keks-przepis

Najsmaczniejszy keks to taki, który zrobisz samodzielnie w domu. Będzie kolorowy od przeróżnych owocowych dodatków, a także słodki i wilgotny. Wypróbuj nasz przepis na keks, by mieć pewność, że ciasto wyjdzie idealnie!

Spis treści:

1. Przepis na keks, który zawsze się udaje

2. Jak podawać keks? To idealny kompan włoskiej kawy

3. Kilka dobrych rad dla tych, którzy robią keks po raz pierwszy

4. Na Wielkanoc zrób keks – przepis jest naprawdę prosty, a efekt zachwyca!

Keks to jedno z tych ciast, które mimo prostej formy wyglądają imponująco i smakowicie. Kojarzony jest z mnóstwem kolorów pochodzących z kandyzowanych owoców, np. cytrusów, i miękkim, wilgotnym środkiem. Nasz przepis na keks z bakaliami możesz wykorzystać już niedługo, podczas Świąt Wielkanocnych. Gwarantujemy, że to godny konkurent dla mazurków i babek i z pewnością podbije podniebienia Twoich bliskich!

keks

Przepis na keks, który zawsze się udaje

Składniki na blaszkę o wymiarach 28 cm x 15 cm

mąka pszenna Caputo Pasticceria – 2 szklanki (320 g),

masło w temperaturze pokojowej – 1 kostka (200 g),

• jajka rozmiar L ogrzane do temperatury pokojowej – 5 sztuk,

cukier puder – ½ –¾ szklanki (80–120 g),

cukier waniliowy – 3 łyżki (30 g),

• śmietana 18% ogrzana do temperatury pokojowej – 1 łyżka (20 g),

sól – szczypta,

proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (10 g),

owoce kandyzowane – posypka do pączków – 2 opakowania (200 g),

suszona żurawina – 10 łyżek (100 g),

• drobno pokrojone suszone morele lub figi – 10 łyżek (100 g).

 

>Kliknij tutaj, by dodać składniki do koszyka<

 

Dodatkowo na lukier pomarańczowy lub cytrynowy:

• cukier puder – 5 łyżek (50 g),

• sok z ok. 1 cytryny lub 1 pomarańczy – do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przygotowanie:

1. Wszystkie owoce suszone i kandyzowane przerzuć do miski. Wymieszaj dokładnie i dodaj łyżkę mąki. Ponownie wymieszaj całość, tak aby owoce były pokryte mąką.

galaretki-keks

2. Pozostałą część mąki przesiej do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszaj.

3. Do miski z suchymi składnikami dodaj obsypane mąką owoce i ponownie dokładnie wymieszaj.

mieszanie-keks

4. W drugiej misce umieść miękkie masło i cukier puder razem z cukrem waniliowym. Zamiast cukru waniliowego możesz użyć kilku kropel ekstraktu z wanilii. Całość ubijaj na jasną puszystą masę przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera.

5. Gdy powstanie puch, zacznij dodawać stopniowo i powoli jajka, jedno po drugim. Gdy wszystkie jajka połączą się z puszystą masą, możesz dodać śmietanę, wymieszać delikatnie łyżką oraz dodać mąkę z bakaliami, proszkiem do pieczenia i solą. Zrobione? Ponownie wymieszaj całość łyżką lub szpatułką.

masa-keks

6. Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką bądź bułką tartą, nastaw piekarnik na 175°C bez termoobiegu. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstaw do niego ciasto na minimum jedną godzinę. Po 40–50 minutach sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe (jeśli po wbiciu w ciasto patyczek jest suchy – wtedy jest gotowe).

keks-w-blaszce

7. Przygotuj lukier. Wymieszaj sok z cytrusów z cukrem pudrem, manewrując ilością cukru i soku tak, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Gdy lukier jest za rzadki, dodaj cukru pudru, gdy zbyt gęsty – soku. Gdy ciasto ostygnie, polej je lukrem i obsyp dodatkową porcją kandyzowanych owoców.

upieczony-keks

Polecamy również: Przepis na rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe

Jak podawać keks? To idealny kompan włoskiej kawy

Keks nie bez powodu jest ciastem wielkanocnym – idealnie wpasowuje się wizualnie w klimat pięknej wiosny dzięki swoim kolorowym dodatkom w postaci kandyzowanych i suszonych owoców. Polecamy kroić go na cienkie kawałki, ponieważ jest dość słodki i nie da się go zjeść za dużo naraz. Najlepiej smakuje w towarzystwie pysznej włoskiej kawy ze Schroniska Bukowina.

kawalek-keks

Kilka dobrych rad dla tych, którzy robią keks po raz pierwszy

To Twój pierwszy keks? Przepis na niego nie należy do trudnych w realizacji, ale robiąc go, można napotkać na drodze kilka przeszkód.

Osobie, która nie jest doświadczona w przygotowywaniu wypieków, trudność może sprawiać ubicie masła z cukrem pudrem, a następnie mieszanie tego razem z jajkami. Trzeba być przy tym bardzo ostrożnym – masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej, ale nie rozpuszczone i nie za twarde, ponieważ przez nie może nie powstać puch. Zwróć na to uwagę, a zrobienie keksu z przepisu Schroniska Bukowina będzie pestką!

Jeżeli zależy Ci na poprawie jakości zdrowotnej ciasta, to możesz użyć zdrowszych odpowiedników  niektórych produktów, np. mąki razowej zamiast pszennej czy ksylitolu zamiast cukru. Na początek najlepiej użyć mąki razowej pół na pół z mąką jasną. Tak samo możesz zrobić, zamieniając część cukru na ksylitol bądź erytrol. W przypadku cukru również polecamy użyć ilości pół na pół, ponieważ poliole (ksylitol i erytrol) zmieniają troszkę smak i mogą prowadzić do biegunki (szczególnie ksylitol).

Jeżeli nie masz keksówki o wymiarach takich jak nasze, pamiętaj, że wciąż możesz korzystać z tego przepisu! W przypadku węższej keksówki ciasto urośnie wyższe, a w przypadku szerszej – niższe. Podczas robienia keksu przepis jest najważniejszy, wielkość formy schodzi przy nim na dalszy plan.

Polecamy także: Marzy Ci się babka piaskowa? Z naszym przepisem upieczesz idealną!

przekrojony-keks

Na Wielkanoc zrób keks – przepis jest naprawdę prosty, a efekt zachwyca!

Jeśli chcesz zrobić wielkanocny keks, przepis najpierw wypróbuj trochę wcześniej, by mieć pewność, że wyjdzie. Pamiętaj, że najsmaczniejszy będzie wtedy, kiedy użyjesz dodatków, które sam lubisz. Jeżeli nie przepadasz za kolorowymi, kandyzowanymi owocami, możesz użyć innych suszonych lub dodać trochę orzechów. Najlepsze składniki na keks i przepis, który zawsze się udaje, gwarantujemy Ci my – sprawdź!

kampania wielkanocna