ocet-balsamiczny-wlasciwosci

Ocet spirytusowy jest Ci zapewne dobrze znany – to produkt, który można znaleźć w niemal każdej kuchni. Sprawa ma się nieco inaczej z octem balsamicznym. W Polsce nadal stosowany jest sporadycznie, a jego smak i właściwości są często niedoceniane. Co to jest ocet balsamiczny i jak używać go we własnym domu? Podpowiadamy!

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Co to jest ocet balsamiczny i z czego się go produkuje?

3. Ocet balsamiczny – do czego pasuje, jak go używać?

4. Czy ocet balsamiczny jest zdrowy?

5. Nowa jakość smaku. Odkryj, jak ten składnik może zmienić Twoją kuchnię!

Czy wiesz, że...?

Już za czasów Juliusza Cezara i jego kampanii galicyjskich używano octu balsamicznego. Pierwsze wzmianki na piśmie dotyczące tego produktu pochodzą z XI wieku. Lata świetności octu balsamicznego rozpoczęły się w XIV wieku, kiedy to księstwem Modeny i Reggio rządził książęcy ród d'Este.

Dokumenty pochodzące z tego okresu dostarczają nam informacji o tym, że książęcy dwór szczególnie cenił sobie ocet balsamiczny – posiadane przez niego baryłki cieszyły się ogromną sławą na terenie całej Europy! Także wtedy rozpowszechnił się zwyczaj darowania octu balsamicznego znaczącym dostojnikom.

Przymiotnik „balsamiczny” po raz pierwszy pojawił się w 1747 roku. Przyjmuje się, że tę nazwę ocet zawdzięcza sposobowi, w jaki go wówczas wykorzystywano –  był on bowiem stosowany jako lek na liczne dolegliwości, na przykład żołądkowe. Również w wieku XVII, w czasie trwania epidemii dżumy, ocet balsamiczny był wykorzystywany w celach medycznych – używano go jako środka dezynfekującego, a nawet produkowano na jego bazie antidotum na tzw. czarną śmierć.

Co to jest ocet balsamiczny i z czego się go produkuje?

Wiesz już, jaką historię ma ocet balsamiczny. Z czego się go produkuje? To równie ciekawe – ocet balsamiczny to produkt fermentacji octowej zagęszczonego moszczu winogronowego, który został poddany długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach.

ocet-balsamiczny-z-oliwa

Modena – kolebka octu balsamicznego

Tradycyjny ocet balsamiczny produkowany jest w Modenie znajdującej się na terenach północnych Włoch. Winogronowy moszcz jest gotowany do momentu, aż zmniejszy swoją objętość o około ⅓. Następnie taki zagęszczony moszcz ulega fermentacji dzięki obecności specyficznego szczepu grzybów Zygosaccharomyces i  bakterii Gluconobacter. Później dojrzewa w beczkach z dębu, wiśni, kasztanowca, morwy lub jałowca. Tradycyjny ocet balsamiczny leżakuje minimum 12 lat, a żeby wyprodukować 1 litr tego produktu, potrzeba około 145 kg surowych winogron.

Oryginalny ocet balsamiczny z Modeny jest produkowany z lokalnych szczepów winogron – głównie odmiany białej Trebbiano lub czerwonej Lambrusco. Wytwarza się go zgodnie z pilnie strzeżoną recepturą. Tylko ocet produkowany oryginalnymi metodami może być nazywany  „Tradycyjnym Octem Balsamicznym”, czyli Aceto Balsamico Tradizionale.

Jeśli chcesz kupić oryginalny ocet balsamiczny, koniecznie zwracaj uwagę na to, co jest napisane na jego opakowaniu, ponieważ podróbki są bardzo częste. Prawdziwy włoski ocet balsamiczny powinien mieć na swojej etykiecie jedno z oznaczeń: Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP, Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP lub Aceto Balsamico di Modena IGP.

Przeczytaj także: Białe wino – kalorie, wartości odżywcze, sposób podania

Rodzaje octu balsamicznego

Na rynku znaleźć można zarówno ocet balsamiczny ciemny, jak i jasny. Co ciekawe, w Spiżarni Schroniska Samków posiadamy nie tylko klasyczny, płynny ocet, ale także… ocet w formie niewielkich kuleczek.

Ocet balsamiczny w perłach to innowacyjny sposób na podanie tego produktu w Twoich daniach. Nasze perły to małe przezroczyste kuleczki, w których wnętrzu znajduje się najwyższej jakości ocet balsamiczny. Otoczka kuleczek wykonana jest z jadalnej celulozy. Ocet w perłach zachwyci Cię swoim niepowtarzalnym smakiem i wyglądem. Będzie doskonale prezentował się na przystawkach lub w sałatce.

ocet-balsamiczny-z-truskawkami

Ocet balsamiczny – właściwości

W skład octu balsamicznego wchodzą między innymi kwasy: octowy, jabłkowy i winny. To właśnie dzięki ich obecności ocet balsamiczny wykazuje właściwości bakteriobójcze i odkażające. Ze względu na tę właściwość kilkaset lat temu na dużą skalę wykorzystywany był w medycynie.

Ocet balsamiczny zawiera znaczne ilości sodu, potasu, wapnia, magnezu czy fosforu. Badania pokazały, że ocet balsamiczny to doskonałe źródło polifenoli. Obecność tych przeciwutleniaczy sprawia, że produkt zmniejsza działanie wolnych rodników, a w efekcie spowalnia procesy starzenia się skóry.

