placek po goralsku propozycja podania

Kto to jest fanem placków ziemniaczanych? Na pewno wielu z Was należy do oddanych wielbicieli tego prostego, ale znakomitego dania. Nie dość, że jest pyszne, to jeszcze robi się je z łatwo dostępnych składników. Dziś mamy dla Was przepis, który wyniesie tę potrawę na wyżyny doskonałości – przedstawiamy naszą recepturę na placki ziemniaczane po góralsku!

Spis treści

1. Placki po góralsku – pomysł na prosty i smaczny obiad

2. Dodatki do placka po góralsku

3. Placek po góralsku – przepis

4. Z czym podać placek po góralsku?

5. Zrób to pyszne danie regionalne w swoim domu!

Placki po góralsku – pomysł na prosty i smaczny obiad

Żeby przygotować placki po góralsku, wystarczy zaopatrzyć się w kilka kluczowych składników: ziemniaki, jajka i kawałek sera. I tyle! Przepis na placek po góralsku w naszym wykonaniu jest bardzo prosty i szybki – z tego względu tym bardziej zachęcamy do sprawdzenia w swoim domu.

Tarcie ziemniaków na placki zazwyczaj kojarzy się ze żmudną i męczącą pracą, ale można do tego celu wykorzystać np. blender czy robot kuchenny. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze placków, a do tego piękny zapach w całym domu zdecydowanie są warte zachodu.

Obiadowe inspiracje znajdziesz tutaj: Co na obiad z ryżem? Nie tylko pomidorowa!

Dodatki do placka po góralsku

W ramach dodatków wybraliśmy klasykę: boczek, cebulę i kwaśną śmietanę. To jednak nie wszystko. Nasz przepis wyróżnia to, że do ciasta dodaliśmy tajemniczy składnik: twardy ser! Dzięki niemu smakują jeszcze lepiej.

Z czym jeszcze warto go zaserwować? Nie zapomnij o odpowiedniej porcji warzyw, która powinna zawsze znaleźć się na talerzu. Placki ziemniaczane, szczególnie przygotowane w wersji po góralsku, są tłuste, słone i wysokokaloryczne. Aby zbilansować posiłek, należy podawać placek w towarzystwie świeżych warzyw mających na przykład postać sałatki z miksu sałat z papryką.

Sprawdź także: Ziemniaki po góralsku – pyszne danie dla całej rodziny

placek po góralsku jak serwować

Placek po góralsku – przepis (dla 2 osób)

Składniki na placki:

• 2 średniej wielkości ziemniaki,

• 2 jajka,

• 2 łyżki mąki pszennej,

• kawałek twardego sera, np. typu bursztyn; ewentualnie mała garść startego oscypka

• olej do smażenia,

• przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie natka pietruszki.

Dodatki:

boczek wędzony lub swojska kiełbasa,

• cebula,

• olej do smażenia,

• śmietana 18%,

• świeże warzywa: sałata, pomidor, ogórek, papryka, świeże zioła.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

ziemniaki starte na placek po góralsku

2. Następnie zetrzyj ser i dodaj do ziemniaków, wbij tam również jajka i wsyp przyprawy. Wymieszaj całość dokładnie. Na koniec dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj całość.

przyprawiona masa ziemniaczana na placek po góralsku

3. Na palniku rozgrzej patelnię, najlepiej naleśnikową, wlej olej (ok. 0,3 cm warstwę) i wylej na to masę ziemniaczaną. Wyrównaj ją na patelni i smaż na średnim ogniu po ok. 5 minut z każdej ze strony. Placek ma być chrupiący i złocisty na zewnątrz, a miękki w środku.

Jeżeli masz problem z przekręceniem placka na patelni, możesz rozdzielić masę na kilka mniejszych placków lub wspomóc się pokrywką bądź talerzem o średnicy takiej jak patelnia.

smażenie placka po góralsku na oleju

4. W międzyczasie przygotuj dodatki: z warzyw zrób świeżą sałatkę, skrop ją oliwą z oliwek extra virgin i dopraw do smaku, możesz też posypać ją serem feta.

5. Na patelni podsmaż pozostałe dodatki: pokrojoną cebulę i boczek.

6. Gdy placek będzie gotowy, zdejmij go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Taki placek możesz przekroić na pół i rozłożyć na dwa talerze.

7. Placek posmaruj kwaśną śmietaną i posyp skwarkami z boczku i cebuli. Obok placka połóż sałatkę i od razu podawaj.

placek po góralsku z miksem sałat

Zobacz także: Schabowy po góralsku – idealny na niedzielny obiad

Z czym podać placek po góralsku?

Placki po góralsku możesz podać jako samodzielne danie, np. na obiad lub kolację. Idealnie sprawdzą się jako oddzielny posiłek, ale również jako uzupełnienie dwudaniowego obiadu. Możesz pominąć skwarki z boczku i cebuli i przygotować placek po góralsku z gulaszem lub sosem grzybowym. Poza gulaszem możesz podać go z podsmażoną wątróbką i jabłkiem albo zjeść bez dodatków. Warto jednak pamiętać za każdym razem o odpowiedniej dawce warzyw.

Sprawdź także: Moskole – placki ziemniaczane po góralsku

Zrób to pyszne danie regionalne w swoim domu!

Przygotowanie takiego posiłku zajmuje naprawdę mało czasu. Starcie dwóch ziemniaków na tarce o grubszych oczkach to naprawdę krótka chwila i jest o wiele łatwiejsze niż tarcie na małych, standardowych oczkach wykorzystywanych zwykle do placków.

Dodatki możesz dobierać samodzielnie – musisz jednak wiedzieć, że nasza propozycja idealnie wpasowuje się w klimaty kuchni prosto z Podhala i to tak smakuje prawdziwy placek po góralsku. Oryginalne dodatki do tego dania pochodzące prosto z polskich gór znajdziesz w naszym sklepie. PRZEJDŹ DO SKLEPU