przepis-na-faworki

Faworki czy pączki? Odpowiedź na to pytanie jest wyjątkowo trudna, bo Tłusty Czwartek jest w roku tylko jeden. Nasze rozwiązanie jest bardzo proste: po co wybierać? W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy dla Was dobry przepis na faworki, które posmakują każdemu – są kruche, chrupiące i po prostu pyszne!

Faworki (lub inaczej mówiąc: chrust) to bardzo prosty i smaczny przysmak przyrządzany z okazji Tłustego Czwartku i nie tylko. Skład i sposób przygotowania jest bardzo prosty
i szybki, ale wymaga poznania kilku kuchennych trików.

Czego potrzeba, by zrobić pyszne faworki? Przepis i składniki to nie wszystko – rekomendujemy zaangażowanie w zawijanie ich najmłodszych członków rodziny. Wszystkim Wam sprawi to mnóstwo frajdy!

Przepis na faworki

 Składniki na ok. 100 faworków:

• 500 g mąki pszennej,

• 200 g kwaśnej śmietany 18%,

• 5 żółtek,

• 1 łyżka spirytusu bądź octu,

• 1 łyżka cukru pudru,

• 1 łyżka masła,

• szczypta soli,

oliwa z oliwek do smażenia,

• cukier puder do posypania usmażonych faworków

Ciasto na faworki – przepis:

1. Przed przygotowaniem ciasta wyjmij z lodówki masło, śmietanę i jajka, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną ze szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru, wymieszaj.

3. Do mąki dodaj śmietanę, żółtka jaj oraz masło i spirytus (bądź ocet).

4. Wszystkie składniki w misce połącz w jednolitą masę – mogą powstać grudki, których pozbędziesz się później; póki co ważne, aby powstała zwarta kula.

kula-ciasta-na-faworki

5. Uformowaną kulę ciasta owiń folią spożywczą i zostaw do odpoczęcia na ok. 30 minut. W międzyczasie oczyść blat.

6. Gdy ciasto na faworki odpocznie, ponownie zacznij je zagniatać, od czasu do czasu uderzając wałkiem o ciasto. Po co? Zależy nam na tym, aby ciasto miało wtłoczone jak najwięcej powietrza w swoją strukturę.

7. Po kilku minutach zagniatania można rozwałkować ciasto na placek, złożyć je na pół i ponownie rozwałkować. Powtórz czynność kilka razy, np. 3, dzięki czemu wtłoczysz do środka jeszcze więcej powietrza. Jeżeli chcesz przyśpieszyć proces wtłaczania powietrza, możesz zmielić ciasto w maszynce do mielenia lub w mocnym robocie kuchennym z ostrzem. Na koniec ponownie zagnieć ciasto w kulę i podziel ją na 4 części.

8. Każdą część rozwałkuj najcieniej, jak się uda i podziel na pasy o szerokości 4–5 cm. Każdy z pasów podziel na krótsze paski o długości mniej więcej równej 7–10 cm. W każdym mniejszym pasie zrób nacięcie podłużne pośrodku, przez które będziesz mógł przewlec jeden z końców ciasta na faworki, robiąc ostateczny kształt wypieku. Zawinięte faworki przykrywaj ściereczką, by nie obsychały.

paski-ciasta-na-faworki

9. Zawiń wszystkie faworki. W międzyczasie nagrzej oliwę w głębokim garnku lub patelni do temperatury ok. 170–180°.

zwiniete-faworki

Smażenie faworków

10. Gdy olej będzie nagrzany, możesz zacząć smażenie faworków. Faworki smaż w rozgrzanym głębokim tłuszczu, partiami przez ok. 30-60 sekund na każdą stronę.

faworki-smazenie

11. Po usmażeniu przełóż faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i obsyp cukrem.

Polecamy również: Przepis na pączki – idealny na tłusty czwartek!

Jak podawać faworki i z czym je jeść?

Faworki można podawać od razu po usmażeniu lub kilka godzin później. Świetnie smakują również następnego dnia. Chrust warto podawać w towarzystwie pysznej włoskiej kawy oraz ciekawych nalewek alkoholowych. Sprawdzi się jako pyszna, słodka przekąska podczas spotkań w gronie znajomych lub w odwiedzinach u koleżanki na kawę.

Porady dotyczące smażenia faworków

Jak zrobić faworki? Przepis już znasz, ważne jest jednak również to, by je dobrze usmażyć. W podanym przez nas przepisie znajdziesz porady dotyczące smażenia chrustu.

gotowe-faworki

Pamiętaj o tym, aby tłuszcz był odpowiednio nagrzany, co nie oznacza, że im bardziej nagrzany, tym lepiej. Zbyt wysoka temperatura oliwy spowoduje szybkie spalenie faworka, a zbyt niska – nasiąknięcie tłuszczem. Krótkie smażenie faworków w głębokim, odpowiednio rozgrzanym tłuszczu gwarantuje powstanie pęcherzyków powietrza odpowiedzialnych za ostatecznych wygląd oraz smak chrustu. Trzymanie się zasad związanych z smażeniem głębokim tłuszczu gwarantuje pyszne faworki.

Przeczytaj również: Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Tłusty Czwartek świętuj z najpyszniejszymi faworkami - przepis już znasz!

Dobry przepis na faworki to połowa sukcesu. Trzeba je jeszcze dobrze usmażyć i… obdarować nimi najbliższych. Zachęcamy do tego, by przygotować je wraz z najmłodszymi członkami rodziny, ponieważ wspólne gotowanie buduje piękne wspomnienia oraz daje praktyczne, przydatne w dorosłym życiu umiejętności.

Koniecznie sprawdź asortyment sklepu Schronisko Bukowina, w którym znajdziesz niezbędne składniki do przygotowania chrustu oraz dodatki, do których będą idealnie pasować.