kapary-w-sloiku

Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, to koniecznie wprowadź do swojego menu kapary. Co to jest, jak smakuje i z jakimi daniami najlepiej zestawiać ten produkt? Mamy nadzieję, że poniższy artykuł rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości!

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Czym są kapary?

3. Kapary – właściwości i wartości odżywcze

4. Ile kalorii mają kapary?

5. Jak przechowywać kapary po otwarciu?

6. Do czego używać kaparów? Oto kilka pomysłów!

7. Czy kapary są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść?

8. Włącz do swoich dań prawdziwie włoski smak!

Czy wiesz, że...?

Przypuszcza się, że kapary pochodzą z terenów Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Określenie „kapar” bierze się od pochodzącego z łaciny słowa „capra”, co w tłumaczeniu oznacza „koza”. Nazwa nie jest przypadkowa – odzwierciedla ona bowiem intensywny aromat kaparów. Co ciekawe, kapary nie są wykorzystywane wyłącznie w przemyśle spożywczym. Arabowie cenią sobie również ich lecznicze właściwości.

Marynowane kapary to nie nowość. Mieszkańcy południowej Europy spożywają je w takiej postaci już od ponad 2 tysięcy lat. Kapary obecnie są jedzone w  dużych ilościach głównie w rejonach basenu Morza Śródziemnego – we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Grecji.

Także do Polski kapary trafiły stosunkowo wcześnie – już około XIV wieku. Przygotowywano z nich wyszukane przystawki, które następnie trafiały na stoły szlachty i mieszczaństwa. Kapary cieszyły się w naszym kraju dużą popularnością aż do czasu rozbiorów – wtedy na chwilę o nich zapomniano. I choć obecnie nie sięga się po nie tak często jak na przykład po oliwki, to kapary nadal są częstym dodatkiem serwowanych przez nas dań.

kapary-duze-w-sloiku

Czym są kapary?

Kapary to cierniste krzewy z rodziny kaparowatych, które występują w wielu rejonach na całym świecie. W Europie uprawia się je między innymi w Hiszpanii, Francji czy we Włoszech.

Choć cała roślina jest jadalna, to kuchni najczęściej wykorzystywana jest jej jedna część – pąki kwiatu. Kwiat kapara kwitnie wyłącznie przez jeden dzień. To wtedy pojawia się owoc, który trzeba zebrać wcześnie rano.

Kapary to zamknięte i ususzone zielone pąki kwiatów. Klasyfikuje się je na podstawie rozmiaru – im mniejszy kapar, tym jego wartość jest wyższa. Zazwyczaj marynuje się je w solance, occie lub oleju.

Co jeszcze wyróżnia kapary? Smak tego rarytasu jest bardzo intensywny. Są one cierpkie, gorzkawe i ostre – te walory dodatkowo podkreśla marynata. Wiele osób twierdzi, że smakiem przypominają musztardę, pieprz, chrzan, a nawet oliwki.

Przeczytaj również: Pstrąg wędzony to bardzo smaczna i zdrowa ryba – dowiedz się o niej więcej!

Kapary – właściwości i wartości odżywcze

Okazuje się, że te niewielkie pąki kwiatów skrywają w sobie niezwykle cenne wartości odżywcze! Kapary to przyprawa szczególnie bogata w sole mineralne z jodem. Dostarczają organizmowi licznych witamin niezbędnych do zachowania przez nas dobrej formy.

Zawarta w nich witamina C jest przede wszystkim znana ze swojego dobroczynnego wpływu na układ odpornościowy. Witamina A przyspiesza między innymi proces gojenia się ran i fantastycznie wpływa na wygląd skóry.

