maslo-z-orzechow-laskowych-wlasciwosci

Klasyczne masło orzechowe z fistaszków przypadł Ci do gustu? Otwórz się na nowe smaki i tym razem spróbuj kremu z orzechów laskowych. Z każdą zjedzoną porcją dostarczysz do organizmu dużo białka i błonnika oraz zdrowe tłuszcze. Cennych właściwości jest jeszcze więcej.

Spis treści

1. Czy wiesz, że…?

2. Masło z orzechów laskowych – właściwości i wartości odżywcze

3. Jak przechowywać masło laskowe?

4. Czy orzechy laskowe są zdrowe?

5. Oto najciekawsze zastosowania masła z orzechów laskowych

6. Dostarcz organizmowi zdrowych tłuszczów dzięki jedzeniu masła laskowego

Czy wiesz, że…?

Dobrej jakości masło laskowe to produkt o bardzo prostym składzie. W słoiczku masła laskowego ze Schroniska Bukowina znajdziesz jedynie dobrze zblendowane orzechy zebrane spod leszczyny. I tyle wystarczy. Dodatkowy olej palmowy, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy nie są konieczne do poprawy jego smaku lub konsystencji. Jeśli w sklepie któryś z tych składników znajdujesz na etykiecie przyklejonej do opakowania, dla własnego zdrowia lepiej wyciągnij produkt z koszyka i odłóż go na półkę.

Odkręcasz słoik i widzisz, że nad masą zbiera się olej? Nie wylewaj go, ale wymieszaj całość, a wszystko wróci do normy. Olej naturalnie pojawia się na maśle orzechowym i jest odpowiedzialny za jego łatwą do rozsmarowania konsystencję. Jest bardzo zdrowy i wartościowy. Szkoda by było, gdybyś wylał go do zlewu.

Masz małe drobinki w swoim maśle i zastanawiasz, się co to za dodatek? Prawdopodobnie to nic innego jak kawałki orzechów laskowych. Czasami specjalnie nie są one do końca mielone, bo pozwala to uzyskać chrupiącą formę crunchy.

Polecamy również: Zielona herbata – właściwości naparu z niej Cię zaskoczą!

Masło z orzechów laskowych – właściwości i wartości odżywcze

Twarde łupiny rosnące na leszczynie skrywają małe orzeszki, który są bombą witaminową i cennym składnikiem diety. Zrobione z nich masło jest zdrowe i odżywia organizm. Niech nie odstraszy Cię kaloryczność orzechowej masy. Co prawda 100 g produktu to ponad 600 kcal, ale w składzie znajdują się zdrowe tłuszcze. Masło z orzechów laskowych jest więc dobrą przekąską polecaną przez dietetyków także w trakcie odchudzania.

Pasta z orzechów laskowych wymieniana jest w gronie bogatych źródeł białka i błonnika. Zawiera też niewiele węglowodanów. Jakie składniki dostarczysz swojemu organizmowi, jedząc takie masło? Orzechy laskowe są źródłem witamin: C, A, B6, K i E. Zawierają także kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk i magnez.

Jakie korzyści płyną z jedzenia pasty z orzechów laskowych? Dlaczego warto po nią sięgać?

Kremowe masło nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu dobrze wpływa na pracę serca i zapobiega miażdżycy. To także zdrowy i wartościowy składnik diety dla osób z nadciśnieniem. Paście przypisuje się właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Jedz regularnie masło laskowe, a wesprzesz swój układ nerwowy – poprawisz pamięć, złagodzisz stres lub objawy lęku i depresji. Podniesiesz też poziom swojej płodności. Chorujesz na cukrzycę i dokładnie kontrolujesz indeks glikemiczny jedzonych produktów? Masło z orzechów laskowych możesz bez obaw włączyć do swojej diety – ma niski IG.

Chcesz zgubić zbędne kilogramy? Włącz do swojej diety masło z orzechów laskowych! Właściwości kremowej pasty, a dokładnie zawartość zdrowego tłuszczu przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Zawarty w niej błonnik poprawia pracę jelit.

