yerba-mate-w-tradycyjnym-naczyniu

Yerba mate, z której przyrządza się napar pobudzający, zdobywa na świecie coraz większą popularność i uznanie. To skarbnica polifenoli i innych antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie, nie tylko osób aktywnych fizycznie. Przeczytaj artykuł, by poznać wszystkie właściwości yerba mate!

Spis treści

1. Czy wiesz, że…?

2. Zacznijmy od podstaw – co to jest Yerba Mate i skąd pochodzi?

3. Właściwości yerba mate – dowiedz się, jak działa!

4. Jak parzyć yerba mate?

5. Jak pić yerba mate?

6. Pij na zdrowie – to się opłaca!

Czy wiesz, że…?

Yerba mate jest narodowym napojem krajów takich jak Paragwaj, Argentyna, Urugwaj i Brazylia. W 1892 roku Fredrico Neumann założył pierwszą hodowlę yerba mate w Paragwaju i to właśnie dzięki temu napój ten zdobył bardzo dużą popularność. Oczywiście historia parzenia naparu z yerby sięga kilkudziesięciu, a może nawet kilkuset lat wcześniej, ale to właśnie pod koniec XIX wieku udało mu się zyskać rozgłos.

Zacznijmy od podstaw – co to jest Yerba Mate i skąd pochodzi?

Yerba mate ma wiele nazw – mogłeś się z nią zetknąć i nie mieć świadomości, że to właśnie o niej mowa. Inne popularne określenia to między innymi herba mate, mate, erva mate i chimarrao. Wszystkie te nazwy określają ten sam rodzaj produktu: wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego.

Nazwa yerba mate pochodzi od łacińskich słów „herba” (ziele) oraz „mati” (tykwa), ponieważ napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego oryginalnie przyrządza się właśnie w tykwach. Wywar z yerba mate przyrządzało się głównie w krajach Ameryki Południowej, ale oczywiście z biegiem czasu zyskał on popularność również na Bliskim Wschodzie, w Europie i innych miejscach świata.

Yerba mate na samym początku swojej kariery nie była podawana w formie napoju. Jej spożywanie polegało na żuciu liści ostrokrzewu paragwajskiego. Po pewnym czasie zaczęto przyrządzać napary, dodając do nich np. liście stewii, oczywiście dla osłody.

yerba mate - susz i dzbanek z bombillą

Skąd pochodzi yerba mate?

Ostrokrzew paragwajski, czyli roślina, z której przygotowuje się napar yerba mate, występuje przede wszystkim w Ameryce Południowej. Jest wiecznie zielonym drzewem sięgającym wysokości nawet 15 metrów. Jego obecność w kulturze Ameryki Południowej jest bardzo ważna, ponieważ wspólne rytualne picie naparu z ususzonych liści tej rośliny bardzo zbliżało do siebie członków społeczności.

Jak yerba mate trafiła do Polski?

Historia naparu z yerba mate w Polsce jest dość ciekawa i zaczyna się… ponad sto lat temu. Yerba pierwszy raz miała przybyć do Polski jeszcze w czasach zaborów. Gdy zaczęła zdobywać coraz większą popularność, kupcy rosyjscy zaczęli obawiać się zbyt dużej konkurencji dla dystrybuowanej przez siebie herbaty – z tego powodu doprowadzili do zakazu sprowadzania suszu do Polski.

Przeczytaj także: Miód pitny – szlachetny trunek o wielu właściwościach

Właściwości yerba mate – dowiedz się, jak działa!

Właściwości yerba mate wiążą się przede wszystkim z pobudzaniem. Suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego są źródłem kofeiny, dzięki czemu mogą zwalczać zmęczenie i dodawać energii do działania.

Ten smaczny napar pomaga również w redukcji stresu, zmniejszeniu uczucia głodu, a także pomoże zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, np. miażdżycy naczyń krwionośnych. Mówi się również o tym, że właściwości prozdrowotnych yerba mate jest znacznie więcej. Przypisuje się jej między innymi wspomaganie odtruwania organizmu, a także sprzyjanie odchudzaniu.

yerba mate - parzenie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie

Jak działają witaminy i minerały zawarte w yerbie?

Wszystkie pozytywne właściwości naparu z yerba mate związane są z wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, a także substancji antyoksydacyjnych (przeciwutleniaczy). W liściach ostrokrzewu paragwajskiego znajdują się przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), witamina C i E, a także składniki mineralne, między innymi: wapń, potas, żelazo, krzem, cynk i magnez.

Wszystkie wspomniane wyżej składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, wpływają na przewodnictwo nerwowe, przemiany komórkowe, metabolizm, a także wspomagają odporność i walczą z wolnymi rodnikami – składnikami nasilającymi i przyśpieszającymi procesy starzenia się organizmu. Antyoksydanty zapobiegają również rozwojowi nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.

W skład liści yerba mate wchodzi również kwas chlorogenowy – bardzo silny przeciwutleniacz, który charakteryzuje się przede wszystkim właściwościami obniżającymi poziom cukru we krwi, dzięki czemu można powiedzieć, że ma właściwości przeciwcukrzycowe. Poza działaniem przeciwcukrzycowym charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, a także przeciwgrzybicznym.

Bardzo ważne jest regularne spożywanie odpowiedniej ilości produktów o wysokiej zawartości antyoksydantów, ponieważ sprzyja to zachowaniu zdrowia i witalności na przyszłe lata.

