rosol-magdy-gessler

Rosół to danie, które jest często przygotowywane w większości polskich domów. Nieważne, czy okazją jest uroczysty obiad z okazji jakiegoś święta, czy zwyczajne niedzielne spotkanie w rodzinnym gronie – rosół musi być! Zaskocz rodzinę i zrób najlepszy, jaki istnieje, z przepisu na rosół Magdy Gessler!

Spis treści

1. Rosół Magdy Gessler – przepis, który zmieni Twoją kuchnię

2. Przepis na rosół musi uwzględniać te składniki

3. Rosół to jedna z podstawowych zup – i baza do wielu innych

4. Jak i kiedy podawać rosół?

5. Dobra gospodyni rosołu się nie boi!

Jak ugotować dobry rosół? Przepis może wydawać się prosty: potrzeba dobrej jakości mięsa i to najlepiej w dużej ilości, trochę warzyw i przypraw oraz nieco więcej czasu niż w przypadku zwykłej zupy. By odnieść sukces, trzeba jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Zebraliśmy je w naszym artykule – znajdziesz je pod przepisem. Dowiedz się, jak ugotować rosół krok po kroku!

Przeczytaj również: Zrób w domu góralski kołacz! Przepis jest naprawdę prosty

Rosół Magdy Gessler – przepis, który zmieni Twoją kuchnię

Składniki na 10 osób:

• 2 duże udka z kurczaka,

• 1 szyja indycza,

• korpus indyczy,

• 1 porcja rosołowa wołowa,

• woda,

• 2 marchewki,

• 2 pietruszki,

• 1–2 cebule,

• kawałek pora (ok. 10 cm),

• 1 gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego lubczyku,

• ¼ selera,

• 2 liście laurowe,

• 5–6 kulek ziela angielskiego,

• 5–6 kulek pieprzu czarnego,

• sól do smaku,

• makaron nitki,

• natka pietruszki.

Przygotowanie:

1. Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka.

2. Zalej je zimną wodą (ok. 3–4 litry) i włącz palnik pod garnkiem na małą moc. Gdy rosół zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na godzinę bez przykrycia. Rosół ma się delikatnie gotować (pyrkać, mrugać – nie wrzeć).

przygotowywanie-wywaru-na-rosol

3. W międzyczasie na powierzchni zupy będą powstawać szumowiny – czyli piana z białek, która powstaje podczas gotowania mięsa. Szumowiny należy zbierać z powierzchni rosołu łyżką do oddzielnej miseczki bądź kubka, a następnie wyrzucać.

4. Po godzinie mrugania rosołu można zacząć przygotowywać warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pora. Marchew, korzeń pietruszki i selera należy umyć i obrać, pokroić na mniejsze części, np. na połowę. Cebulę należy obrać z brudnych łupinek, ale warto zostawić jedną brązową warstwę – dzięki temu uzyskasz pożądany złoty kolor rosołu. Pora umyj i lekko zgnieć, aby uwolnić jego aromat.

5. Cebulę przekrój na pół i przypal nad palnikiem lub na bardzo dobrze rozgrzanej suchej patelni, jeśli masz kuchenkę indukcyjną.

warzywa-na-rosol

6. Wrzuć przyprawy: gałązkę świeżego lubczyku lub łyżeczkę suszonego, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

7. Wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do rosołu i gotuj na malutkim ogniu bez przykrycia przez kolejne 1,5 godziny.

rosol-magdy-gessler-gotuj-na-wolnym-ogniu

8. Po upływie ustalonego czasu dopraw rosół solą do smaku. Następnie ugotuj makaron nitki według instrukcji na opakowaniu. Rosół podawaj gorący, z makaronem, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką i posypany natką pietruszki.

Przepis na rosół musi uwzględniać te składniki

Przygotowując rosół Magdy Gessler, musisz zwrócić szczególną uwagę na dobre jakościowo składniki. Najważniejszy w tym przypadku będzie wybór odpowiedniego mięsa. Jeśli wykorzystujesz przepis na rosół z kury, zwróć uwagę na jakość drobiu. Im bardziej tłusta kura, tym smaczniejszy rosół. Do rosołu warto dodawać również części indyka, wołowiny i podrobów – dzięki temu smak potrawy będzie bardziej złożony.

