pyłek pszczeli

Miód to nie jedyny skarb pozyskiwany z pasieki – na uwagę zasługuje również pyłek pszczeli. Właściwości i działanie tego cennego przysmaku od wieków budzą zainteresowanie osób, które chcą wzmocnić swoje zdrowie. Poznaj zalety spożywania pyłku pszczelego!

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Pyłek pszczeli – właściwości i wartości odżywcze

3. Ile kalorii ma pyłek pszczeli?

4. Jak jeść pyłek pszczeli?

5. Do czego używać pyłku pszczelego?

6. Czy pyłek pszczeli jest zdrowy?

7. Skorzystaj z dobroczynnych właściwości pyłku pszczelego!

Zastosowanie pyłku pszczelego nie należy do innowacji. Był pozyskiwany wraz z innymi produktami pasiecznymi już przez najdawniejszych bartników. Dziś jednak możemy przyjrzeć się tej substancji nieco bliżej. Jakie właściwości tak naprawdę ma pyłek pszczeli? Do czego go dodawać, aby zachował pełnię wartości odżywczych? Podpowiadamy!

Czy wiesz, że...?

Skąd biorą się wartościowe składniki, które zawiera pyłek pszczeli? Właściwości i działanie tego produktu pasiecznego to wynik starannej pracy pszczół robotnic, które zbierają pożywienie z kwitnących kwiatostanów. Owady mieszają pyłek kwiatowy ze swoją śliną, formując niewielkie granulki – to właśnie w tej formie występuje gotowy produkt.

Kolor i zapach kuleczek zależy od gatunku kwiatu, z którego pszczoła pobrała pyłek. Zabarwienie granulatu najczęściej jest mieszane (w odcieniach żółci i brązu), ponieważ w otoczeniu pasieki znajduje się wiele roślin – rozmaite pola uprawne, lasy, sady czy ogrody. Dzięki temu bogatszy jest nie tylko smak, jakim charakteryzuje się pyłek pszczeli. Wartości odżywcze również ulegają rozszerzeniu o dodatkowe mikroelementy.

Pszczoły gromadzą pyłek w komórkach plastrów, w ten sposób tworząc zapas pożywienia. Współcześni pszczelarze dokarmiają pszczoły w specjalistyczny sposób, dzięki czemu mogą sięgnąć po część odłożonych zasobów bez szkody dla mieszkańców pasieki. Nowoczesną metodą pozyskiwania pyłku pszczelego jest zamontowanie specjalnego poławiacza przy wejściu do ula. 

pyłek pszczeli właściwości 

Przeczytaj także: Olej z pestek dyni – poznaj jego właściwości i zastosowanie! 

Pyłek pszczeli – właściwości i wartości odżywcze

Właściwości pyłku pszczelego sprawiają, że bez wahania można go zaliczyć w poczet superfoods. Aby skorzystać z jego dobroczynnego działania, nie musisz sprowadzać kosztownych produktów zza granicy ani polegać na rozmaitych koncernach farmaceutyczno-kosmetycznych. Podobnie jak miód, pyłek pszczeli jest na wyciągnięcie Twojej ręki – najzdrowszy produkt uzyskasz od miejscowego pszczelarza.

Jakimi wartościami wyróżnia się pyłek pszczeli? Właściwości i działanie tego produktu opierają się na doskonałym składzie. Podstawę stanowią białkowe proteiny urozmaicone lipidami (cząstki zdrowego tłuszczu) i węglowodanami. Oprócz tego pyłek pszczeli zawiera wiele witanym i mineralnych mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Znajdziesz w nim m.in. witaminy z grup A, B, C, D, E i P. Obecność wapnia, żelaza, magnezu i cynku to kolejne czynniki dobroczynne dla zdrowia. Dodatkowo pyłek pszczeli uchodzi również za źródło cennych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się komórek.

Ze względu na bogaty i wszechstronny skład, pyłek pszczeli jest chętnie stosowany zarówno do celów medycznych, jak i kosmetycznych. Jego systematyczne spożywanie pobudza odporność. Wpływa również na prawidłowe działanie układu krwionośnego i obniżenie poziomu złego cholesterolu. Doskonale działa także na stan skóry, paznokci i włosów.  

Ile kalorii ma pyłek pszczeli?

Jeżeli troszczysz się o zbilansowaną dietę i chcesz włączyć pyłek pszczeli do swojego menu, przydadzą Ci się informacje dotyczące kaloryczności tego produktu oraz proporcji makroskładników. Dzięki temu sprawnie określisz najlepszą dla Ciebie dawkę suplementu.

Stugramową porcję pyłku pszczelego możemy przeliczyć na 262 kcal. Składa się na nią aż 20 g białka, 36 g węglowodanów i 4 g tłuszczy. Łyżka produktu w przybliżeniu waży ok. 10 g i ma 26 kalorii. Rekomendowane spożycie pyłku pszczelego zależy od wielu czynników, do których należy m.in. płeć, wiek, stan zdrowia i skład pozostałych posiłków w Twoim menu. Sugerowana dawka dla osoby dorosłej to zwykle dwie łyżki stołowe. W przypadku dzieci – od dwóch do czterech łyżeczek herbacianych w zależności od wieku. Porcje możesz modyfikować także względem potrzeb – np. w związku z odpornością w sezonie jesienno-zimowym. 

jak jeść pyłek pszczeli 

Jak jeść pyłek pszczeli?

Jeżeli chcesz spożywać ten produkt w celach typowo profilaktycznych i zdrowotnych, najlepiej jest zdecydować się na tradycyjną metodę podania. Jak jeść pyłek pszczeli, aby zachował pełnię wartości odżywczych? Unikaj obróbki termicznej, która – podobnie jak w przypadku miodu – neutralizuje część dobroczynnych właściwości.

