ocet-jablkowy-zastosowanie

Ocet winny, balsamiczny, ryżowy czy spirytusowy? Wśród odmian octu w Twojej kuchni nie może zabraknąć tego, który wytwarzany jest z jabłek. To produkt znany od wieków, jednak w ostatnim czasie cieszy się coraz większą popularnością. Czym wyróżnia się ocet jabłkowy? Na co pomaga? Czy woda z octem na czczo przynosi efekty? Mamy dla Was odpowiedzi!

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Najważniejsze właściwości octu jabłkowego

3. Do czego używać octu jabłkowego?

4. Czym ocet jabłkowy różni się od innych octów dostępnych w sklepach?

5. Ile kalorii ma ocet jabłkowy?

6. Nie tylko do jedzenia – zobacz, jak jeszcze wykorzystać ocet jabłkowy

7. Dodaj swoim potrawom smaku dzięki zastosowaniu octu jabłkowego

Czy wiesz, że...?

Ocet jabłkowy to popularny produkt spożywczy, który znano już w czasach starożytnych. Jego produkcję rozpoczęto około 5 tysięcy lat p.n.e. Wtedy najczęściej wykorzystywany był  w celach medycznych – służył do oczyszczania krwi, leczono nim choroby węzłów chłonnych i wątroby, pobudzano krążenie czy wzmacniano system odpornościowy. Już sam Hipokrates rekomendował picie octu jabłkowego z miodem na kaszel oraz przeziębienie!

Najważniejsze właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to w pełni naturalny produkt, który otrzymywany jest podczas fermentacji octowej jabłek. Aby proces przebiegł pomyślnie, niezbędny jest udział bakterii należących do rodziny Acetobacter.

Ocet jabłkowy to przede wszystkim doskonałe źródło kwasów organicznych – na przykład octowego, jabłkowego, galusowego, kawowego czy chlorogenowego. Ten pierwszy wykazuje właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Kwas jabłkowy to silny przeciwutleniacz – niweluje działanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się organizmu.

Zawarte w occie jabłkowym pektyny ograniczają wchłanianie się cholesterolu, regulują ciśnienie krwi czy pomagają w walce z zaparciami. Witamina E zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku czy zmniejsza ryzyko pojawiania się zakrzepów. Obecna w occie witamina A jest kluczowa dla procesów odpornościowych oraz odpowiada za dobry stan skóry, włosów i paznokci.

Co więcej, ocet jabłkowy to także źródło enzymów, aminokwasów, żywych kultur bakterii, niezwykle cennych witamin z grupy B czy witaminy K. W jego składzie znaleźć również można takie pierwiastki jak magnez, potas, krzem, wapń, chlor czy sód.

To właśnie szereg dobroczynnych właściwości octu jabłkowego sprawia, że od wieków jest to produkt ceniony i wykorzystywany na całym świecie.

ocet-jablkowy-i-jablka

Do czego używać octu jabłkowego?

Obecnie ocet jabłkowy to produkt, którego miejsce jest w kuchennych szafkach. To właśnie podczas gotowania najczęściej po niego sięgamy. Ocet jabłkowy posiada charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak. Jego barwa jest bursztynowa lub delikatnie czerwona – ostateczny kolor zależy od tego, jaki rodzaj jabłek został wykorzystany do produkcji.

Przygotuj z niego marynatę do mięs

Ocet jabłkowy doskonale sprawdza się jako składnik marynaty. Wystarczy, że ⅔ szklanki octu jabłkowego połączysz z ⅓ szklanki sosu sojowego. Dodaj do tego 3 rozdrobnione ząbki czosnku, 2 liście laurowe, pieprz, sól i ulubione zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zamarynuj ulubione mięso przez minimum godzinę.

Przeczytaj także: Olej sezamowy – do czego warto go stosować i jakie ma właściwości?