Aby rosół był klarowny, pamiętaj o kilku ważnych aspektach. Po pierwsze, mięso gotuj powoli na małym ogniu, koniecznie bez przykrycia! Podczas wstępnego gotowania nie zapomnij o odszumowaniu wywaru – odszumowanie polega na zebraniu z powierzchni zupy piany powstałej w procesie denaturacji białek mięsa. Dzięki niemu uzyskasz przejrzysty bulion.

Chcesz wiedzieć, jak zrobić rosół, który ma głęboki złoty kolor? Dodaj do niego opaloną nad ogniem cebulę z łupinami, a w ostateczności również szczyptę kurkumy.

Przeczytaj również: Najlepszy góralski grzaniec – przepis prosto z Bukowiny

Rosół to jedna z podstawowych zup – i baza do wielu innych!

Rosół jest świetnym daniem sam w sobie, ale stanowi też doskonałą bazę do innych zup. Warto znaleźć dobry przepis na rosół i nauczyć się go przygotowywać, ponieważ robiąc go w większej ilości, zaoszczędzisz czas na gotowaniu kolejnych dań. Kto nie zna poniedziałkowej pomidorówki przygotowanej na bazie niedzielnego rosołu? A to tylko jedna możliwość!

Oczywiście poza pomidorową można przygotować szereg różnych innych zup, np. krupnik. Rosół to bulion mięsno-warzywny, a więc ważny element wielu dań jednogarnkowych, np. risotta czy gulaszów. Jeśli żadnego z nich nie planujesz w najbliższym czasie, możesz również zamrozić swój bulion (bez mięsa i warzyw) i wykorzystać dopiero za jakiś czas.

Przeczytaj także: Jak przygotować herbatę z prądem? Nasz przepis!

Jak i kiedy podawać rosół?

Rosół Magdy Gessler najlepiej podawać w głębokim talerzu z dodatkiem świeżo ugotowanego makaronu – kupionego bądź zrobionego samodzielnie. Rosół można podawać z marchewką wyjętą z zupy pokrojoną w kostkę. Całość koniecznie powinna być posypana posiekaną natką pietruszki.

rosol-magdy-gessler-sposob-podania

Na uroczystościach rodzinnych serwuj rosół w wazie. Talerze z makaronem ozdobionym marchewką i pietruszką naszykuj wszystkim gościom wcześniej, a gdy impreza się zacznie, postaw na stole naczynie z parującym bulionem. Każdy z uczestników spotkania będzie mógł nalać go sobie tyle, na ile ma ochotę.

Co zrobić z resztą warzyw i mięsem?

Wykaż się gospodarnością i nie wyrzucaj resztek! Po gotowaniu rosołu zawsze zostaje dużo mięsa i warzyw, z których możesz przyrządzić potrawkę, np. kurczaka w śmietanie z majerankiem lub pasztet. Zmielone warzywa i mięso sprawdzą się też jako nadzienie do krokietów czy naleśników.

Przeczytaj także: Kotlety mielone – przepis na tradycyjne polskie danie

Dobra gospodyni rosołu się nie boi!

Jak widzisz, przygotowanie rosołu to bardzo prosta, choć czasochłonna sprawa. Kluczowe są tu jakość mięsa i sposób obróbki termicznej – nie można doprowadzić rosołu do gwałtownego gotowania! Warto pamiętać również o tym, że to nie jest szybka zupa, którą przygotujesz w 15 minut, jak np. krem z pomidorów. Rosół Magdy Gessler trzeba gotować długo, aby wydobyć głębię smaku z jego składników.

Do przygotowania rosołu wykorzystaj najlepsze przyprawy dostępne w asortymencie sklepu Schronisko Smaków – zapraszamy na zakupy!