olej-sezamowy-do-czego

Olej rzepakowy, lniany czy słonecznikowy to chętnie wybierane tłuszcze, które niemal każdy ma swojej spiżarni. Produktem, który w ostatnim czasie zyskał dużą popularność, jest olej sezamowy. Do czego go używać i jakie posiada właściwości? Podpowiadamy!

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Olej sezamowy – właściwości lecznicze i wartości odżywcze

3. Ile kalorii ma olej sezamowy?

4. Jak jeść olej sezamowy, do czego pasuje?

5. Czy olej sezamowy jest zdrowy?

6. Nie tylko do jedzenia – jak jeszcze można wykorzystać olej sezamowy?

7. Skorzystaj z dobroczynnych właściwości oleju sezamowego!

Czy wiesz, że...?

Sezam to roślina jednoroczna dorastającą do 1,5 m wysokości, z rozgałęzioną łodygą i kielichowatymi kwiatami, które przyjmują postać owocu w kształcie torebki. W niej są ukryte liczne niewielkie, spłaszczone nasiona, z których później wytarzany jest na przykład drogocenny olej.

Sezam naturalnie występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, uważa się więc, że roślina ta pochodzi z Afryki – kolebki cywilizacji. Sezam indyjski to gatunek na szeroką skalę uprawiany w Indiach i Chinach, jednak jego plantacje można znaleźć także w Meksyku, Gwatemali i innych krajach Ameryki Środkowej oraz Sudanie.

Choć z nasion sezamu przygotowywano głównie olej, to nie jest to jedyne zastosowanie tej rośliny. Chińczycy wyrabiali tusz z sadzy otrzymywanej z jego palenia, starożytni Grecy traktowali go jako pożywną przekąskę dla żołnierzy, a Rzymianie robili z niego pastę podobną do hummusu.

oleje-roslinne-olej-sezamowy

Olej sezamowy – właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Olej sezamowy powszechnie uważany jest za najstarszy olej świata. Nierafinowany olej sezamowy uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu. To niezwykle wartościowy produkt, który od lat stosowany jest jako remedium na liczne dolegliwości.

Olej z prażonego sezamu to bogactwo minerałów, witamin, substancji odżywczych oraz cennych kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzi kwas foliowy, który chroni przed anemią. Zawarta w tym oleju witamina A ma istotny udział w procesie widzenia, a witamina E  odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki zawartości witaminy B olej sezamowy zmniejsza prawdopodobieństwa wystąpienia zawału serca oraz choroby sercowo-naczyniowej, a także pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego.

Oprócz tego znaleźć w nim można znaczne ilości miedzi, manganu, wapnia, magnezu, cynku, żelaza czy fosforu. Sezam to także jedno z najlepszych źródeł fitosteroli. To roślinne sterole, które obniżają poziom złego cholesterolu. Olej sezamowy jest więc polecany w profilaktyce miażdżycy. Wielonienasycone oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi.

Zawarta w oleju z prażonego sezamu sezamina spowalnia proces gromadzenia się tkanki tłuszczowej oraz zaopatruje mięśnie w niezbędne składniki odżywcze.

ziarna-sezamu-na-olej

Ile kalorii ma olej sezamowy?

Bywa, że osoby, które starają się zrzucić zbędne kilogramy, starają się za wszelką cenę unikać w swojej diecie tłuszczy. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie – są one jednymi z podstawowych składników pokarmowych, a ich regularne spożycie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W 100 g oleju z prażonego sezamu jest aż 884 kcal. Jedna łyżka oleju sezamowego, czyli 11 g, zawiera około 97 kcal. Natomiast łyżeczka tego tłuszczu to około 53 kalorie. Warto zaznaczyć, ze tłuszcz w diecie osoby dorosłej powinien stanowić około 30% wartości energetycznej diety.

Nie obawiaj się więc, że Twojej sylwetce zaszkodzi olej sezamowy. Właściwości zdrowotne tego produktu nie podlegają żadnej dyskusji. Pamiętaj jednak, by monitorować spożywanie tłuszczów. Ich nadmiar jest równie szkodliwy co niedobór.

Przeczytaj również: Czy musztarda jest zdrowa? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten sos!

Jak jeść olej sezamowy, do czego pasuje?

Olej z prażonego sezamu ma specyficzny, lekko orzechowy smak i aromat. To jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckiej. Ten rodzaj tłuszczu dodawany jest do licznych potraw – zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Do czego używać oleju sezamowego? Podpowiadamy!

Olej sezamowy ma słoneczny, żółty odcień, który delikatnie przechodzi w jasnobrązowy. Jest to produkt tłoczony na zimno, nie nadaje się do głębokiego i długotrwałego smażenia – podczas obróbki termicznej staje się gorzki i traci swoje cenne właściwości.

W kuchni europejskiej najczęściej stosowany jest jako dressing do sałatek. Zapomnij o tłustym majonezie i zastąp go witaminową bombą, jaką jest olej sezamowy. Twoja sałatka nie tylko stanie się zdrowsza, ale również nabierze lekko orzechowego posmaku.

