pączki

Przygotowanie pączków może wydawać się bardzo trudne – zajmuje to przecież dużo czasu, nie każdy potrafi obejść się odpowiednio z ciastem drożdżowym lub ma problem ze smażeniem tak dużych porcji ciasta. Z nami możesz jednak być spokojny – zdradzimy Ci sekrety, które ułatwią przygotowanie idealnych pączków na tłusty czwartek. Dziś mamy dla Ciebie przepis na pyszne, domowe pączki. Sprawdź sam!

Domowe pączki to jedne z najpyszniejszych deserów, jakie przygotowywały nasze mamy i babcie przez lata. Tłusty czwartek bez domowych pączków jest możliwy, ale dlaczego się na niego decydować? Możesz zaskoczyć najbliższych, przygotowując pączki samodzielnie, zgodnie z naszym przepisem inspirowanym recepturami pochodzącymi z naszego rodzinnego grona. Wszystkie najważniejsze składniki znajdziesz w naszym zestawie do robienia pączków.

pączki domowe przepis 

Przepis na pączki domowe z różanym nadzieniem

Składniki na ok. 30 pączków:

Mąka Caputo pasticceria – 1 kg,

Drożdże suche instant – 20 g,

• Cukier – 120 g,

Cukier wanilinowy – 40 g,

• Sól – 2,5 g,

• Mleko – 400 ml,

• Masło – 150 g,

• Jajka – 2 szt.,

• Żółtka – 3 szt.,

• Rum/spirytus – 5 łyżek,

Przetarte płatki róży – 600 g 

• Sok z 3 cytryn,

• 1 szklanka cukru pudru,

• Owoce kandyzowane,

• Płatki róży (opcjonalnie),

• Olej rzepakowy rafinowany lub smalec do smażenia.

Przygotowanie 

1. Mąkę przesiej do dużej miski lub do misy miksera planetarnego, dodaj cukier, cukier waniliowy, suszone drożdże instant, a także sól, a następnie wymieszaj.

• Żaden polski odpowiednik mąki nie zagwarantuje tak wyśmienitego efektu końcowego, jak słodkości wypiekane właśnie z włoskiej mąki Caputo pasticceria.

2. W rondelku rozpuść masło i dodaj mleko. Podgrzewaj do momentu, aż mleko lekko się ociepli – nie może być gorące! Idealna temperatura będzie wynosić ok. 30-35 stopni Celsjusza.

pyszne pączki przepis 

3. Podgrzane mleko z rozpuszczonym masłem dodaj do wymieszanych suchych składników. Zacznij mieszać drewnianą łyżką, a potem dokładnie zagnieć ciasto ręcznie. Jeżeli używasz miksera planetarnego, wybierz tym razem hak do wyrabiania ciasta i używaj go przez ok. 10 minut na wysokich obrotach.

4. Przykryj ciasto ściereczką bądź folią i zostaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.

5. Po upływie tego czasu przełóż ciasto na blat obsypany mąką. Podziel ciasto na 70-gramowe kulki i ponownie przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

pyszne pączki przepis 

6. Konfiturę z róży przełóż do miski i dokładnie wymieszaj, możesz połączyć ją z konfiturą z malin.

• Różany wkład musi być wyraźny w smaku i pozbawiony konserwantów – takie właśnie są przetarte płatki róży Schroniska Bukowina.

7. Po ok. 10 minutach każdą z kulek rozgnieć ręcznie na placek, a w środek włóż pożądaną ilość konfitury, ok. 50g – 1-1,5 łyżeczki. Złącz ciasto tak, aby konfitura nie wypłynęła i uformuj kulkę. Odstaw ponownie do wyrastania tak, aby czas wyrastania wyniósł mniej więcej 30 minut (łącznie z poprzednimi 10 minutami).

8. Pod koniec wyrastania rozgrzej olej w dużym garnku bądź głębokiej patelni tak, aby temperatura wynosiła ok. 170 stopni (przydatny będzie termometr do smażenia). Gdy minie czas wyrastania zacznij smażyć w głębokim tłuszczu pączki partiami, wkładając je wyrośniętą stroną do dołu. Każdą stronę smaż ok. 2 minuty.

