sliwki-wedzone

Wędzone i suszone owoce cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Dziś skupimy się na owocu, którego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne – mowa oczywiście o wędzonych śliwkach. Dodaje się je do tradycyjnych wigilijnych potraw nie bez powodu. Śliwki wędzone są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Śliwki wędzone – właściwości i wartości odżywcze

3. Ile kalorii mają śliwki wędzone?

4. Jak przechowywać wędzone śliwki?

5. Do czego używać suszonych i wędzonych śliwek?

6. Czym śliwki wędzone różnią się od suszonych i czy można je nimi zastąpić?

7. Wędzone śliwki obowiązkowo powinny pojawić się na Twoim świątecznym stole

Czy wiesz, że...?

Owoce poddane procesowi wędzenia od wielu lat cieszą się dużą popularnością i podświadomie przywodzą na myśl święta Bożego Narodzenia. Wędzenie owoców to doskonały sposób na to, by przedłużyć ich czas przydatności do spożycia i wydobyć z nich niepowtarzalny słodki smak podkreślony przez dymne nuty.

Uważa się, że tradycja wędzenia śliwek bierze swój początek w rejonach położnych na brzegach Morza Kaspijskiego. Najczęściej wędzone śliwki to takie pochodzące z Kalifornii. Ten słoneczny stan USA to miejsce, gdzie śliwki rosną najdorodniejsze – są duże i bardzo smaczne. Nie tylko śliwki z Kalifornii nadają się do wędzenia. Z powodzeniem można wykorzystać do tego także nasze rodzime śliwki węgierki. Najlepiej nadają się do tego owoce słodkie, mięsiste i nie za mocno dojrzałe.

Zastanawiasz się, jak wygląda wędzenie śliwek? Są co najmniej dwa sposoby na to, jak przygotować śliwki wędzone. Pierwszy z nich zakłada, że owoce najpierw zostaną ususzone, a dopiero później trafią do wędzarni. Druga metoda pomija proces suszenia – świeże śliwki od razu są wędzone.

Owoce układa się na specjalnych szufladach w palenisku i wędzi w gęstym dymie. Aby śliwki były odpowiednie uwędzone, proces musi trwać minimum 48 godzin. Niektórzy specjaliści zalecają, by śliwki wędzić nawet 4 dni z przerwami. Temperatura dymu nie może być za wysoka, żeby owoce się nie spaliły, suszarnia zaś opalana jest drewnem liściastym – najczęściej takim z innych drzew owocowych.

Przeczytaj również: Wigilia firmowa. Jak zorganizować ją w czasie pandemii?

Śliwki wędzone – właściwości i wartości odżywcze

Nic dziwnego, że wędzone śliwki tak często trafiają na świąteczne talerze. To bogactwo witamin i wartości odżywczych. Pięknie pachną, są smaczne, idealnie sprawdzą się jako składnik wielu potraw i do tego są bardzo zdrowe. Dowiedz się, jakie dokładnie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne!

sliwki-wedzone-solo

Śliwki wędzone – wartości odżywcze

Wędzone śliwki pod niektórymi względami przewyższają nawet te świeże. To przede wszystkim bogactwo witaminy A. W wersji wędzonej śliwki zawierają aż 5 razy więcej tej witaminy, która jest między innymi wspomaga prawidłowe widzenie, likwiduje przebarwienia i pomaga w walce z problemami skórnymi.

Witamina K, także obecna w tych owocac, zapobiega procesom starzenia się skóry i polepsza krążenie krwi, a witaminy z grupy B poprawiają samopoczucie i mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Śliwki wędzone zawierają również znaczne ilości takich minerałów jak magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor.

Właściwości wędzonych śliwek

Śliwki wędzone odznaczają się dużą ilością błonnika pokarmowego. W efekcie owoce te regulują procesy trawienia i zapobiegają takim dolegliwościom jak na przykład zaparcia, co skutkuje mniejszym ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego. Łatwo rozpuszczalny błonnik sprawia, że poziom cukru we krwi jest utrzymany na stabilnym poziomie. Dodatkowo redukuje poziom cholesterolu i pomaga pozbywać się toksyn z organizmu.