Przeczytaj także: Semolina – co to jest i jak zastosować ją w swojej kuchni?

Masło z orzechów laskowych pomoże Ci zawalczyć z podjadaniem. Jest bardzo sycące, więc po zjedzeniu porcji produktu na pewien czas zniwelujesz uczucie głodu i tym samym minie Ci chęć na niezdrowe przekąski. Orzechowa pasta będzie miała też wpływ na utrzymanie Twoich mięśni w dobrej kondycji. Unikniesz zakwasów po treningach, a nawet łatwiej zwiększysz masę mięśniową. Rzadziej odnotujesz skurcze. Sięgaj regularnie po dobrą pastę laskową, a wzmocnisz też kości i stawy.

Masło z orzechów laskowych pozytywnie wpłynie na wygląd i kondycję Twoje skóry. Dzięki witaminie E będzie promieniała blaskiem i sprawi wrażenie zdrowszej. Jako że orzechy laskowe są źródłem przeciwutleniaczy, opóźnią też procesy starzenia.

maslo-z-orzechow-laskowych-z-czekolada

Jak przechowywać masło laskowe?

Oleje i masła co do zasady wymagają odpowiedniego przechowywania. W przeciwnym razie szybko jełczeją, tracą swoje cenne właściwości i zamiast pozytywnie wpływać na organizm, w dłuższej perspektywie stają się dla niego szkodliwe. Zepsuty produkt poznasz od razu po gorzkim, nieprzyjemnym smaku. Chcesz za każdym razem po otwarciu słoiczka delektować się swoim masłem laskowym? Odpowiednio je przechowuj!

Orzechową pastę trzymaj w szklanym słoiczku, w którym ją kupujesz. Po otwarciu masy nie ma konieczności przenoszenia jej do innego pojemnika. Ta sama zasada dotyczy kremów zawierających masło orzechowe zamkniętych w plastikowym opakowaniu. Tworzywo nie wpłynie na smak masy. Pamiętaj tylko, aby po użyciu masła szczelnie zamykać pojemnik lub dobrze zakręcić słoik – ograniczysz w ten sposób dopływ powietrza i wydłużysz trwałość produktu.

Masła z orzechów laskowych nie musisz przechowywać w lodówce, aby długo zachowało swoje właściwości odżywcze. To mało praktyczne. Pod wpływem zimna masa stwardnieje. Przed rozsmarowaniem jej na kanapce będziesz musiał chwilę odczekać, aby praca nożem poszła gładko. Temperatura pokojowa będzie odpowiednia.

Swoje masło laskowe umieść w suchym, zacienionym miejscu – najlepiej w spiżarni lub szafce kuchennej. Zbyt wysoka temperatura czy promienie słoneczne przyspieszają jego jełczenie.

maslo-z-orzechow-laskowych-czekoladowe

Czy orzechy laskowe są zdrowe?

Najlepsze masło ma w składzie wyłącznie starannie wyselekcjonowane orzechy laskowe pochodzące z pewnego źródła. Zdrowy krem swoje fantastyczne właściwości zawdzięcza właśnie składnikom odżywczym zawartym w małych owocach leszczyny. Przypisuje się im wartości odżywcze i lecznicze. Bez wątpienia pozytywnie wpływają na ciało i umysł. Masz jeszcze wątpliwości czy orzechy laskowe są zdrowe? Daj się przekonać kolejnymi argumentami!

1. Orzechy laskowe są cennym źródłem białka, dlatego powinny zwrócić uwagę wegan i wegetarian, którzy szukają ciekawych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

2. Orzechy sprawdzą się w diecie najmłodszych – warto podawać je nawet niemowlętom. Dzięki nim do młodego organizmu dociera zdrowa dawka magnezu i fosforu, a tłuszcze nienasycone wspomagają pracę mózgu. Małym smakoszom podawaj orzechy mocno rozdrobnione. To bardzo ważne. Najlepszą formą będzie właśnie masło. Orzechy laskowe są małe i twarde, co zwiększa ryzyko połknięcia i zadławienia się nimi przez małe dzieci.

