jakie-potrawy-na-wielkanoc-przygotowac

Rosnące temperatury i pierwsze kwiaty na zewnątrz oznaczają jedno – zbliża się wiosna, a wraz z nią – Wielkanoc. Najwyższa pora wziąć się zatem za planowanie świątecznego menu. Jakie potrawy na Wielkanoc koniecznie muszą znaleźć się na Twoim stole i jak je przygotować? Podpowiadamy!

Spis treści:

1. Jakie potrawy na Wielkanoc przygotować? Lista tradycyjnych dań

2. ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki i szafek do przygotowania dań wielkanocnych?

3. Wielkanocne przygotowania możesz skrócić dzięki Schronisku Bukowina

Jakie potrawy na Wielkanoc przygotować? Lista tradycyjnych dań

Dobra organizacja to podstawa sukcesu – także tego kulinarnego. Nie zostawiaj na ostatnią chwilę kwestii tego, jakie dania na Wielkanoc podać swojej rodzinie. Już teraz skomponuj pełne menu i oszczędź sobie dodatkowego stresu pod koniec marca. Koniecznie zobacz nasze propozycje!

To, co trafi na Wielkanocny stół, zależy w dużej mierze od rodzinnych tradycji. Nie ma ani określonej liczby potraw, ani obowiązujących nakazów czy zakazów – postaw na sprawdzone przepisy, albo wypróbuj coś kompletnie innego. Jakie są nasze rekomendacje?

Faszerowane jajka

Wielkanocne święta kojarzą się przede wszystkim z jajkami. Na ich bazie przygotowuje się nie tylko sałatki i wypieki, ale także zajada się je w wersji faszerowanej. Przepis na faszerowane jajka jest banalnie prosty, a jego wykonanie nie zajmie Ci dużo czasu.

Wystarczy ugotować potrzebną liczbę jajek na twardo i wyjąć z nich żółtka – w to miejsce włożysz farsz. Jaki? Możesz przygotować kilka różnych wytrawnych mas do nadziewania jajek. Postaw na klasyczny farsz z podsmażonych pieczarek i majonezu albo wypróbuj połączenie skropionego limonką awokado wymieszanego z ostrą papryką.

wielkanocny-stol

Żurek

Co podać na śniadanie wielkanocne? Oczywiście tradycyjny żurek domowej roboty! W ofercie naszej Spiżarni znajdziesz naturalny zakwas, który w swoim składzie zawiera tylko mąkę żytnią razową, wodę, zakwas chlebowy, czosnek, cebulę oraz przyprawy. Z tym produktem przygotowanie pysznego żurku będzie bardzo prostym zadaniem.

Aby cieszyć się pełnią smaku, do żurku koniecznie dodaj starty chrzan, boczek i ugotowane jajko! Nie zapomnij o kromce świeżego chleba.  Dobrą alternatywą dla żurku jest także barszcz biały – wybierz to, co wolisz.

Przepisy na obie zupy mamy dla Ciebie na blogu:

Żurek staropolski w chlebie - pyszny przepis na swojskie danie

Barszcz biały. Przepis, który zachwyci rodzinę i gości!

Pieczona biała kiełbasa

Na wielkanocnym stole nie brakuje potraw mięsnych. W wielu domach pieczona biała kiełbasa jest obowiązkowym elementem świątecznego śniadania. To proste, smaczne i szybkie danie, z którym poradzi sobie nawet kuchenny laik – wystarczy, że wybierzesz dobrej jakości mięso. Pieczona biała kiełbasa wyśmienicie komponuje się z musztardą.

Przepis na nią czeka na Ciebie na naszym blogu: Biała kiełbasa pieczona – przepis na proste i pyszne danie

Sałatka jarzynowa

Brak Ci pomysłu na śniadanie wielkanocne? Co podać swoim gościom, by mieć pewność, że im zasmakuje? Sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Tradycyjny przepis zawiera marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki, zielony groszek, ogórki kiszone i gotowane na twardo jajka. Wszystkie te składniki wymieszaj z majonezem i śmietaną, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatka jarzynowa to klasyka, która zawsze się obroni!