Warto jednak wspomnieć, że śliwki wędzone jedzone w nadmiarze mogą powodować wzdęcia lub rozwolnienie. Także w tym przypadku obowiązuje dobrze wszystkim znana zasada: „Co za dużo, to niezdrowo”.

Według badań suszone i wędzone śliwki mają jeszcze jedną właściwość – mogą zapobiec pojawieniu się osteoporozy. Odpowiedzialne są za to polifenole, które chronią kości przed łamliwością.

sliwki-wedzone-w-bigosie

Przeczytaj także: Białe wino – kalorie, wartości odżywcze, sposób podania

Ile kalorii mają śliwki wędzone?

Informacją, która interesuje bardzo wiele osób, jest to, jaka jest kaloryczność wędzonych śliwek. Suszone i wędzone owoce mają to do siebie, że mają więcej kalorii niż świeże. Jak kaloryczne są w takim razie śliwki wędzone? Kalorii mają dość sporo – w 100 gramach produktu jest ich 240. Dla porównania tyle samo świeżych śliwek ma tylko 46 kcal!

Nie warto się jednak tym zniechęcać i za wszelką cenę unikać wędzonych śliwek. To produkt, który posiada całą masę cennych właściwości – w tym błonnik, który jest istotnym związkiem w diecie osób starających się schudnąć. Co więcej, śliwki wędzone mają jeszcze jedną zaletę – po ich zjedzeniu uczucie sytości utrzymuje się bardzo długo.

Bez obaw możesz wprowadzić do swojego jadłospisu suszone wędzone śliwki. Jedzone w umiarze na pewno Ci nie zaszkodzą – wręcz przeciwnie, wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie. Pamiętaj tylko o jednym: to, że są zdrowe, nie oznacza, że możesz bezkarnie je podjadać. Jedna suszona śliwka ma około 20 kcal (zależnie od wielkości). Już 3 suszone śliwki stanowią jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców oraz warzyw. Każdego dnia zjedz nie więcej niż garść tej przekąski i przestrzegaj zrównoważonej diety, a na pewno nie przytyjesz.

Jak przechowywać wędzone śliwki?

Wędzenie to jedna z metod, która pozwalają zachować świeżość jedzenia na dłużej. Obecność dymu nie tylko wydłuża zdatność produktu do spożycia, ale także nadaje mu walorów zapachowych. Warto więc dowiedzieć się, jak przechować wędzone śliwki, by przez długi czas cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem.

Wędzone śliwki najlepiej przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku lub przesypać je do słoika i szczelnie zamknąć. Konieczne jest bowiem ograniczenie dostępu wilgoci – w przeciwnym razie śliwki zaczną gnić lub pleśnieć. Dobrym pomysłem jest podzielenie owoców na mniejsze porcje. W ten sposób kontakt z powietrzem będzie jeszcze bardziej zminimalizowany.

Śliwki wędzone powinny być przechowywane w ciemnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Unikaj trzymania ich pomieszczeniach, w których temperatura jest bardzo wysoka – wartość optymalna to 15°C. Dobrym miejscem do przechowywania wędzonych śliwek jest także lodówka, szczególnie jeśli już otworzysz produkt. Okres przydatności dobrze przechowywanych śliwek wynosi nawet 12–18 miesięcy!

Szczelnie zamknięte śliwki możesz nawet mrozić. Jeśli zrobisz to odpowiednio, to smak i konsystencja nie ulegną zmianie. Umieść je w plastikowych torebkach, a następnie pozbądź się z nich nadmiaru powietrza i zamróź.

wedzone-sliwki-na-talerzu

Przeczytaj także: Ocet balsamiczny. Do czego pasuje, jak go używać?

Do czego używać suszonych i wędzonych śliwek?

Zapach dymu wędzarniczego potrafi odmienić charakter niemal każdej potrawy. Dodanie wędzonej śliwki do ciężkostrawnego dania poprawi jego smak oraz zminimalizuje uczucie ociężałości występujące zwykle po jego zjedzeniu. Do czego pasują wędzone śliwki?

