ryz-arborio-do-risotto

Choć na polskim stole od lat nieustannie królują ziemniaki, to coraz chętniej przekonujemy się do ryżu, zwykle klasycznego długoziarnistego. Zachęcamy, by trochę poeksperymentować w kuchni i zwrócić swoją uwagę na inną odmianę, jaką jest arborio – ryż prosto z Włoch, który wyśmienicie smakuje i ma szereg cennych właściwości! Najważniejsze przedstawiamy w artykule.

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Ryż arborio – właściwości i wartości odżywcze

3. Ile kalorii ma ryż arborio?

4. Do czego używać ryżu arborio?

5. Jak gotować ryż arborio do risotto? Najważniejsze wskazówki

6. Odkryj ryż arborio, który idealnie pasuje do włoskich dań – i nie tylko!

Czy wiesz, że...?

Ryż jest jednym z podstawowych składników diety dla aż połowy ludzi na świecie! W samym 2018 roku wyprodukowano łącznie 782 mln ton ryżu. Co ciekawe, aż około 80% ryżu jest produkowane i konsumowane w krajach azjatyckich. Najwięcej ryżu na osobę zjada się w Wietnamie – aż 191 kilogramów każdego roku. Dla porównania: przeciętny Europejczyk zjada go ponad 40 razy mniej (średnio 4,6 kilograma rocznie).

Ryż to roślina o licznych odmianach. Dzieli się go ze względu na kształt ziaren oraz ich kolor. Tak więc na rynku znaleźć można ryże długoziarniste, średnioziarniste, krótkoziarniste, białe, brązowe, czarne – lista wydaje się nie mieć końca. Wśród tych wszystkich odmian jest on – ryż arborio.

Arborio to odmiana średnioziarnistego, białego, kleistego ryżu. I chociaż jest jednym z podstawowych produktów kuchni azjatyckiej, to pochodzi z Włoch – to tam został wyselekcjonowany spośród gatunków przywiezionych z Chin. Proces jego wyodrębnienia to zasługa XX-wiecznego włoskiego agrotechnika Domenico Marchettiego. Nazwa ryżu bierze się natomiast od miasteczka Arborio w północnych Włoszech, gdzie po raz pierwszy był uprawiany. Obecnie duże plantacje ryżu arborio znajdują się także w Stanach Zjednoczonych.

risotto-z-ryżu-arborio

Ryż arborio – właściwości i wartości odżywcze

Jaśminowy, basmati, biały… Dla laika to po prostu zwykły ryż. Jednak w kuchni nie zawsze można godzić się na takie uproszczenia. Możliwe jest bowiem rozróżnienie kilkunastu gatunków ryżu oraz ponad 150 tysięcy odmian, z których każda ma nieco inne właściwości. Tym razem naszą uwagę skupia jednak jedna konkretna odmiana ryżu, mianowicie ryż arborio.

Arborio należy do grupy białych ryżów średnioziarnistych. Jego ziarna mają charakterystyczny okrągły i pękaty kształt. Ich cechą charakterystyczną jest to, że po ugotowaniu są zwarte i długo się nie rozpadają. Arborio posiada znaczne ilości amylopektyny, która sprawia, że produkt pęcznieje i się klei.

Ryż na risotto, bo również takim mianem określany jest arborio, to doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Ich rolą jest dostarczanie organizmowi niezbędnej do funkcjonowania energii. W ryżu arborio znaleźć można także sporo potasu – aż 115 mg w 100 g suchego produktu. Ten pierwiastek odpowiada między innymi za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych, a jego prawidłowy poziom pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i mózgu.

Ryż arborio to także dobre źródło witaminy E, która często nazywana jest witaminą młodości lub płodności. To przede wszystkim silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, a w efekcie chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Witamina E wspomaga również proces prawidłowej krzepliwości krwi, wspomaga krążenie oraz poprawia wydolność mięśni i funkcjonowanie wzroku.

Oprócz wyżej wymienionych, ryż arborio ma szereg innych witamin i cennych składników mineralnych. To między innymi źródło żelaza, cynku, magnezu, witaminy z grupy B, wapnia, fosforu, sodu czy selenu.

Arborio ma jeszcze jedną zaletę – zawiera sporo błonnika. Ten składnik pokarmowy ma zbawienny wpływ na układ trawienny – zapobiega powstawaniu zaparć, wspiera pracę jelit i usprawnia proces trawienia, co w znacznym stopniu wpływa na zminimalizowanie ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy. Co ciekawe, ryż na risotto jest produktem bezglutenowym. To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich osób, które cierpią na celiakię.

ryż-arborio-ze-szparagami

Ile kalorii ma ryż arborio?

Ryż jest produktem stosunkowo niskokalorycznym. W 100 g suchego produktu znajduje się bowiem około 365 kcal. Ponadto arborio zawiera 7 g białka, 0,5 g tłuszczów, 79 g węglowodanów.

I chociaż ryż na risotto nie jest produktem typowo odchudzającym, to nic nie stoi na przeszkodzie, by do swojego jadłospisu włączyły go osoby, które starają się pozbyć zbędnych kilogramów. Ta odmiana ryżu posiada bowiem szereg prozdrowotnych zalet – wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu.

Pora raz na zawsze obalić mit, że ryż jest produktem tuczącym, którego należy unikać. Ryż jako baza to produkt bardzo wartościowy. Jego kaloryczność zależy wyłącznie od tego, na jakie dodatki się zdecydujesz. Ważne jest oczywiście zachowanie umiaru – zalecana porcja ryżu to od 70 do 120 gramów.