Przeczytaj także: Daktyle suszone - właściwości odżywcze, zastosowanie i kaloryczność

Ocet balsamiczny – do czego pasuje, jak go używać?

Ocet balsamiczny ma charakterystyczny ciemny kolor, jest gęsty, a jego tekstura jest gładka. Dobry ocet balsamiczny w swoim składzie nie zawiera dodatkowych konserwantów i barwników. Jego niepowtarzalny aromat jest w stanie podkreślić smak niemal każdej potrawy.

Ten produkt doskonale smakuje w towarzystwie sałatek, dań z drobiu i czerwonego mięsa. Równie dobrze współgra z rybami, a nawet… z deserami! Polej nim świeże owoce, na przykład truskawki, gruszki czy ananasa, a odkryjesz całkowicie nowe oblicze produktów, które tak dobrze znasz.

piers-kurczaka-z-octem-balsamicznym

Koniecznie przyrządź w swoim domu klasyczny sos balsamiczny. Do czego pasuje i jak go samodzielnie zrobić? W miseczce wymieszaj jedną łyżkę octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu oraz, opcjonalnie, łyżeczkę miodu. Gotowym sosem polej ulubioną sałatkę, ugotowane na parze warzywa czy przekąski z szynką parmeńską. Na tym nie kończą się sposoby na to, jak jeść ocet balsamiczny. Do czego jeszcze się nada? Śmiało możesz serwować go wraz z deską serów – doskonale pokreśli smak parmezanu.

Ocet balsamiczny możesz podawać z niemal każdym daniem, by podkreślić jego smak. Obowiązuje jednak jedna zasada – mniej znaczy więcej. Musi być używany z umiarem, w przeciwnym wypadku jego słodko-kwaśny smak zdominuje całą potrawę.    

Ocet balsamiczny – zastosowanie nie tylko w kuchni

Ocet balsamiczny jest przydatny nie tylko podczas gotowania – z powodzeniem możesz włączyć go do codziennej pielęgnacji swojej skóry. Po raz kolejny okazuje się, że aby cieszyć się piękną cerą, nie trzeba stosować setek kosmetyków – czasem najlepsze rozwiązania to te najprostsze. Jak wykorzystać jego właściwości w celach kosmetycznych?

ocet-balsamiczny-z-winogronami

Ocet balsamiczny nałożony na twarz, koniecznie rozcieńczony oliwą z oliwek, oczyści pory z zanieczyszczeń, odkazi okolice niedoskonałości, a w efekcie pozostawi skórę gładką i błyszczącą. Jeśli Twoim problemem są łamliwe i rozdwajające się paznokcie, włączenie tego produktu do diety pomoże w ich wzmocnieniu. Twoje włosy są matowe, łamliwe i pozbawione blasku? Także tu pomoże ocet balsamiczny. To naturalny suplement, którym możesz rozwiązać swoje urodowe problemy.

Przeczytaj również: Poznaj orzechy nerkowca. Ich właściwości Cię zaskoczą!

Czy ocet balsamiczny jest zdrowy?

Jednym z pytań, które najczęściej zadajemy sobie przed wprowadzeniem nowego produktu do diety, jest pytanie o jego wpływ na organizm. Czy ocet balsamiczny jest zdrowy? Okazuje się, że tak! To w końcu obowiązkowy składnik kuchni śródziemnomorskiej, a ta od lat jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Ocet balsamiczny w swoim składzie zawiera mniej cukru niż każdy inny ocet – 3 gramy w łyżce stołowej. Nie powinny się go obawiać osoby, które są na diecie. 100 gramów octu balsamicznego zawiera około 88 kcal. Warto w tym miejscu dodać, że ocet balsamiczny przyspiesza przemianę materii. Nie oznacza to jednak, że jest magicznym antidotum na odchudzanie – jedynie w połączeniu ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną efekty będą zadowalające.

Ocet balsamiczny ma jeszcze jeden atut – wspomaga trawienie. W niektórych regionach Włoch pije się go w małych ilościach przed posiłkiem lub po nim. Regularne spożycie tego produktu zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy i obniża poziom złego cholesterolu. Nie tylko z tym radzi sobie ocet balsamiczny – systematycznie stosowany może obniżyć szansę pojawienia się infekcji, gdyż minimalizuje rozwój pleśniawek i drożdży. 

Badania wykazały, że oryginalny ocet balsamiczny zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, a także obniża zawartość glukozy we krwi. To doskonała wiadomość dla osób cierpiących na cukrzycę – bez obaw mogą one włączyć ocet balsamiczny do swojej diety.

salatka-z-octem-balsamicznym

Przeczytaj również: Olej z pestek dyni – poznaj jego właściwości i zastosowanie!

Nowa jakość smaku. Odkryj, jak ten składnik może zmienić Twoją kuchnię!

Jeśli dotychczas nie słyszałeś o occie balsamicznym, to najwyższa pora to zmienić! To produkt, który zachwyci Cię nie tylko swoim oryginalnym smakiem i aromatem, ale także korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie.

W naszej Spiżarni znajdziesz kilka wariantów octu balsamicznego. Wszystkie posiadają jedną cechę wspólną – są to oryginalne produkty importowane prosto z Włoch. Zapewniamy, że dostępne u nas produkty są wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. O tym świadczy między innymi certyfikat I.G.P – Indicazione Geografica Tipica.

Nie wahaj się ani chwili dłużej i ruszaj na zakupy do Schroniska Smaków. Na własnej skórze przekonaj się, jak smakuje ocet balsamiczny najwyższej jakości – gwarantujemy prawdziwą ucztę dla podniebienia!