Kluczem do skutecznego działania suplementu jest systematyczność. Każdego dnia – najlepiej wieczorem – przygotuj szklankę letniej wody i zanurz w niej łyżkę rozdrobnionego pyłku pszczelego. Mieszaninę zostaw na noc, aby wszystkie cenne mikroskładniki dobrze się rozpuściły w wodzie – dzięki temu będą znacznie bardziej przyswajalne dla Twojego organizmu. Następnego dnia całą szklankę roztworu wypij na pusty żołądek, niedługo przed śniadaniem. W ten sposób przyjmiesz najwięcej dobroczynnych substancji zebranych przez pracowite pszczoły.

Jeżeli smak pyłku z wodą wyda Ci się niezbyt atrakcyjny (niektóre odmiany roślin dają gorzkawy posmak, który może sprawiać dyskomfort, zwłaszcza dzieciom), możesz urozmaicić skład mikstury odrobiną miodu. Mieszanka będzie słodsza, jednak pamiętaj, że w związku z tym wzrośnie także jej kaloryczność – miód zawiera bardzo dużo cukru. Alternatywnym rozwiązaniem jest zastąpienie wody mlekiem bądź sokiem owocowym. 

Przeczytaj także: Włącz do diety miód wrzosowy i zwiększ swoją odporność 

Do czego używać pyłku pszczelego?

Choć najlepsze efekty uzyskasz spożywając pyłek pszczeli w tradycyjnym roztworze z letnią wodą i miodem, możesz potraktować suplement również jako dodatek do wielu posiłków. Spora porcja witamin, soli mineralnych i innych mikroskładników urozmaici skład potrawy oraz sprawi, że będzie ona bardziej sycąca. Do jakich dań można dodać pyłek pszczeli?

Dobroczynny produkt warto zmieszać z konfiturą, jogurtem czy twarożkiem. Doskonale nadaje się do rozmaitych koktajli owocowo-warzywnych. Możesz także potraktować pyłek pszczeli jako przyprawę i posypać nim swój posiłek. Pamiętaj jednak, że produkt nie powinien mieć styczności z wysoką temperaturą, która niweluje jego właściwości. Z tego względu nie wato stosować go do wypieków – chyba że w charakterze posypki po wystudzeniu.

Zanim dodasz pyłek pszczeli do swojego posiłku, rozdrobnij granulat staranniej, niż w przypadku mikstury z wodą. Tradycyjna mieszanina zyskuje swoje właściwości, mając całą noc na rozpuszczenie najdrobniejszych mikroelementów. Szykując śniadanie, lunch czy podwieczorek, zakładasz spożycie go w niedługim czasie od przygotowania, zatem warto zadbać o jak najbardziej przyswajalną formę superżywności.

właściwości pyłku pszczelego 

Czy pyłek pszczeli jest zdrowy?

Pyłek pszczeli ma korzystny wpływ na wiele aspektów zdrowia. Jest wykorzystywany nie tylko w celach spożywczych, ale również kosmetycznych – np. jako dodatek do maseczki, peelingu czy kremu. Zastosuj go tak, jak chcesz, aby uzyskać oczekiwany efekt!

Granulat zawiera wyłącznie naturalne składniki, dzięki czemu jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Pamiętaj jednak, że pszczoły pozyskują pyłek z rozmaitych roślin, a pszczelarz nie ma całkowicie pewnej metody na ograniczenie czy monitorowanie ich działalności. Zachowaj ostrożność, jeżeli masz uczulenie na popularny gatunek kwitnącej rośliny – niewykluczone, że znajduje się on w składzie produktu. Możesz stosować pyłek pszczeli mimo alergii, lecz najpierw upewnij się, czy niewielka dawka nie wywołuje podrażnienia w kontakcie ze skórą oraz po spożyciu.

zastosowanie pyłku pszczelego 

Przeczytaj także: Pigwa. Właściwości, które w sobie ma, Cię zaskoczą! 

Skorzystaj z dobroczynnych właściwości pyłku pszczelego!

Pyłek pszczeli to rewelacyjny suplement dla całej rodziny, który sprawdzi się nie tylko w sezonie jesienno-zimowym! Jego wszechstronne zalety wykorzystasz niezależnie od pory roku. Sięgnij po rodzime superfoods – w ten sposób nie tylko będziesz mieć pewność co do składu i pochodzenia produktu, ale też wesprzesz polską gospodarkę oraz coraz rzadziej wykonywany zawód pszczelarza.

Pyłek i inne pszczele produkty z oferty Schroniska Smaków pochodzą z małopolskich pasiek. Jesteśmy w stałym kontakcie z zaprzyjaźnionymi pszczelarzami, dzięki czemu mamy stuprocentową pewność najwyższej jakości gatunkowych miodów oraz innych owoców pracy pszczół i ich opiekunów. Malownicza okolica, w jakiej położone są pasieki, gwarantuje w pełni naturalny skład pozbawiony zanieczyszczeń. Sięgnij po prawdziwe produkty pszczele od regionalnych dostawców!

Produkty pasieczne najlepiej przechowywać w szklanych pojemnikach, dlatego w naszej ofercie znajdziesz je w słoikach o różnej pojemności. Poznaj dostępne gatunki smakowitych miodów, a także skorzystaj z dobroczynnych właściwości pyłku i pierzgi. Systematyczne spożywanie produktów pszczelich z pewnością przyczyni się do poprawy Twojego stanu zdrowia! Korzystny wpływ zauważysz już w pierwszych tygodniach stosowania.