3. Z właściwości owoców leszczyny powinny korzystać też kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. To dla nich doskonałe źródło cennych składników odżywczych, tak ważnych w tym szczególnym czasie.

4. Od orzechów laskowych nie muszą stronić diabetycy, których zdrowa dieta jest wyjątkowo istotna. Tak jak napisaliśmy wcześniej, masło laskowe ma niski indeks glikemiczny.

Jak widzisz, orzechy z leszczyny to zdrowa przekąska polecana także osobom, które muszą skrupulatnie pilnować tego, co znajduje się na ich talerzu. Przemielone, czyli w postaci masła orzechowego, nie tracą cennych wartości odżywczych.

Polecamy również: Mąka żytnia. Do czego jej używać, jakie ma właściwości?

maslo-z-orzechow-laskowych-nalesnik

Oto najciekawsze zastosowania masła z orzechów laskowych

Małe orzechy laskowe to świetna przekąska, a zrobione z nich masło pozwala wzbogacić o zdrowe tłuszcze wiele posiłków. Oczywiście możesz je podjadać łyżeczką, ale spróbuj też, jak smakują urozmaicone nimi ciastka, koktajle czy kanapki. Te przepisy są banalnie proste!

Pożywne smoothie

Orzechowy koktajl to posiłek idealny dla osób dbających o linię, wegetarian i osób aktywnych fizycznie. Powstaje błyskawicznie – jego przygotowanie trwa nie więcej niż 5 minut. Co połączyć w pożywnym smoothie?

Do blendera wrzuć dobrej jakości masło z orzechów laskowych, dojrzałego banana, gorzkie kakao oraz daktyle. Całość zalej mlekiem krowim lub roślinnym. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Kanapka na mały głód

Między dwoma kromkami chleba nie zawsze musi się chować wyłącznie ser lub szynka w towarzystwie warzyw. Śmiało zrób sobie kanapkę na słodko – z masłem orzechowym. To idealny pomysł na kolację czy szybkie śniadanie.

Masło laskowe rozsmaruj na chlebie i ułóż na górze pokrojone w plasterki banany. Całość możesz posypać cynamonem. Masło doskonale smakuje też w duecie z truskawkami czy borówkami. A może zainspirujesz się kuchnią amerykańską i przełożysz swoją kanapkę masłem z orzechów laskowych oraz słodką konfiturą lub powidłami?

Zdrowe słodkości

Gdy nachodzi Cię ochota na odrobinę słodyczy, nie sięgaj po sklepowe produkty z długim i niekoniecznie zdrowym składem. Zrób własne ciasteczka z kilku prostych składników. W misce połącz masło laskowe z odrobiną cukru trzcinowego i jajkiem. Z gładkiej masy uformuj kulki, ułóż je na blaszce i piecz w temperaturze 180°C, aż lekko się zarumienią. Ciasteczka możesz dodatkowo udekorować polewą z gorzkiej czekolady.

maslo-z-orzechow-laskowych-z-czekolada-na-ciastku

Dostarcz organizmowi zdrowych tłuszczów dzięki jedzeniu masła laskowego

Jeśli jesteś fanem klasycznego masła orzechowego, koniecznie wypróbuj krem z orzechów laskowych. Ten produkt jeszcze nigdy nie gościł w Twojej kuchni? Pomyśl o włączeniu go do swojej diety. Warto ze względu na cenne właściwości odżywcze. Masło laskowe zawiera zdrowe tłuszcze, wspomaga układ nerwowy i dobrze wpływa na pracę serca. Ponadto syci i świetnie sprawdza się, gdy jesteś na diecie. Podczas zakupów pamiętaj, żeby wybierać dobrej jakości masło laskowe. Gdzie je znajdziesz? W spiżarni Schroniska Bukowina pełnej doskonałych rarytasów – przekonaj się samodzielnie!