Za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi odpowiada witamina K – także obecna w kaparach. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina E jest natomiast często określana nazwą „witaminy płodności”. Nie można także zapomnieć o witaminach z grupy B, które przede wszystkim odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

W kaparach znajdziesz również znaczne ilości kwercetyny, rutyny, antyoksydantów, karotenoidów i substancji tłuszczowych. Rutyna, inaczej rutozyd, ma ogromny wpływ na stan naczyń krwionośnych naszego organizmu – zmniejsza ich kruchość i przepuszczalność oraz sprawia, że są mocne i elastyczne. W efekcie istnieje znacznie mniejsze ryzyko pojawienia się żylaków, obrzęków kończyn czy owrzodzenia.

kapary-w-miseczce

Poznaj właściwości, jakimi charakteryzują się kapary!

Już w starożytności Rzymianie, Grecy i Arabowie w celach medycznych wykorzystywali roślinę, jaką jest kapar ciernisty. Uznawano ją za afrodyzjak i środek „czyszczący złą krew”. Kaparami leczono między innymi wątrobę, nerki czy paraliż. W Indiach natomiast uważano je za skuteczny środek w walce ze szkorbutem.

Także w obecnych czasach właściwości zdrowotne kaparów są doceniane przez specjalistów na całym świecie. To przyprawa, która działa w walce przeciw wirusom, bakteriom czy wywołującym choroby grzybom. Kapary doskonale wspomagają pracę układu trawiennego – ograniczają wzdęcia, przeciwdziałają biegunce oraz łagodzą nieprzyjemne dolegliwości ze strony jelit.

Przeczytaj także: Ocet balsamiczny. Do czego pasuje, jak go używać?

Ile kalorii mają kapary?

Kapary są nie tylko niezwykle smaczne, ale także nie zawierają dużej liczby kalorii. Porcja zawierająca 100 gramów kaparów ma zaledwie 23 kcal. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że regulują procesy metaboliczne organizmu.

Nawet jeśli dbasz o liczbę przyjmowanych w ciągu dnia kalorii, nie obawiaj się kaparów. Bez przeszkód możesz włączyć je do codziennej diety. Mimo iż jest to produkt zdrowy i niskokaloryczny, nie oznacza to jednak, że możesz jeść go w hurtowych ilościach – pamiętaj o zachowaniu umiaru.

Jak przechowywać kapary po otwarciu?

Jeśli chcesz cieszyć się niepowtarzalnym smakiem kaparów, to musisz wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać.

Kapary znajdziesz głównie w szklanych słoiczkach, w których są zanurzone w zalewie. W taki właśnie sposób należy je przechowywać również po otwarciu. Otwarte opakowanie kaparów trzymaj w lodówce. Jeśli nie zjadasz wszystkich za jednym razem, nie wylewaj zalewy – pączki powinny być w niej dokładnie zanurzone. W przeciwnym wypadku szybko wyschną i stracą swoje walory smakowe.

kapary-z-sola-podanie

Do czego używać kaparów? Oto kilka pomysłów!

Kapary to doskonały sposób na dodanie wyrazistości ulubionym potrawom. Ich smak świetnie komponuje się z daniami kuchni włoskiej. Niepowtarzalny smak kaparów doceniają nie tylko Włosi, Francuzi czy Hiszpanie. To przysmak, który kochają kucharze na całym świecie – niemal każde danie z dodatkiem kaparów staje się zdecydowanie bardziej oryginalne i wyszukane.

Także Ty wykorzystaj kapary w swojej kuchni! Pamiętaj jednak, że ciepło łatwo niszczy ich aromat. Właśnie dlatego powinno się je dodawać do dań na zimno lub pod koniec gotowania.

Dodawaj je do past

Kapary to fantastyczny dodatek do past kanapkowych. Możesz z nich na przykład przygotować domową tapenadę – pastę, której głównymi składnikami są oliwki, oliwa oraz właśnie kapary. To nie jedyny pomysł na pastę z kaparami – koniecznie spróbuj też takiej z dodatkiem awokado czy suszonych pomidorów.

