Roladki ze schabu z boczkiem

Góralskie klimaty to przede wszystkim sery, placki i duże ilości mięsa. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy roladki ze schabu w stylu góralskim z boczkiem i suszoną śliwką. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego wygląd jest zjawiskowy. Chcesz się przekonać? Gotuj razem ze mną! 

Schab z boczkiem – zróbmy to razem!

Znalazłeś się na tej stronie, aby spróbować swoich sił w kuchni. Przepisy kuchni góralskiej są bardzo smaczne i niekiedy mogą być mniej lub bardziej czasochłonne. Schab po góralsku z boczkiem to potrawa, która z pewnością zasmakuje wielbicielom kuchni prosto z polskich gór. Przygotowałam duszone roladki z boczkiem, które sprawdzą się idealnie na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Zapewniam Cię, że razem ze mną uda Ci się zrobić smakowitą potrawę. Potrzebny do tego będzie boczek, schab, śliwki suszone, odrobina oleju i przyprawy. Dodatki wybierz takie jakie lubisz, np. ziemniaki, kaszę pęczak z grzybami i kiszoną kapustę lub ogórki. Schab z boczkiem z naszego przepisu jest duszony, ale może również w pewnym stopniu być zapiekany. Potrawa jest bardzo soczysta, delikatna i jednocześnie krucha. Po kilku godzinach gotowania śliwki znajdujące się w mięsie bardzo ładnie się rozpadną i idealnie zaznaczą słodko-słony smak potrawy. Nie czekajmy zatem na nic - do roboty!

Składniki dla 4 osób:

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 1-2 cm kotlety, doprawić z każdej strony solą i pieprzem.

2. Za pomocą tłuczka rozbić kotlety z mięsa na cieńsze kawałki.

3. Na środku rozbitego kawałka mięsa ułożyć suszone śliwki, po 2 - 3 sztuki na jeden kawałek.

4. Mięso zwinąć w ciasny rulon tak, aby nie wypadły ze środka suszone śliwki.

5. Boczek pokroić w jak najdłuższe pasy i owinąć nimi zrolowane kawałki mięsa. Jeżeli boczek jest krótki to trzeba ukroić 2 kawałki i owinąć po połowie roladki z mięsa. Można wbić wykałaczkę, aby boczek się nie rozwinął.

6. Na patelni rozgrzać olej i gdy będzie już odpowiednio nagrzany ułożyć w nim roladki ze schabu z boczkiem. Smażyć z każdej strony po 5 minut bez przewracania na zmianę.

7. Po usmażeniu schabu z każdej strony należy wlać wrzątek tak, aby do połowy przykrył roladki. Do wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę papryki suszonej i sól z pieprzem.

8. Całość dusić na najmniejszym ogniu, pod przykryciem przez minimum godzinę, a najlepiej dwie godziny. W między czasie obracać kawałki mięsa raz na jedną, a raz na drugą stronę. Gdy woda odparuje można po 30 min i po 1 godzinie dolać wrzątku do uzyskania początkowej ilości wody.

9. Po 2 godzinach gotowania odlać jedną chochlę sosu ze schabu do kubka, dolać 3 łyżki zimnej wody, łyżkę mąki i łyżkę śmietany. Całość dokładnie wymieszać i stopniowo wlewać do duszącego się mięsa, wymieszać i poczekać aż sos zgęstnieje. Można w tym momencie zwiększyć ogień pod patelnią, ale trzeba przy tym pilnować sos.

10. Roladki ze schabu podawaj z wybranymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą bądź ryżem. Nie zapomnij o odpowiedniej porcji warzyw, np. świeżych i kiszonych ogórków, zasmażanych buraczków lub surówki z pomidorów, cebuli i śmietany

Podsumowanie

Schab to element mięsa wieprzowego, które ma bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni. Nie warto ograniczać się jedynie do schabowych. Wypróbuj kilka przepisów na naprawdę zaskakujący schab. Idealnie do tego nada się schab w sosie własnym, zapiekany w całości i podawany z sosem grzybowym albo tak jak tutaj w postaci roladek ze schabu z boczkiem i suszonymi śliwkami. Koniecznie sprawdź jak przyjemne jest przygotowanie takiej potrawy. Pracy nie ma przy tym dużo, a efekt końcowy jest zaskakujący. W trakcie 1-2 godzin duszenia mięsa zapach będzie pięknie roznosił się po całym mieszkaniu, a Ty razem z rodziną będziesz mógł oczekiwać na pyszny obiad w spokoju, a nie stojąc ciągle przy garnkach.