salatki-wielkanocne

Już wkrótce Wielkanoc. Wśród dań, które pojawią się na świątecznym stole, nie powinno zabraknąć sałatek. W jaki sposób odświeżyć tradycyjne przepisy tak, aby zaskoczyły Twoich domowników? Jak kreatywnie podejść do resztek produktów zalegających w lodówce? Dzięki naszym inspiracjom stworzysz swoje własne menu, które oczaruje Twoich gości i sprosta oczekiwaniom domowników.

Spis treści

1. Najlepsze sałatki wielkanocne – 5 pomysłów

2. ZERO WASTE - jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania sałatek na Wielkanoc?

3. Sałatki to jedno z ulubionych dań Polaków – zadbaj o to, by pojawiły się także na Twoim stole

Najlepsze sałatki wielkanocne – 5 pomysłów

Sałatki są doskonałym sposobem na to, by wprowadzić na wielkanocny stół wiosenne bogactwo barw, smaków i zapachów. Granicę wyznacza jedynie Twoja kreatywność! Możesz wybierać wśród dziesiątek rozmaitych produktów. Sałatki na święta wielkanocne mogą składać się z warzyw, makaronu, ryżu, mięs, orzechów, nasion, kiełków… Można wyliczać w nieskończoność. Ale jak umiejętnie połączyć je w smakowitą całość? Poniżej znajdziesz 6 najlepszych pomysłów na sałatki wielkanocne.

Polecamy również: Jakie potrawy na Wielkanoc przygotować? Lista tradycyjnych dań

sniadanie-wielkanocne

Sałatka wiosenna

Wielkanoc to czas radości i świętowania przy pysznym jedzeniu. Daniem, które doskonale się w tym okresie sprawdzi, jest wiosenna sałatka wielkanocna z jajkiem. Jej podstawą są ugotowane na twardo jajka. Pozwól im ostygnąć, obierz je i pokrój w kostkę. Wyłóż je równomiernie na środku dużego półmiska. Kolejne składniki dodaj, układając je po bokach, nie mieszając całości. W naszej propozycji będą to: zielony groszek z puszki, pokrojone ziemniaki (uprzednio ugotowane w mundurkach i obrane), kiełki rzodkiewki, rzodkiewka pokrojona w plasterki, roszponka oraz gotowane na półtwardo brokuły. Rozłożone na talerzu stworzą apetyczną, kolorową sałatkę.

Na koniec przygotuj sos. Pół szklanki śmietany 18% wymieszaj z 3 łyżkami majonezu. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Miód rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do sosu. Ostatnim składnikiem będzie musztarda lekko korzenna, która nada całości bardziej wytrawnego smaku. Sałatkę możesz polać sosem przed podaniem lub zaserwować go w oddzielnym naczyniu. To wszystko – pyszna sałatka na święta wielkanocne jest gotowa!

salatka-wiosenna

Sałatka ziemniaczana z kaparami

Kolejną propozycję stanowi modyfikacja klasycznej sałatki z ziemniaków. Ugotowane w mundurkach i wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z jajkami i dodaj je do ziemniaków. Wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.

Teraz pora na kapary. To one spowodują, że Twoja sałatka wielkanocna nabierze wykwintnego smaku. Jeśli przygotowujesz danie w standardowej salaterce, wykorzystaj dwie łyżki kaparów, to w zupełności wystarczy.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj 50 ml oliwy z oliwek z dwoma łyżkami majonezu. Dodaj łyżeczkę musztardy, dopraw solą i pieprzem. Połącz z pozostałymi składnikami. Voilà – oto kolejna znakomita sałatka na święta wielkanocne!

stol-wielkanocny

Sałatka z brokułów i kurczaka

Kolejna inspiracja to ukłon w stronę tych, którzy nie wyobrażają sobie dania bez solidnej porcji mięsa. Piersi z kurczaka pokrój na wąskie paski, natrzyj mieszanką soli, białego pieprzu i ostrej papryki i usmaż na oleju słonecznikowym. Podzielone na drobne różyczki brokuły wrzuć na wrzątek i gotuj 2 minuty. Odsącz. Przełóż do patelni i podsmaż z czosnkiem na oliwie. Po 4–5 minutach zdejmij całość z ognia i zostaw do ostygnięcia.

