Facebook Pixel

Dołącz do akcji Schronisko dla Schronisk. Ty też możesz pomóc! Schronisko dla Schroniska

Kuchenne inspiracje

  1. Co można jeść z koniturą? Nasze inspiracje

    konfitura domowa

    Goście w drodze, a Ty nie masz pomysłu na deser? A może nie goni Cię czas, ale nabrałaś ochoty na coś słodkiego? Co zrobić kiedy masz chęć zjeść jakiś deser, a nie masz wystarczającej liczby składników? Ciekawym rozwiązaniem tych problemów jest słoik z konfiturą, który warto mieć zawsze w swojej spiżarce. W tym artykule podpowiadamy jak go wykorzystać.

    Czytaj więcej »
  2. Z czym podawać chorizo? Nasze inspiracje!

    Z czym podawać chorizo? Nasze inspiracje!

    Kiełbasa chorizo to produkt charakterystyczny dla kuchni hiszpańskiej. W polskich sklepach stacjonarnych oraz on-line coraz łatwiej jest ją dostać. Z tego względu warto poeksperymentować z nią trochę w kuchni, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Chorizo różni się smakiem od innych kiełbas - ma mocny i charakterystyczny zapach. 

    Czytaj więcej »
  3. Grill time - przekąski, które przygotujesz szybko, sprawnie i... pysznie!

    Grill time - przekąski, które przygotujesz szybko, sprawnie i... pysznie!

    Na zewnątrz już coraz cieplej, a więc warto pomyśleć o zrobieniu grilla. Sezon grillowy już tak naprawdę trwa od jakiegoś czasu, więc jeżeli masz taką możliwość to zapraszam po kilka inspiracji! W dzisiejszym artykule znajdzie się coś zarówno dla miłośnika mięsa, jak i osób, które rezygnują z niego w swojej codziennej diecie.

    Czytaj więcej »
  4. Co można zrobić z oscypkiem?

    Co można zrobić z oscypkiem?

    Oscypek to charakterystyczny dla polskich gór przysmak. Powinien znaleźć się na liście rzeczy, które po prostu trzeba zjeść będąc w Tatrach. Na szczęście możesz go również zamówić do siebie do domu i przyrządzić wiele ciekawych potraw. Zapewniam Cię, że z oscypkiem można zdziałać cuda!

    Czytaj więcej »
  5. Do czego wykorzystać anchois? Poznaj nasze spodoby!

    Do czego wykorzystać anchois? Poznaj nasze spodoby!

    Coraz łatwiejszy dostęp do przeróżnych produktów spożywczych umożliwia urozmaicenie codziennej diety. Anchois to ryba, która dzięki szerokiemu zastosowaniu zdobyła bardzo dużą popularność w naszym kraju. W artykule dowiesz się jak jeść i jak przygotować anchois.

    Czytaj więcej »
  6. Przepis na: sałatkę z wędzonym pstrągiem i sosem chrzanowym

    Przepis na: sałatkę z wędzonym pstrągiem i sosem chrzanowym

    Pstrąg jest rybą kojarzoną przede wszystkim z polskimi górami. W restauracjach i gospodarstwach domowych na Podhalu  przygotowywane są przeróżne dania z jego udziałem. Pstrąg sprawdzi się jako główny element obiadu, ale również przekąska np. w postaci sałatki. Sałatka to nie tylko warzywa, ale również inne ciekawe składniki takie jak: wędzona ryba, orzechy, pestki czy sos. Sos potrafi wiele zmienić dlatego w naszej sałatce z wędzonym pstrągiem znajdziesz sos chrzanowy. Zachęcamy do spróbowania!

    Czytaj więcej »