kotlet schabowy po góralsku

Kotlet schabowy po góralsku to świetny pomysł na urozmaicenie niedzielnego rodzinnego obiadu. Oczywiście nikt z nas nie chce odejmować prawdziwemu polskiemu schabowemu jego zasług i smakowitości, ale od czasu do czasu warto wzbogacić tradycyjną recepturę góralskim akcentem. Sprawdź nasz przepis, a przekonasz się, że jaka pyszna jest to kombinacja!

Spis treści:

1. Kotlet schabowy po góralsku – dlaczego warto go przyrządzić?

2. Schabowy po góralsku – nasz przepis

3. Z czym podawać schabowego po góralsku?

4. Schabowy w nowej odsłonie, którą pokocha Twoja rodzina         

Kotlet schabowy po góralsku – dlaczego warto go przyrządzić?

Nasz przepis na kotlety po góralsku jest bardzo prosty i tak naprawdę nie różni się on znacząco od przepisu na klasyczny kotlet schabowy. Na początku wszystko trzeba przyrządzić tak samo, jak w przypadku zwykłego schabowego – obtoczyć mięso w panierce, a następnie usmażyć je na rozgrzanym oleju. A później?

Po usmażeniu trzeba wstawić kotlety z dodatkami prosto z serca gór do rozgrzanego piekarnika. Nic trudnego, a efekt będzie zaskakujący! Dodatki możesz dostosować do siebie i swojej rodziny, wybierając je tak, jak lubicie.

kotlet schabowy po góralsku - propozycja podania

Schabowy po góralsku – nasz przepis!

Składniki na 2 osoby:

• schab bez kości – 200–300 gramów

• jajko – 1 sztuka

• mąka pszenna – 3–4 łyżki

• bułka tarta – 3–4 łyżki

• olej do smażenia

ser z gór wędzony krowi (znajdziesz go w Spiżarni Schroniska Smaków TUTAJ) – ok. 4 plastry

• kiełbasa (np. kiełbasa myśliwska z dzika ze sklepu Schroniska Smaków – SKLEP) – 4 plasterki

• dodatki do obiadu, np. ziemniaki, kiszonki, zasmażane buraczki

Przygotowanie:

1. Schab pokrój w plastry o grubości około 1 cm, oprósz solą i pieprzem, a następnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety.

2. Przygotowane kotlety obtocz kolejno w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej.

3. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej (np. rzepakowy), a gdy będzie rozgrzany, zacznij smażyć kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Uważaj, aby ich nie przypalić!

smażenie kotletów schabowych

4. Gdy kotlety będą się smażyć, zetrzyj ser na tarce, a kiełbasę pokrój w kosteczkę. Podsmaż kiełbasę na patelni z kotletami – powinna być chrupka.

starty ser wędzony z gór i posiekana kiełbasa myśliwska z dzika

5. Podczas smażenia kotletów nagrzej piekarnik o 180°C.

6. Gdy kotlety będą usmażone, wyłóż je na blaszkę do pieczenia i posyp startym serem z gór. Podpiekaj, aż ser się rozpuści – potrwa to kilka minut.

7. W międzyczasie przygotuj talerz z wybranymi przez siebie dodatkami.

8. Gdy ser się rozpuści, wyjmij kotlety z piekarnika. Połóż je na przygotowanych wcześniej talerzach, posyp podsmażoną kiełbasą i od razu podawaj.

Przeczytaj także: Oliwa z oliwek – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Z czym podawać schabowego po góralsku?

Kotlet po góralsku ze schabu doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Pasuje oczywiście do klasycznego połączenia z ziemniakami i surówkami – to opcja, która nigdy nie zawodzi i zawsze spotyka się z uznaniem gości i rodziny.

Jeżeli jednak nie masz ochoty na obiad z ziemniakami, możesz ugotować kaszę (pęczak, gryczaną lub nawet jaglaną) albo ryż. Możesz zaszaleć i przygotować z kaszy kaszotto, np. podsmażając kaszę z cebulką, przyprawami i grzybami lub warzywami. Nie chce Ci się już gotować? Taki kotlet będzie świetnie smakował nawet z pajdą chleba – szczerze polecamy spróbowanie takiego połączenia, same pyszności!

Przeczytaj także: Ziemniaki po góralsku – pyszne danie dla całej rodziny

Do obiadu z kotletem schabowym po góralsku polecamy dodać również obowiązkowo sporą porcję warzyw, np. w postaci zasmażanych buraczków, pomidorów z cebulką i śmietaną, kiszonek (szczególnie kiszonych ogórków i kiszonej kapusty) albo marchewkę z groszkiem. Pamiętaj, że połowę tego, co jemy przez cały dzień, powinny stanowić warzywa i/lub owoce. Z przewagą warzyw oczywiście.

z czym podawać schabowego po góralsku

Schabowy w nowej odsłonie, którą pokocha Twoja rodzina

W naszym przepisie postawiliśmy na ser wędzony prosto z gór (można go zastąpić oscypkiem) ze swojską kiełbasą, ale możesz modyfikować ten przepis po swojemu. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni! Kotlety schabowe po góralsku są bardzo wdzięcznym daniem i mogą być serwowane w wielu różnych odsłonach. Każda z nich z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie, zwłaszcza jeśli lubicie tradycyjne polskie smaki.

Wszystkie najlepszej jakości dodatki do kotletów schabowych po góralsku znajdziesz na stronie Spiżarni Schronisko Smaków, naszego sklepu internetowego. Zapraszamy na zakupy! PRZEJDŹ DO SKLEPU