Pół szklanki jogurtu naturalnego wymieszaj z łyżką majonezu. Dodaj odrobinę soku z cytryny, wsyp posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Mięso i brokuły połącz z sosem, posyp kiełkami rzodkiewki i podawaj. Ta sałatka wielkanocna z brokułami i kurczakiem doskonale będzie smakować w towarzystwie świeżego, wiejskiego chleba, na przykład żytniego.

W tym daniu świetnie sprawdzi się również wędzona pierś z kurczaka. Wykorzystanie jej znacznie skróci czas przygotowania potrawy, a jednocześnie sałatka nie straci nic ze swojego fantastycznego smaku.

Sałatka z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami

Niech w tym roku w Twoim menu zagości nie tylko poczciwa sałatka jarzynowa – na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć propozycji dla wegetarian, ale jarzynowa nie jest jedyna. Ciekawą propozycją jest sałatka wielkanocna, której głównym składnikiem jest kasza jaglana.

Ugotuj kaszę wedle wskazówek na opakowaniu, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj dwa ząbki czosnku, pokrojoną drobno szalotkę i podsmaż. Suszone pomidory pokrój w wąskie paski i połącz z czosnkiem i cebulą. Zostaw na małym ogniu przez 2–3 minuty. Całość połącz z kaszą. Dodaj pokrojone w plasterki czarne oliwki.

Teraz sos. Dwie łyżki oliwy wymieszaj z łyżeczką musztardy, łyżką octu jabłkowego i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Sos połącz z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp natką pietruszki.

jajka-wielkanocne

Sałatka z porów i jabłek

Ostatnia propozycja to przykład zbalansowanego połączenia smaków – w tym wypadku słodkiego i kwaśnego. Dużego pora dokładnie umyj i przekrój tak, aby zmieścił się w garnku. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez dwie minuty. Opłucz pod zimną wodą.

Ugotowanego pora pokrój w cienkie paski. Dodaj pokrojonego w kostkę selera i jabłko (możesz je skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniało). Wymieszaj ze sparzonymi uprzednio rodzynkami i orzechami włoskimi lub nerkowcami. Następnie przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z łyżką majonezu, dodaj odrobinę soku z cytryny, miodu oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem. Połącz składniki i podawaj.

ZERO WASTE – jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania sałatek na Wielkanoc?

Powyższe propozycje to jedynie kierunki, jakie możesz obrać, chcąc wywołać szczery zachwyt swoich gości i domowników. Liczy się Twoja kreatywność! Warto wykorzystać te składniki, które masz na co dzień w lodówce. Zamiast wyrzucać – wykorzystaj je, by stworzyć wspaniałe sałatki wielkanocne.

Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj warzyw, które zostały po gotowaniu wywaru – sałatka jarzynowa na Wielkanoc składa się przede wszystkim z nich. Samotną połówkę cebuli wykorzystaj do sałatki śledziowej. Końcówka musztardy posłuży jako baza aromatycznych sosów. Skorzystaj z tego, co pod ręką, dodaj odrobinę kulinarnej magii i ciesz się wspaniałymi daniami w klimacie ZERO WASTE!

Polecamy także: Obiad z grzybami – 5 pomysłów na pyszne dania

salatka z jajkiem

Sałatki to jedno z ulubionych dań Polaków – zadbaj o to, by pojawiły się także na Twoim stole

Na polskich stołach sałatki zajmują szczególne miejsce. Twoi domownicy będą zachwyceni, gdy przełamiesz tradycyjne smaki, serwując kolorowe, zdrowe i przede wszystkim pyszne dania. Niech Twoja sałatka wielkanocna będzie potrawą, w której wykorzystasz całe pokłady pomysłowości i kulinarnego kunsztu. Nie bój się eksperymentować. Sięgaj po nowe składniki. Doskonałej jakości produkty, które odmienią oblicze Twojego wielkanocnego menu, znajdziesz w spiżarni Schroniska Bukowina. Smacznego!

schronisko-bukowina-oferta