Półmisek wędlin

Oprócz sałatek, faszerowanych jajek czy żurku zadbaj o to, by na wielkanocnym stole pojawił się półmisek z dobrej jakości wędlinami. Wiejska kiełbasa z jelenia, włoskie prosciutto, wędzony schab czy salami to produkty, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi mięsa. Nie zapomnij o pieczywie, które będzie do nich świetnie pasować.

zestaw-na-wielkanoc

Keks

Wiesz już, jakie potrawy są na święta wielkanocne – przynajmniej te wytrawne. Oczywiście na stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. Wśród nich znajduje się keks, czyli ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii.  Jest smaczny, aromatyczny i bardzo miękki, a do tego przez długi czas utrzymuje świeżość. Do jego przygotowania możesz użyć dowolnych bakalii – świetnie sprawdzą się suszone daktyle, figi, żurawina, orzechy, rodzynki czy śliwki.

Mazurek

Czas na kolejny tradycyjny wypiek, czyli świąteczny mazurek. Wielkanocne mazurki to niskie ciasta, które najczęściej są przygotowywane na bazie kruchych ciast i wypełnione są rozmaitymi masami. Postaw na nadzienie orzechowe, kajmakowe, śmietankowe czy nawet różane. Ciasto udekoruj lukrem, czekoladą lub zalej galaretką.

mazurek-wielkanocny

Pascha

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, który przygotowuje się z twarogu, masła, żółtek, cukru, wanilii i oraz bakalii. Potrawę należy przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce zawiniętą w gazę na sitku. Ten deser najczęściej podawany jest w formie ściętej piramidki – z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom słodkości.

Babka wielkanocna

Jakiej słodkości pod żadnym pozorem nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście babki wielkanocnej! Nie rezygnuj z tego pysznego wypieku pod żadnym pozorem! Jeśli brakuje Ci czasu na samodzielne jej upieczenie, to pokuś się na wielkanocną babkę z naszej Spiżarni – panettone to włoski produkt, który zachwyci Cię swoim smakiem i aromatem.

babka-wielkanocna-na-stol

Przeczytaj także: Co zrobić z wołowiną na obiad? Podpowiadamy!

ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki i szafek do przygotowania dań wielkanocnych?

Przygotowania do świąt wielkanocnych mogą za sobą nieść wiele wydatków. Aby zminimalizować koszty, pamiętaj o dokładnym rozplanowaniu menu. Dzięki temu unikniesz zakupu niepotrzebnych składników, które zapewne ostatecznie wylądują w koszu na śmieci.

Zakupy z listą to nie jedyny sposób na oszczędzanie. Wypróbuj ideę ZERO WASTE i maksymalnie wykorzystaj produkty spożywcze, które już masz w swoim domu – zyska na tym nie tylko Twój portfel, ale i środowisko. Z pewnością masz w lodówce resztkę wędliny, która powoli zaczyna tracić świeżość. Na jej bazie możesz przygotować pyszny farsz do jajek. Biała kiełbasa sprawdzi się jako składnik sycącej zapiekanki z dodatkiem makaronu czy ziemniaków. Wędzony boczek będzie zaś doskonały do porannej jajecznicy.

Jeszcze po Bożym Narodzeniu zostały Ci bakalie? Zamiast kupować kolejne opakowania, wykorzystaj to, co już masz, do upieczenia domowego keksu. Nie wyrzucaj też pieczywa, które zostało Ci po świątecznym śniadaniu. Ususz je, a następnie zmiel na bułkę tartą.

Ugotowane jajka, które nie zostały wykorzystane do świątecznej sałatki, możesz zmiksować z jogurtem naturalnym, przyprawami, startym ogórkiem kiszonym i chrzanem. W ten sposób przygotujesz szybką i smaczną pastę do kanapek.

wielkanocny-stol

Polecamy również: Suszone morele. Odkryj ich właściwości i zastosowania!

Wielkanocne przygotowania możesz skrócić dzięki Schronisku Bukowina

Jakie są potrawy wielkanocne? Przede wszystkim smaczne! Z listy naszych propozycji wybierz dania, które najbardziej przypadły Ci do gustu. Tylko od Ciebie zależy, czy Twoje przygotowania do świąt wielkanocnych upłyną w atmosferze podenerwowania czy radości. Oszczędź sobie niepotrzebnego stresu i już dziś udaj się na świąteczne zakupy. Opracuj menu, a następnie sporządź szczegółową listę niezbędnych składników – dużą część z nich dostaniesz w naszej Spiżarni!

Niech to będą pyszne święta!