Yerba mate może być spożywana przez większość osób, ale są pewnie wyjątki! Ważne, aby osoby ze stwierdzonym nadciśnieniem tętniczym kontrolowały spożycie naparu z yerby, szczególnie jeżeli zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego powinny unikać napojów pobudzających, takich jak kawa i napoje energetyczne.

Przeczytaj także: Malina i jej właściwości lecznicze

yerba mate pasuje do deserów

Yerba mate a odchudzanie – dlaczego może pomóc?

Poza wspomnianymi wyżej właściwościami yerba mate sprzyja także procesowi odchudzania. Jak? Przede wszystkim przez to, że hamuje apetyt. Hamowanie apetytu to jednak nie koniec! Yerba mate ma właściwości odchudzające także ze względu na zawartość kofeiny, czyli składnika przyspieszającego przemianę materii. Kofeina zawarta w yerba mate nazywana bywa mateiną. Substancja ta nie pomaga jedynie na przemianie materii, a także na powoduje pobudzenie, poprawę koncentracji i ułatwia skupienie się.

W Spiżarni Schroniska Smaków, naszym sklepie internetowym, znajdziecie yerba mate wzbogaconą o trzy inne składniki: czystek, rzepik i owies, dzięki czemu jej właściwości zdrowotne będą jeszcze korzystniejsze dla organizmu, niżby to miało miejsce w przypadku samej yerby.

Zobacz w sklepie: Yerba i trzy cuda dla aktywnych

Jak parzyć yerba mate?

Parzenie yerba mate powinno być przeprowadzone zgodnie z pewną ustaloną instrukcją. Nie można sobie pozwolić na bezrefleksyjne zalanie suszu wrzącą wodą. Woda powinna być przegotowana, ale nie wrząca, a jej temperatura powinna mieścić się w zakresie 70–80 stopni Celsjusza.

Gdy już susz yerba mate będzie zalany wodą, należy całość zaparzać przez około 3 do 5 minut. Na początku warto parzyć trochę mniejsze porcje suszu, niż jest to opisane na opakowaniu produktu, ponieważ duża ilość yerba mate ma dość specyficzny, gorzki smak, który nie każdemu od razu przypadnie do gustu.

Raz zalany susz z ostrokrzewu paragwajskiego może być ponownie zalewany dolewkami. Temperatura wody takiej dolewki może być trochę większa (ok. 85 stopni).

Przeczytaj także: Co można jeść z konfiturą? Nasze inspiracje

parzenie yerba mate

W czym i jak parzyć yerba mate?

Do parzenia yerba mate używa się zazwyczaj specjalnych naczynek, np. tykwy czy materki, ale można użyć do tego oczywiście zwykłego kubka do kawy. Ilość suszu użyta do zaparzania stanowi zazwyczaj od ½ do ⅔ objętości naczynia, ale tak jak wspomnieliśmy, w przypadku osób początkujących zalecamy użycie mniejszej ilości suszu ze względu na specyficzny smak.

Gdy susz będzie już znajdował się w naczyniu, należy przykryć wylot kubka czy tykwy ręką i kilka razy potrząsnąć tak, aby najmniejsze drobinki suszu opadły na dół naczynia. Gdy susz będzie wymieszany, wsadzam bombillę – specjalną rurkę do picia yerba mate. Bombillę najlepiej wsadzić w miejsce, które pozbawione jest suszu. Można to zrobić, ustawiając naczynko pod kątem. Po wsadzeniu rurki należy naczynie wyprostować i już nie mieszać.

Następnym krokiem będzie już zalanie suszu wodą o odpowiedniej temperaturze. Czas przygotowania naparu wynosi od 3 do 5 minut – im dłużej będzie zaparzany, tym mocniejszy będzie jego smak. Gdy wypijesz swój pierwszy napar, możesz zalać go ponownie wodą i powtarzać to kilkakrotnie.

Przeczytaj także: Grill time - przekąski, które przygotujesz szybko, sprawnie i... pysznie!

yerba mate - sposób parzenia

Jak pić yerba mate?

Do picia yerba mate nie potrzebujesz specjalnego naczynia – zwykły kubek wystarczy. Radzimy jednak zaopatrzenie się w bombillę, czyli wspomnianą rurkę. Dzięki swojej specjalnej budowie (zanurzona część kończy się specjalnym sitkiem) pozwala na picie samego naparu, bez drobinek suszu. Nie kosztuje dużo, a znacznie ułatwia raczenie się tym pysznym napojem.

Pij na zdrowie – to się opłaca!

 Yerba mate to produkt, który z pewnością warto wprowadzić do swojej diety ze względu na wiele jego dobroczynnych dla naszego samopoczucia właściwości. Spróbuj jej koniecznie, jeśli kochasz ciekawe smaki ziół i herbat wpływających na zdrowie i pobudzających –  końcu nie każdy musi lubić kawę. Yerba mate dla takich osób może okazać się dużo przyjemniejszym i zdrowszym rozwiązaniem.

I chociaż kawa również ma wiele prozdrowotnych właściwości, to yerba mate wygrywa to starcie. Zachęcamy do sprawdzenia wysokiej jakości yerba mate dostępnej w internetowej Spiżarni Schroniska Smaków: PRZEJDŹ DO SKLEPU.