Ten tłuszcz z prażonego sezamu doskonale nadaje się do skropienia zupy krem. Pamiętaj, że to właśnie w tłuszczach rozpuszcza się wiele witamin. Jeśli jesteś fanem słodkości, to olej z sezamu będzie doskonałym uzupełnieniem owocowych koktajli. Odrobinę tłuszczu dodaj do owsianki czy porannej granoli z jogurtem.

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to wybierz się w kulinarną podróż na wschód i przygotuj pyszne, orientalne dania na bazie oleju sezamowego. Tłuszcz z prażonego sezamu dodawany jest między innymi do ramenu, chińskich pierożków, kaczki po pekińsku czy klasycznego hummusu.

olej-z-ziaren-sezamu

Czy olej sezamowy jest zdrowy?

Każdy na pewno chociaż raz słyszał powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz”. Bez wątpienia olej z prażonego sezamu to jeden z tych produktów, które na stałe powinny zagościć w Twoim jadłospisie, jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem. Lecznicze właściwości sezamu znano już w starożytnych Indiach, skąd dotarł na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji. Kilka tysięcy lat później ten niepozorny produkt nadal ceniony jest na całym świecie.

Olej z prażonego sezamu jest bogaty w cynk – pierwiastek, który pomaga organizmowi w skutecznej walce z przeziębieniem oraz grypą. W medycynie naturalnej olej sezamowy polecany jest w dolegliwościach bólowych. Sok ze startego imbiru należy zmieszać olejem w proporcji 1:1, a następnie zamoczyć w mieszance bawełniane płótno i delikatnie wcierać w bolące miejsce.

Regularne przyjmowanie oleju sezamowego ma pozytywy wpływ na ściany jelita, a tym samym łagodzi zaparcia. Pamiętaj jednak, że jest to produkt o działaniu przeczyszczającym, dlatego nie przekraczaj zalecanej dawki dwóch łyżeczek dziennie.

Tłuszcz ten posiada także szereg innych zalet – poprawia koncentracje czy korzystnie wpływa na pamięć. Zawarte w sezamie przeciwutleniacze usuwają z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają proces starzenia się. Badania przeprowadzone na złośliwych melanocytach pochodzenia ludzkiego wykazały, że substancje zawarte w sezamie hamują rozwój czerniaka. Co więcej, olej z sezamu ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą go spożywać nawet osoby chore na cukrzycę.

olej-sezamowy-w-butelce

Polecamy także: Masło pistacjowe. Poznaj jego właściwości i zastosowanie

Nie tylko do jedzenia – jak jeszcze można wykorzystać olej sezamowy?

Moc naturalnego oleju sezamowego znana jest nie tylko w kuchni. Ten tłuszcz na szeroką skalę wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym – zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu.

Na skórę

Zawarty w oleju sezamol to skuteczny przeciwutleniacz, który spowalnia działanie wolnych rodników. Olej sezamowy i produkty z jego dodatkiem zapewniają ochronę przed starzeniem się skóry.

Olej z prażonego sezamu posiada także właściwości nawilżające i regenerujące, dzięki czemu bez obaw mogą po niego sięgać posiadaczki suchej skóry. Produkt daje lekko rozgrzewający efekt, nie jest więc polecany osobom z cerą naczynkową, przy stanach zapalnych oraz chorobach takich jak atopowe zapalenie skóry.

Kolejną zaletą oleju jest jego działanie kojące podrażnienia – świetnie poradzi sobie z popękanymi od mrozu dłońmi. Jest także niezwykle pomocny w przypadku leczenia poparzeń.

Olej sezamowy na włosy

Marzysz o zdrowych, gładkich i błyszczących włosach? Olejowanie tłuszczem z sezamu sprawia, że Twoje kosmyki są wzmocnione i pięknie wyglądają. Olej doskonale nawilży i zregeneruje włosy – nawet te bardzo suche i zniszczone. Regularnie wcierany w skalp przyspiesza porost włosów i sprawia, że są one wyraźnie gęstsze. Smarowanie skóry głowy niewielką ilością oleju sezamowego ma jeszcze jedną zaletę – to skuteczna ochrona przed łupieżem.

Olej sezamowy wykorzystywany jest również w  celu opóźnienia siwienia włosów. Aby osiągnąć pożądany efekt, produkt należy każdego dnia wcierać od nasady włosów do połowy ich długości.

Do masażu

Naturalne oleje roślinne doskonale nadają się do masażu. Ten z nasion sezamu ma przepiękny zapach, dzięki czemu masaż będzie nie tylko ukojeniem dla spiętych mięśni, ale również przyjemną aromaterapią.

olej-sezamowy-nierafinowany

Przeczytaj również: Pyłek pszczeli – właściwości i działanie. Poznaj je!

Skorzystaj z dobroczynnych właściwości oleju sezamowego!

Aromatyczny i delikatnie orzechowy w smaku olej sezamowy to doskonałe uzupełnienie każdego jadłospisu. Produkt dostępny w naszej Spiżarni znajdziesz w szklanej butelce o pojemności 250 ml. Olej został przygotowany z wyłącznie najlepszych ziaren sezamu – pełnych smaku i wartości odżywczych.

Dodaj swoim ulubionym daniom lekko orientalnej nuty i ruszaj na zakupy do Schroniska Bukowina! Przekonaj się również, jakie inne dobroci mamy w swoim asortymencie.