Facebook Pixel

Dołącz do akcji Schronisko dla Schronisk. Ty też możesz pomóc! Schronisko dla Schroniska

Sekrety kuchennych składników

  1. Fakty na temat suszonej żurawiny. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

    suszona-zurawina-wlasciwosci

    Żurawina jest rośliną wieloletnią należącą do rodziny wrzosowatych, której owoce mają wiele wartości odżywczych i zapobiegają rozwojowi infekcji bakteryjnych. Można jeść ją na świeżo lub przerobioną na przetwory, a także suszoną. Dlaczego warto? Poznaj jej właściwości!

    Czytaj więcej »
  2. Miód pitny – szlachetny trunek o wielu właściwościach

    miod-pitny-wlasciwosci

    Miód pitny jest trunkiem alkoholowym, którego historia powstania sięga aż czasów średniowiecznych. Miód w takiej postaci ma szerokie zastosowanie i charakteryzuje się właściwościami leczniczymi, a jego smak zdobył wielu zwolenników. Zachęcamy do zapoznania się z jego słodkimi sekretami!


    Czytaj więcej »
  3. Z czym jeść bryndzę? Inspiracje Schroniska Smaków

    z czym jeść bryndzę

    Bryndza to składnik, bez którego kuchnia podhalańska praktycznie nie istnieje. Jest owczym serem przygotowywanym zaledwie w kilku miejscach na świecie, dzięki czemu zdobyła wielu zwolenników w różnych rejonach globu. Ma także szerokie zastosowanie kulinarne. Jakie? Odpowiedź znajdziesz w dzisiejszym artykule.

    Czytaj więcej »
  4. Malina i jej właściwości lecznicze

    sok z malin

    Maliny to owoce powszechnie występujące w Polsce. Charakteryzują się bogactwem składników odżywczych oraz szerokim zastosowaniem kulinarnym. Warto poznać ich sekrety, aby w pełni korzystać z ich dobrodziejstwa. Dowiedz się więcej z naszego artykułu!

    Czytaj więcej »
  5. Sekrety kapusty kiszonej – warzywo o niezwykłych właściwościach

    z czym jeść kiszoną kapustę

    Kapusta kiszona to nic innego jak poszatkowana i intensywnie posolona kapusta, która została poddana procesowi fermentacji. Fermentacja powoduje powstanie kwasu mlekowego – składnika, który nadaje kwaśny smak kapuście. Taka kapusta zajmuje ważne miejsce w zdrowej diecie, ponieważ dzięki bakteriom probiotycznym ma pozytywny wpływ na organizm. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj do artykułu!

    Czytaj więcej »
  6. Syrop z czarnego bzu - o jego właściwościach leczniczych i zastosowaniu

    Syrop z czarnego bzu - o jego właściwościach leczniczych i zastosowaniu

    Syrop z owoców czarnego bzu ma wiele właściwości leczniczych, a także różne zastosowania. Polecany jest na grypę i przeziębienie, a także na wiele innych dolegliwości. Kwiaty i owoce czarnego bzu są bardzo wartościowe dla organizmu człowieka, ale to właśnie owoce mają więcej substancji odżywczych. W dzisiejszym artykule poznasz tajemnice syropu z tej rośliny.

    Czytaj więcej »
  7. Lecznicze oblicze chrzanu

    Lecznicze oblicze chrzanu

    Chrzan pospolity jest rośliną, która spełnia wiele różnorodnych funkcji, zarówno kulinarnych, jaki i kosmetycznych czy zdrowotnych. Występuje on powszechnie w rejonie Europy dzięki czemu od wielu setek lat poznawano i wykorzystywano jego właściwości.

    Czytaj więcej »
Posts loader