grilla?

Jak już dobrze wiesz staramy się edukować z zakresu niemarnowania jedzenia. Grill bardzo często obfituje w nadmiar jedzenia niezależnie od tego czy mowa o mięsie, warzywach czy pieczywie. Co zrobić gdy jedzenia po grillu zostanie bardzo dużo? Na samym początku warto zadbać o to, aby każdy z gości zabrał cos ze sobą do domu. Dzięki temu każdy z nich dostanie po trochu, co zmniejsza ryzyko zmarnowania jedzenia.

Jeżeli jednak wciąż zostałeś z dużą ilością produktów spożywczych, to możesz wykorzystać to na kilka sposobów. Możesz oczywiście przygotować pyszne kanapki z grillowany warzyw, serów i mięs, stworzyć zero waste zapiekankę makaronową, w której poza makaronem znajdą się rzeczy, które zostały po grillowaniu, a także jakiś pyszny serowy sos. Ciekawym rozwiązaniem  w przypadku mięs będzie stworzenie gulaszu bądź bigosu, a w przypadku warzyw zupa krem. Pomysłów możesz mieć jeszcze więcej, warto wypróbować je w praktyce.

Podsumowanie

Sezon grillowy trwa, więc fajnie zorganizować imprezę w gronie najbliższych znajomych lub rodziny. Podczas przygotowywania grilla nie można zapomnieć o osobach, które nie jedzą mięsa, aby nie zostały z samym chlebem i ketchupem. Jeżeli na grillu nie będzie osób, które unikają mięsa to i tak nie zapomnij o odpowiedniej porcji warzyw - tak po prostu dla samego zdrowia. Idealnym pomysłem na grilla będzie zestaw grillowy od Schroniska Smaków, który uwzględnia upodobania wielu osób, również tych wege.