9. W międzyczasie przygotuj lukier – połącz sok z cytryny z cukrem pudrem i dokładnie wymieszaj (jeżeli lukier będzie za gęsty, dodaj więcej soku bądź wody, a gdy za rzadki – więcej cukru pudru).

pyszne pączki przepis 

10. Usmażone pączki odcedź na łyżce cedzakowej i przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia, a gdy lekko ostygną, polej je lukrem i posyp owocami kandyzowanymi. Pamiętaj, że możesz zdecydować się na pączki z cukrem pudrem zamiast lukru.

Porady dotyczące smażenia pączków

Marzą Ci się pączki domowe? Przepis oraz ciasto jest stosunkowo proste do przygotowania, ale mimo to może dojść pewnych komplikacji. Nie każdy potrafi dobrze przygotować ciasto drożdżowe, ale stosując się do wskazówek zawartych w sposobie przygotowania, na pewno sobie poradzisz. Dużym problem okazuje się również proces smażenia pączków. Pączki bardzo często są przesiąknięte nadmiarem tłuszczu albo są za bardzo spieczone bądź surowe w środku. Jak temu zapobiec? 

W przypadku nadmiernego nasiąkania przez pączki tłuszczem musisz zwrócić uwagę na kilka aspektów: przed smażeniem dodaj do ciasta alkohol, który utrudni wchłanianie tłuszczu, a przed i podczas smażenia zadbaj o odpowiednio wysoką temperaturę oleju. Pączki wrzucone do oleju, który ma zbyt niską temperaturę, będą chłonąć tłuszcz, zamiast się w nim smażyć. Aby tego uniknąć, kontroluj temperaturę oleju i sprawdzaj przed wrzuceniem pączków szybkość smażenia. Kawałek surowego ciasta wrzuć na rozgrzany olej – jeżeli od razu zacznie wypływać na powierzchnię, a wokół niego zaczną powstawać pęcherzyki powietrza, będzie to oznaczać, że temperatura oleju jest odpowiednia i śmiało możesz rozpocząć smażenie pączków.

przepis na pączki
 

Ostatnim równie ważnym aspektem podczas smażenia jest odsączanie usmażonych pączków na łyżce cedzakowej, a następnie na ręczniku papierowym. Jeżeli temperatura oleju podczas smażenia będzie za wysoka powstanie kolejny problem – spieczone pączki zewnątrz i surowe wewnątrz. Zbyt wysoka temperatura od razu spowoduje zbrązowienie zewnętrznej warstwy pączka, powodując zwiększone ryzyko spalenia go, a pączki wyjęte zbyt wcześnie będą surowe w środku. Dbając o zasady wymienione w tekście, z pewnością usmażysz idealne pączki. Smaż je w temperaturze ok. 160-170 stopni Celsjusza, 2 minuty z każdej strony, odsącz je z nadmiaru tłuszczu i gotowe!

Przeczytaj także: Szukasz pomysłu na obiad na słodko? Oto nasze inspiracje!

Co zrobić, aby pączki były świeże przed długi czas?

Smażąc pyszne pączki (przepis już znasz) na tłusty czwartek, z pewnością usmażysz ich trochę więcej niż w inny dzień. Jeżeli Tobie i Twojej rodzinie nie uda się ich zjeść w ciągu jednego dnia, warto zadbać o ich dłuższą świeżość. Ma na to wpływ kilka czynności:

• Po usmażeniu warto oblać pączki lukrem, który zabezpieczy je przed wysychaniem.

• Gdy pączki ostygną, przełóż je do szczelnie zamkniętego opakowania bez dostępu powietrza.

• Można spotkać się z przepisami, które zastępują część mąki ugotowanymi ziemniakami, a mleko jogurtem – taki zabieg ma na celu przyrządzenie „cięższego” ciasta, które nie będzie wysychać tak szybko jak tradycyjne drożdżowe.

• Jeżeli pączków zostało bardzo dużo, rozważ przechowywanie ich w zamrażarce. Wyjmiesz je gdy tylko będziesz miał na nie ochotę!

 przepis na pączki

Spędź Tłusty Czwartek z przepysznymi pączkami!

Prosty przepis na pączki już znasz tak jak i kilka słodkich tajemnic o ich dłuższej świeżości. Kolejnym krokiem jest skompletowanie niezbędnych oraz dobrych jakościowo składników i przygotowanie pączków na tłusty czwartek! W asortymencie sklepu Schronisko Bukowina znajdziesz właśnie takie produkty, a specjalnie z myślą o Tobie, przygotowaliśmy pączkowy zestaw produktowy, który ułatwi Ci ich przygotowanie. Życzymy Ci pysznego Tłustego Czwartku!