Bigos z wędzonymi śliwkami

Włóż śliwki wędzone do bigosu, a nie pożałujesz! Gwarantujemy, że po wypróbowaniu takiej kombinacji już nigdy więcej nie będziesz chciał jeść tego dania bez dodatku śliwek. Duszona kapusta kiszona w połączeniu z mięsem i wędzonymi śliwami to niebanalne danie, które zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Taki staropolski bigos z pewnością przypadnie Ci do gustu – uprzedzamy, że na jednej porcji się nie skończy!

Wigilijną kapustę z grzybami możesz zamówić w naszym sklepie: Kapusta z grzybami

Wigilijny kompot? Tylko z wędzonych śliwek!

Jedną z tradycyjnych potraw, które obowiązkowo muszą znaleźć się na każdym wigilijnym stole, jest kompot z suszonych owoców i wędzonych śliwek. Ten napój to prawdziwy smak świąt Bożego Narodzenia. Wystarczy, że wędzone śliwki i inne suszone owoce zalejesz gorącą wodą i odstawisz na minimum dwie godziny. Taki pyszny kompot możesz wzbogacić o ulubione dodatki – na przykład goździki czy skórkę z cytryny.

kompot-z-suszonych-wedzonych-sliwek

Jeśli nie przepadasz za gotowaniem, zamów kompot wigilijny z suszonych owoców w Spiżarni Schroniska Smaków! Możesz także zamówić suszone owoce z wędzonymi śliwkami – będą świetną bazą do kompotu, który przygotujesz samodzielnie.

Na śniadanie lub jako przekąska

Śliwki wędzone z powodzeniem możesz jeść cały rok – nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ulubionego muesli z jogurtem. Możesz także wrzucić je do zdrowej porannej owsianki. Przy pomocy wędzonych śliwek szybko i łatwo przygotujesz pełnowartościowe śniadanie, które nasyci Cię na kilka godzin. Możesz także traktować je jako zdrową przekąskę i podjadać solo.

Pierogi z wędzonymi śliwkami

Także dla wegetarian mamy propozycję na to, w jaki sposób wykorzystać śliwki wędzone. Warto przygotować z nich pierogi na słodko. Owoce doskonale sprawdzają się w roli farszu – zarówno te świeże, jak i wędzone. Gotowe pierogi polej słodką śmietaną lub miodowo-maślanym sosem.

Czym śliwki wędzone różnią się od suszonych i czy można je nimi zastąpić?

Wiele osób błędnie zakłada, że śliwki wędzone i śliwki suszone to ten sam produkt. To nieprawda. Śliwki suszone wędzone powstają na skutek bardziej skomplikowanego procesu. W specjalnych wędzarniach są przetrzymywane przez kilka dni, gdzie spowija je gęsty dym. W przypadku śliwek suszonych proces ten nie jest przeprowadzany – po suszeniu są już gotowe do spożycia.

suszone-wedzone-sliwki

Śliwki wędzone wyróżniają się swoim charakterystycznym zapachem, którego nie posiadają śliwki suszone. To właśnie on nadaje daniom niebanalnego charakteru. Zastąpienie śliwek wędzonych tymi suszonymi sprawi, że danie zostanie pozbawione niepowtarzalnego dymnego aromatu.

Przeczytaj także: Przepis na uszka wigilijne Magdy Gessler

Wędzone śliwki obowiązkowo powinny pojawić się na Twoim świątecznym stole

Śliwki wędzone to produkt, który jest niezbędny, byś mógł przygotować tradycyjne polskie potrawy świąteczne. Jak widzisz, śliwki wędzone wykorzystasz zarówno w bigosie i kompocie z suszu, jak i w codziennej owsiance. To produkt sezonowy, dlatego jeśli tak jak my kochasz ich smak, zamów nieco większą ilość i przechowuj je zgodnie z naszymi wskazówkami.

Prawdziwe wędzone śliwki znajdziesz w naszej Spiżarni. Charakteryzują się intensywnym smakiem i zapachem. To produkt z najlepszej jakości owoców. Dodaj je do swoich dań, jeśli oczywiście zdołasz powstrzymać chęć zjedzenia całego opakowania na raz – ostrzegamy, są naprawdę pyszne!

Najlepsze wigilijne produkty i potrawy znajdziesz w naszej Spiżarni. Zapraszamy na zakupy!