Facebook Pixel

Sekrety kuchennych składników

  1. Śliwki wędzone w święta muszą być! Poznaj ich właściwości

    sliwki-wedzone

    Wędzone i suszone owoce cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Dziś skupimy się na owocu, którego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne – mowa oczywiście o wędzonych śliwkach. Dodaje się je do tradycyjnych wigilijnych potraw nie bez powodu. Śliwki wędzone są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

    Czytaj więcej »
  2. Ocet balsamiczny. Do czego pasuje, jak go używać?

    ocet-balsamiczny-wlasciwosci

    Ocet spirytusowy jest Ci zapewne dobrze znany – to produkt, który można znaleźć w niemal każdej kuchni. Sprawa ma się nieco inaczej z octem balsamicznym. W Polsce nadal stosowany jest sporadycznie, a jego smak i właściwości są często niedoceniane. Co to jest ocet balsamiczny i jak używać go we własnym domu? Podpowiadamy!

    Czytaj więcej »
  3. Olej z pestek dyni – poznaj jego właściwości i zastosowanie!

    olej-z-pestek-dyni-wlasciwosci

    Niezależnie od tego, czy jesteś fanem smażonych potraw, czy wolisz lekkie posiłki gotowane na parze, w Twojej spiżarni na pewno znajduje się olej. To produkt, który w kuchni ma szereg zastosowań. A co powiesz na olej z pestek dyni? Jeśli dotychczas o nim nie słyszałeś, to najwyższa pora to zmienić! W artykule znajdziesz wszystkie potrzebne Ci informacje o oleju z pestek dyni.

    Czytaj więcej »
  4. Daktyle suszone - właściwości odżywcze, zastosowanie i kaloryczność

    daktyle-suszone-wlasciwosci

    Kochają je sportowcy i miłośnicy zdrowego odżywiania, a ich zastosowań jest naprawdę sporo. O czym mówimy? Oczywiście o suszonych daktylach, czyli przekąsce, która w naszym kraju zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. Co warto wiedzieć o tych owocach? Ile kalorii mają suszone daktyle i jakie są ich właściwości? Na te pytania odpowiedzi znajdziecie poniżej!

    Czytaj więcej »
  5. Poznaj orzechy nerkowca. Ich właściwości Cię zaskoczą!

    orzechy-nerkowca-wlasciwosci

    Przekąski… Kto z nas nie łapie się na tym, że w ciągu dnia ma ochotę na dodatkową dawkę kalorii? Zazwyczaj najchętniej­ sięgamy po niezbyt zdrowe produkty – chipsy, batoniki czy ciastka. Ale czy istnieje przekąska, która jest jednocześnie smaczna i zdrowa? Otóż tak! Poznajcie orzechy nerkowca. Właściwości zdrowotne tego produktu sprawiają, że możesz podjadać je bez wyrzutów sumienia!

    Czytaj więcej »
  6. Białe wino – kalorie, wartości odżywcze, sposób podania

    biale-wino-kieliszki

    Ludzie dzielą się na dwa typy: są tacy, którzy kochają wino i tacy, którzy za tym trunkiem nie przepadają. Jeśli jesteś miłośnikiem białego wina lub, wręcz przeciwnie – dopiero chcesz się do niego przekonać – to dobrze trafiłeś. Jak podawać białe wino i dlaczego możesz sobie na nie pozwolić, kiedy jesteś na diecie? Na te i inne pytania mamy odpowiedzi!

    Czytaj więcej »
  7. Sok jabłkowy – właściwości odżywcze, kaloryczność i zastosowanie

    sok-jablkowy-wlasciwosci-odzywcze

    Owocowe soki to jedne z najchętniej wybieranych napojów. W Polsce prym wiodą dwa rodzaje – pomarańczowy i jabłkowy. Dziś uważnie przyjrzymy się temu drugiemu i rozwiejemy wszystkie Twoje wątpliwości. Ile kalorii ma szklanka soku jabłkowego? Odpowiedzi na to i inne pytania znajdziesz poniżej!

    Czytaj więcej »
Posts loader