Idealne do sałatek

Kapary z powodzeniem sprawdzą się jako aromatyczny dodatek do sałatek. Doskonale komponują się ze świeżymi warzywami, oliwą i serem feta. Gwarantujemy, że ten niepozorny składnik odmieni charakter nawet najprostszej sałatki.

Makaron z kaparami

Jeśli jesteście miłośnikami kuchni włoskiej, to koniecznie przygotujcie makaron z kaparami. Możecie połączyć je z suszonymi pomidorami, tuńczykiem czy boczkiem. Nie potrzeba wiele, by przygotować szybki i smaczny obiad rodem z włoskiej restauracji. To nie jedyny sposób, w jaki mieszkańcy Italii jedzą kapary. Do czego jeszcze pasują? Bez obaw możesz położyć je nawet na ulubionej pizzy!

Do mięs, marynat i sosów

Kapary doskonale współgrają z potrawami mięsnymi, rybami czy owocami morza. Sosy i marynaty z dodatkiem kaparów nabiorą lekkiej pikantności i goryczki. Pamiętaj jednak, by zbyt długo nie poddawać ich obróbce termicznej i dodawać je albo pod koniec gotowania, albo już do gotowej potrawy.

Jako przekąska

Jeśli przepadasz za intensywnym smakiem kaparów, to z powodzeniem możesz jeść je w formie przekąski. Świetnym rozwiązaniem będzie dodanie ich do deski serów. Ten śródziemnomorski przysmak fantastycznie komponuje się też z czerwonym winem!

makaron-z-kaparami

Przeczytaj również: Daktyle suszone - właściwości odżywcze, zastosowanie i kaloryczność

Czy kapary są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść?

Kapary to bardzo wartościowy produkt, który zdecydowanie warto włączyć do swojego jadłospisu. Aż w około 85% składają się one z wody. Reszta to między innymi liczne pierwiastki mineralne, gorzkie glikozydy czy niezwykle cenne polifenole. Ta ostatnia substancja, znana szerzej jako antyoksydanty, chroni przed nowotworami i spowalnia procesy starzenie się skóry.

Surowe kapary zawierają około 310 miligramów antyoksydantów na 100 gramów produktu. To oznacza, że są jednym z liderów pod względem ilości polifenoli wśród roślin stosowanych w kuchni! Regularne jedzenie kaparów pomoże Ci też pozbyć się uporczywych wzdęć i wzmocni Twoją wątrobę.

Mimo że kapary niezaprzeczalnie posiadają zdrowotne właściwości, to nie każdy może je spożywać. Ten egzotyczny przysmak zawiera sporo sodu, dlatego powinny go unikać osoby, które są na diecie niskosodowej, mają problem z zatrzymywaniem się wody w organizmie czy kłopoty z nadciśnieniem. Kapary odradzane są także kobietom w ciąży oraz osobom, które cierpią na niedobór wapnia.

sloik-z-kaparami

Włącz do swoich dań prawdziwie włoski smak!

Zaintrygowały Cię kapary? Zastosowanie we własnej kuchni tego dość egzotycznego produktu może być najlepszą decyzją żywieniową, jaką podejmiesz! Dzięki kaparom w prosty sposób dodasz swoim ulubionym daniom oryginalności i wyrazistości. Bez wahania decyduj się na kuchenne eksperymenty i odkrywaj nieznane połączenia smakowe!

Nie zwlekaj i na własnej skórze przekonaj się, dlaczego kapary są tak mocno doceniane na całym świecie. Doskonałe kapary transportowane bezpośrednio z Włoch znajdziesz w naszej Spiżarni. Oferujemy wyłącznie najlepsze produkty najwyższej jakości – takie, które bez wahania możemy zastosować także w swojej kuchni. Pamiętaj, że możesz cieszyć się tym śródziemnomorskim przysmakiem bez konieczności wychodzenia z domu – wszystkie nasze produkty zamówisz z dostawą pod same drzwi!