Dressing do sałatki

Ocet jabłkowy to składnik wielu dressingów do sałatek. Sos na jego bazie doda wyrazistości warzywom. W pojemniczku połącz ⅓ szklanki oliwy oraz ¼ szklanki octu jabłkowego. Dodaj 2 łyżeczki musztardy typu dijon oraz pół łyżeczki miodu i dokładanie wymieszaj całość.

Do zdrowych koktajli

Ocet jabłkowy z powodzeniem możesz dodać do owocowych bądź warzywnych koktajli. Cierpki smak zniwelujesz, jeśli do napoju dodasz łyżeczkę miodu. Wypróbuj połączenie banana i szpinaku albo banana i truskawek.

To nie koniec pomysłów na to, jak w kuchni możesz wykorzystać ocet jabłkowy. Często jest to nieodzowny składnik barszczu czerwonego, zalewy do śledzi czy nawet słodkiej bezy! Zaskakujące, prawda?

sos-z-octu-jablkowego

Czym ocet jabłkowy różni się od innych octów dostępnych w sklepach?

Na sklepowych półkach znaleźć można szereg odmian octu. Czym na ich tle wyróżnia się ocet jabłkowy? Ocet to nic innego jak roztwór wodny kwasu octowego. Zazwyczaj jego stężenie waha się pomiędzy 4 a 10%. Ten jabłkowy, jak sama nazwa wskazuje, jest naturalnym produktem, który otrzymujemy w procesie fermentacji alkoholowej świeżych, dojrzałych jabłek.

Ocet ryżowy jest szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. Wytarza się go na bazie sake, czyli alkoholu ryżowego. Ma lekko słodkawy smak i jest doskonałym dodatkiem do dań słodko-kwaśnych.  Ocet winny to rodzaj octu, który otrzymuje się w procesie fermentacji wina. Może mieć kolor biały lub czerwony, a najczęściej wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej. 

Ocet balsamiczny jest włoskim produktem przyrządzanym z soku z winogron. Ma ciemnobrązową barwę i gęstą konsystencję. W kuchni włoskiej dodaje się go zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Ocet spirytusowy zaś to jedna z najpopularniejszych odmian octu. Nie posiada walorów smakowych i zapachowych oraz ma bardzo ostry smak. Stosuje się go głównie do marynowania żywności.

Jak widać, każdy z tych octów ma inne zastosowania i do nieco innych celów służy. Nawet jeśli masz już w swojej kuchni kilka z wymienionych wyżej octów, nie oznacza to, że jabłkowy jest Ci zbędny. Wręcz przeciwnie – stosując go, jesteś w stanie uzyskać jeszcze lepsze kulinarnie efekty!

Ile kalorii ma ocet jabłkowy?

Dobrze zbilansowana dieta w dużej mierze przekłada się na samopoczucie. Monitorowanie spożywanych kalorii to dobra praktyka, która pomoże w utrzymaniu zadbanej sylwetki. Ocet jabłkowy z całą pewnością nie znajduje się na liście wysokokalorycznych produktów – jedna łyżka tego płynu zawiera tylko 3 kcal.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Picie octu jabłkowego to rzekomo skuteczny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Czy to prawda? Odchudzanie jest złożonym procesem, w którym główną rolę odgrywa deficyt kaloryczny. Jeśli nie zmienisz swoich nawyków żywieniowych, to nie masz co liczyć na spektakularne efekty, nawet wypijając ocet szklankami.

Jest jednak prawdą, że picie octu jabłkowego może proces odchudzania usprawnić. Zawarte w occie kwasy ułatwiają przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów, a pektyny angażują enzymy trawienne i wywołują uczucie sytości. W efekcie uczucie głodu pojawia się rzadziej.