Polecamy również: Lubisz figi suszone? Dowiedz się więcej o ich właściwościach!

Do czego używać ryżu arborio?

W kuchni polskiej jedną z najchętniej jedzonych odmian ryżu jest ten biały długoziarnisty. Dobrze smakuje z mięsem, jogurtowym sosem czy jest świetną bazą do ukochanych gołąbków. Niestety nadal dla wielu osób ryż arborio jest produktem nieznanym, mimo że dania, których bazę stanowi, stają się coraz popularniejsze.

Bez wątpienia włoska kuchnia nie byłaby taka sama, gdyby nie ta odmiana ryżu. To podstawowy składnik risotto –  arborio jest kremowy i delikatny, a do tego doskonale wchłania smaki. Nawet jeśli nie jesteś mieszkańcem Półwyspu Apenińskiego, to i tak koniecznie włącz arborio do swojego jadłospisu. Mamy dla Ciebie kilka pysznych propozycji, jak to zrobić!

ryż-arborio-na-slodko

Przygotuj domowe risotto

Nie bez powodu inne określenie na arborio to ryż na risotto. Ten produkt jest wręcz stworzony do tego, by przygotować z niego to pyszne danie! Postaw na klasyczne risotto z borowikami lub mięsem mielonym, albo zdecyduj się na nieco bardziej nietypowe połączenia smaków. Co powiesz na risotto z dynią, karczochami, szparagami czy groszkiem? Pamiętaj, że w kuchni ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia!

Zapiekane warzywa

Po ugotowaniu ryż arborio staje się gładki i kremowy, co sprawia, że pojedyncze ziarna nie są wyczuwalne. Ta odmiana doskonale nadaje się do tego, by nadziać nią warzywa. Przygotuj farsz z mięsem lub opcję wegetariańską i napełnij nim paprykę, cukinię czy pomidory. Grillowane warzywa z ryżem to szybkie, pożywne i zdrowe danie!

Ryż na mleku

Z pewnością są tu osoby, które uwielbiają ryż na mleku. Dla wielu jest to smak dzieciństwa. Również do przygotowania tej potrawy świetnie sprawdzi się ryż arborio. Jego delikatny smak i kremowa konsystencja idealnie współgrają z innymi dodatkami – owocami świeżymi lub suszonymi, orzechami czy miodem.

Domowe sushi

A może są tu jacyś wielbiciele kuchni japońskiej? Niektórzy polecają ryż arborio do sushi. Oczywiście najlepsze tradycyjne sushi przygotujemy tylko z ryżu japońskiego, jednak stosunkowo wyższa zawartość skrobi sprawia, że arborio może być niezłym zamiennikiem – jest też zdecydowanie łatwiejszy do kupienia.

paella-z-ryzem-arborio

Przeczytaj także: Czy musztarda jest zdrowa? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten sos!

Jak gotować ryż arborio do risotto? Najważniejsze wskazówki

Zastanawiasz się, jak ugotować ryż arborio, by risotto na jego bazie smakowało niczym to z najlepszej włoskiej restauracji? Mamy dla Ciebie kilka cennych rad!

Proces gotowania ryżu arborio trochę różni się od tego, jak przygotowuje się popularne ryże dostępne w sklepach. Tak naprawdę kluczem do sukcesu jest połączenie gotowania ze smażeniem. Nie jest to trudne ani czasochłonne wyzwanie, jednak wymaga większej uwagi.

W rondlu rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć drobno posiekaną cebulę, Gdy lekko się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Wsyp ryż arborio, dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu –  jego ziarenka nie posklejają się podczas gotowania.

Gdy ryż delikatnie się zeszkli, wlej do rondelka około 1/3 szklanki wytrawnego białego wina i duś na małym ogniu bez przykrycia. Płyn powinien zostać niemal całkowicie wchłonięty przez ziarna. Ostatni etap to dodanie do ryżu bulionu. Rób to stopniowo i pamiętaj o ciągłym mieszaniu – gdy płyn zacznie wyparowywać, dolewaj więcej. Proces powtarzaj do momentu, aż ziarenka będą miękkie – ważne jednak, by nie rozpadały się w trakcie mieszania.

Pamiętaj, aby ryżu arborio nie gotować na wodzie. Smak potrawy zależy bowiem od tego, jakiego płynu użyjesz. Tradycyjnie ryż na risotto przygotowuje się na bazie wina i bulionu, jednak ewentualnie możesz poprzestać na samym bulionie.

rozne-gatunki-ryzu-ryz-arborio

Przeczytaj również: Suszone morele. Odkryj ich właściwości i zastosowania!

Odkryj ryż arborio, który idealnie pasuje do włoskich dań – i nie tylko!

Marzy Ci się pyszne risotto niczym z uroczej, włoskiej knajpki? A może chcesz zrobić słodki deser na bazie ryżu? To wszystko możesz przygotować bez konieczności wychodzenia z domu. Tradycyjny włoski ryż arborio znajdziesz bowiem w naszej Spiżarni!

W ofercie Schroniska Bukowina posiadamy ryż zapakowany w dwie torebki, po 500 gramów każda, umieszczone w jednym kartoniku. To bardzo wygodny sposób pakowania – nie musisz od razu zużywać całego kilograma. Nasz ryż arborio to oryginalny produkt, który pochodzi ze starannie wyselekcjonowanej uprawy prosto z Włoch. Gwarantujemy, że decydując się na dostępny u nas ryż, otrzymasz najwyższej jakości ziarna o delikatnej, kremowej konsystencji. Przekonaj się o tym!