Schab z sosem z suszonych borowików

Grzyby suszone mają bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni tradycyjnej. Ich atrybutem jest to, że można je długo przechowywać i wykorzystywać na różne sposoby. W dzisiejszym przepisie znajdziesz propozycję na wykorzystanie suszonych borowików w postaci sosu do pieczonego, soczystego schabu.

Schab z sosem z suszonych borowików z ziemniaczkami i młodą kapustą

Część 1 - schab

Schab to duży kawał mięsa wieprzowego, który znajduje się wzdłuż grzbietu po stronie klatki piersiowej. Można go przygotować w postaci pojedynczych porcji np. kotletów lub jako cały, pieczony kawałek idealny do dzielenia na całą rodzinę. Wiem, że znalazłeś/aś się na tej stronie aby sprawdzić swoje siły i wykorzystać suszone borowiki w swojej kuchni. Jednak zanim dojdziemy do wykorzystania borowików musisz dowiedzieć się jak upiec schab żeby był soczysty.

Przede wszystkim zacznij od odpowiedniego doprawienia go solą dzień wcześniej. Dzięki temu, że schab będzie miał z nią kontakt przez dłuższy czas, sól będzie miała szansę wniknąć wewnątrz wielkiego kawałka mięsa. Dzięki temu smak będzie rozłożony równomiernie w każdym kawałku, a sól dodatkowo wpłynie pozytywnie na strukturę mięsa, zmiękczając je. W naszym przepisie wykorzystujemy duży kawałek mięsa, ponieważ przepis nada się na dużą rodzinę złożoną z 6-10 osób. Ilości możesz oczywiście zmniejszyć wedle swojego zapotrzebowania lub przygotować obiad zgodnie z przepisem i będziesz miał gotowy na dwa dni. Dzień przed pieczeniem umyj schab i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, następnie posól go równomiernie i obficie, np. całą łyżką (bądź dwiema) soli. Dodaj wybrane przez siebie przyprawy i zostaw w lodówce na całą noc. Następnego dnia przed pieczeniem wyjmij z lodówki, aby mięso nabrało wyższej temperatury. Te dwa elementy są bardzo ważne, aby schab dobrze się upiekł i był soczysty.

Schab możesz piec 45 min bądź 1,5h. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku wyjdzie taki jak ma być. Na początku piecze się go w wysokiej temperaturze, aby mięso ścięło się po bokach. Dzięki temu zatrzyma w sobie całą wodę i będzie soczysty. Po upływie 30 min temperaturę będzie trzeba zmniejszyć, aby schab za bardzo nie wysechł. Wszystko to polega na zmianach fizycznych zachodzących w mięsie podczas pieczenia. Jest to oczywiście jedna z różnych metod pieczenia całego kawałka mięsa.

Jak zrobić schab na obiad w inny sposób? Kawałek mięsa możesz pokroić na 1-2 cm plastry, obsmażyć z każdej strony i przygotować go w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów.

Część 2 - borowiki

Borowiki to z kolei grzyby spotykane w Polsce głównie w rejonach górskich. Ze względu na swoje szerokie zastosowanie kulinarne są wykorzystywane zarówno w restauracjach oraz domowych kuchniach. Można jeść je bezpośrednio po zerwaniu i umyciu, ale również w postaci marynowanej lub suszonej. Suszone borowiki to prawdziwa głębia smaku. Aby odpowiednio je wykorzystać musisz je namoczyć, ugotować i dopiero wtedy sos wyjdzie tak jak powinien.

Schab z borowikami – przepis dla 8 osób

Składniki

Schab:

  • 1 kawałek schabu wieprzowego (ok. 1 kg - 1,5 kg)
  • 1-2 łyżki soli, wybrane przyprawy
  • ½ szklanki wrzątku


Sos borowikowy:

Wybrane dodatki: gotowane ziemniaki, duszona młoda kapusta.

Przygotowanie:

1. Dzień wcześniej umyj, osusz i obficie posól cały kawałek schabu. Dopraw innymi przyprawami, np. ziołami i zostaw w lodówce na całą noc.

2. 1-2 godziny przed pieczeniem wyjmij schab z lodówki.

3. Nastaw piekarnik na 180 stopni, a schab przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Przygotuj ½ szklanki wrzątku.

4. Do schabu w naczyniu żaroodpornym wlej ½ szklanki wrzątku, przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 stopni i pod przykryciem przez 30 min.

5. Po upływie 30 min zdejmij przykrywkę i zmniejsz temperaturę na 150 stopni. Piecz kolejną godzinę.

6. W między czasie przygotuj wybrane dodatki, np. gotowane ziemniaki, młodą kapustę lub buraczki.

7. Przygotuj sos z borowików: Borowiki wsyp do miski i zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte (będziesz potrzebować ok. 1-2 szklanek wrzątku). Odstaw na 15-30 minut.

8. W między czasie pokrój cebulę w kostkę.

9. Po upływie 15-30 min ugotuj grzyby w tej samej wodzie. Gotuj przez 20 min, a następnie odcedź, ale nie wylewaj wody w której się moczyły i gotowały! Pokrój grzyby na drobne paski.

10. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj liście laurowe i pokrojone grzyby, smaż przez 5 minut. Po tym czasie wlej na patelnię połowę wody w której gotowały się grzyby. Wymieszaj i dodaj przyprawy: dużo pieprzu, zioła (np. majeranek), cukier, ocet  i sól. Gotuj kolejne 3-5 min.

11. Do pozostałej wody dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dolej ½-1 szklankę wody. Tak powstały zagęstnik wlej stopniowo do gorącego sosu. Wymieszaj dokładnie i gotuj kolejne 2-3 minuty. Na koniec wyłącz gaz. Posyp natką pietruszki.

12. Gdy schab się upiecze wyjmij go na deskę i daj odpocząć przed krojeniem min. 5 minut. Następnie pokrój w 1-2 cm plastry (ok. 2 plastry na porcję) i polej 1-2 łyżkami sosu z suszonych borowików. Zjedz całość z wybranymi dodatkami.

Podsumowanie

Na pierwszy rzut oka przygotowanie takiego schabu może wydawać się pracochłonne i długotrwałe. W rzeczywistości pracy przy nim jest bardzo mało, ale czas rzeczywiście może się dłużyć. Całonocne leżakowanie w soli, długie pieczenie w niższej temperaturze i namaczanie z gotowaniem grzybów może wydawać się nużące, ale głębia smaku sosu i soczystość mięsa w całości to wynagrodzi. Zachęcam Cię do sprawdzenia przepisu w domu!