Warto wiedzieć, jak pić ocet jabłkowy, aby sobie nie zaszkodzić. Zaleca się, aby 2–3 razy dziennie przed głównymi posiłkami pić napój sporządzony z jednej łyżki octu jabłkowego i jednej szklanki wody. Kuracja nie powinna być długotrwała, aby nie obciążać błony śluzowej żołądka. Spadek wagi nie jest jedyną zaletą tej diety – dobrze działa także na wzmocnienie odporności czy poprawę pracy układu trawiennego. W razie jakichkolwiek skutków ubocznych należy ją natychmiast przerwać.

ocet-jablkowy-wlasciwosci

Polecamy również: Ocet balsamiczny. Do czego pasuje, jak go używać?

Czy ocet jabłkowy jest zdrowy?

Właściwości octu jabłkowego znane i doceniane były już przez starożytne cywilizacje. I choć obecnie znacznie częściej stosuje się go w kuchni, aniżeli w medycynie, to jest to produkt, który może pomóc w walce z licznymi dolegliwościami.

Ocet jabłkowy to produkt, który zdecydowanie powinien pojawić się w jadłospisie osób, które chorują na cukrzycę. Zmniejsza on bowiem stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. To także doskonały specyfik na leczenie bólu gardła domowymi sposobami. Wystarczy, że łyżkę stołową octu rozcieńczysz w szklance wody, a następnie wypłuczesz gardło przygotowaną mieszanką.

Ocet jabłkowy pomaga kontrolować nocne skurcze mięśni, których przyczyną jest niedobór potasu. Regularne spożywanie octu może wyeliminować ten problem. Sięgnij po ocet, jeśli borykasz się z zaparciami. Ten produkt doskonale kontroluje zakwaszenie w jelitach, zmniejsza stany zapalne, pobudza usuwanie gazów oraz zapobiega wzdęciom. Ocet pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu i wspiera rozkładanie tłuszczy.

Należy pamiętać, że octu jabłkowego nie powinny pić osoby, które cierpią miedzy innymi na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, nadżerki przełyku oraz inne schorzenia, w wyniku których została uszkodzona błona śluzowa. Ocet jabłkowy w ciąży również nie jest zalecany. Dla swojego bezpieczeństwa najlepiej skonsultuj się z lekarzem, zanim rozpoczniesz kurację octową.

salatka-z-dressingiem-z-octu-jablkowego

Nie tylko do jedzenia – zobacz, jak jeszcze wykorzystać ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to produkt o licznych zastosowaniach. Jeśli jesteś fanem naturalnych kosmetyków, to z powodzeniem możesz włączyć go do swojej pielęgnacyjnej rutyny.

Ocet jabłkowy na skórę

Ocet jabłkowy często stosowany jest jako remedium na trądzik. Pamiętaj, aby nigdy nie stosować go bez rozcieńczania – stężenie kwasu może podrażnić Twoją cerę. Aby przygotować naturalny tonik do skóry problematycznej, zmieszaj ocet z wodą w proporcji 1:3. Przemywaj roztworem twarz raz lub dwa razy dziennie.

Na włosy

Marzysz o zdrowych, gładkich i błyszczących włosach? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj domową płukankę z octu jabłkowego. Wymieszaj 1–2 łyżki octu jabłkowego z litrem wody. Płucz włosy roztworem po uprzednim umyciu ich szamponem. W naturalny sposób przyspieszysz ich porost oraz zahamujesz przetłuszczanie się.

Polecamy także: Jakie właściwości ma olej rzepakowy tłoczony na zimno? Odpowiadamy!

Dodaj swoim potrawom smaku dzięki zastosowaniu octu jabłkowego

Nadal wahasz się, czy warto do Twojego jadłospisu wprowadzić ocet jabłkowy? Działanie tego produktu doceniane jest od tysięcy lat – doceń go i Ty! Najlepszej jakości ocet jabłkowy zamknięty w ekologicznej szklanej butelce znajdziesz w asortymencie naszej Spiżarni. Ruszaj na zakupy do Schroniska Bukowina bez konieczności wychodzenia z domu!