suszone-morele

Często dopada Cię ochota na coś słodkiego? Zamiast sięgać po niezdrowe, kaloryczne przekąski, wybierz suszone morele! To pełnowartościowa i pożywna przekąska, która dodatkowo pysznie smakuje. Zastanawiasz się, czym charakteryzują się morele suszone? Właściwości, wartości odżywcze, kaloryczność i wiele więcej znajdziesz poniżej!

Spis treści

1. Czy wiesz, że...?

2. Suszone morele – właściwości i wartości odżywcze

3. Ile kalorii mają suszone morele?

4. Jak przechowywać otwarte suszone morele?

5. Do czego używać suszonych moreli? Oto najlepsze zastosowania

6. Suszone morele to pyszna i zdrowa przekąska – sprawdź!

Czy wiesz, że...?

Badania wykazują, że morele uprawiano już 4000 lat przed naszą erą w Chinach! Wtedy jedzono je głównie pod postacią świeżych owoców – słodkich, aromatycznych i o soczystym miąższu. Początki suszonych moreli sięgają natomiast czasów starożytnych. To właśnie wtedy odkryto, że dzięki procesowi suszenia owoce zachowują świeżość, słodki smak i są doskonałym pożywieniem w podróży. To właśnie w takiej formie morele dotarły do Europy jedwabnym szlakiem.

Obecnie największym na świecie producentem moreli jest Turcja. Owoce pochodzące z terenów tego kraju są najbardziej odpowiednie do suszenia – to wszystko dzięki bardzo miękkiej konsystencji i delikatnemu miąższowi. Poza Turcją produkcja moreli rozwija się również w Uzbekistanie, Iranie, Algierii, Włoszech, Hiszpanii, Pakistanie, Francji, Japonii oraz na Ukrainie.

Co ciekawe, także w Polsce można znaleźć obszary, na których uprawia się morele. Te drzewa owocowe wymagają jednak dużej ilości światła i ciepłych temperatur, więc produkcja na szeroką skalę nie jest możliwa. Morele uprawia się jedynie w cieplejszych rejonach kraju.

Chińska medycyna ludowa od wieków ceni sobie nie miąższ, a pestki tych apetycznych owoców. Można wyróżnić dwa rodzaje pestek: gorzkie, pochodzące z Europy i słodkie – z terenów Azji. Pestki moreli inaczej określane są jako morelowy migdał lub gorzki migdał. W swoim składzie posiadają one amigdalinę, czyli substancję, która jest wykorzystywana m. in. do produkcji leków na raka. Jedzenie pestek w nadmiarze nie jest jednak bezpieczne, gdyż zawierają one cyjanek. Optymalna liczba to 2–3 pestki każdego dnia.

suszone-morele-kcal

Suszone morele – właściwości i wartości odżywcze

Zastanawiasz się, czy suszone morele są zdrowe? Oczywiście, że tak! Okazuje się, że suszone morele to nie tylko pyszny, słodki smak. Te niepozorne bakalie to prawdziwe bogactwo cennych witamin i minerałów! W swoim składzie posiadają między innymi witaminę A, która ma istotne znaczenie dla funkcjonowania organizmu. W znacznym stopniu odpowiada za prawidłowy proces widzenia, pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci oraz wzmacnia układ odpornościowy.

W suszonych morelach nie brak również witaminy C. To właśnie ona chroni organizm przed spadkami odporności, spowalnia procesy starzenia się skóry, przyspiesza gojenie się ran,  obniża ciśnienie krwi i cholesterolu.

Suszone morele to doskonałe źródło licznych przeciwutleniaczy, na przykład beta karotenu, zeaksantyny czy witaminy E. Ta ostatnia jest rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, co oznacza, że chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

Co więcej, morele to owoce, w których znajdują się przeciwutleniacze polifenolowe, czyli flawonoidy. Te organiczne związki chemiczne mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz usuwają toksyny.

To nie wszystkie zalety, którymi mogą poszczycić się morele suszone. Wartości odżywcze tego produktu są nieocenione! To doskonałe źródło wapnia, fosforu, żelaza  potasu, miedzi oraz manganu. Dodatkowo w tych pysznych bakaliach znaleźć można witaminy B1 i B2 oraz witaminę PP.

Przeczytaj także: Masło pistacjowe. Poznaj jego właściwości i zastosowanie!

Suszone morele – jedz na zdrowie!

Duża zawartość potasu sprawia, że morele regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Te suszone owoce działają zasadotwórczo, dlatego zaleca się spożywanie ich przy nadkwasocie żołądka. Na co jeszcze działają suszone morele? Na zaparcia! To wszystko za sprawą zawartości błonnika, który uprawnia proces trawienia pokarmów.

Suszone morele bez wahania powinny wprowadzić do swojego jadłospisu osoby, które marzą o promiennej i świetlistej cerze. Ich regularne jedzenie polecane jest również kobietom w okresie menopauzy oraz osobom, które chorują na osteoporozę.

suszone-morele-zastosowanie

Ile kalorii mają suszone morele?

Starasz się zrzucić zbędne kilogramy, ale pokusa, by zjeść coś słodkiego, jest silniejsza od Ciebie? Zamiast sięgać po kalorycznego batonika, ciastka czy cukierki, wybierz znacznie zdrowszą alternatywę – suszone morele. Gwarantujemy, że zaspokoisz apetyt, a przy okazji nie zaprzepaścisz rezultatów swojej ciężkiej pracy!

Morele suszone, podobnie jak inne bakalie, mają więcej kalorii niż świeże owoce. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie wykluczyć je ze swojego jadłospisu! Nie jest to bowiem pusta przekąska, lecz pożywny i zdrowy przysmak. Dzięki wysokiej wartości energetycznej suszone morele są szczególnie polecane osobom, które regularnie uprawiają sport. To doskonała przekąska, którą możesz zjeść bezpośrednio po wizycie na siłowni.

Ile kalorii mają suszone morele? 300 kcal znajduje się w 100 g tego produktu; w tym 1 162 mg potasu, 10 mg sodu, 32 mg magnezu czy 55 mg wapnia. Dla porównania 100 g świeżych moreli ma zaledwie 50 kcal.

Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie odchudzającej, czy nie, po suszone morele zdecydowanie warto sięgnąć. Zawarty w nich błonnik pokarmowy usprawnia procesy trawienia. Pamiętaj jednak, że w przypadku zdrowych przekąsek także obowiązują limity. Garść suszonych moreli każdego dnia nie zaszkodzi, jednak porcja 200 g i więcej to zdecydowanie zbyt dużo. Umiar przede wszystkim!

suszone-morele-na-lopatce

Przeczytaj również: Boczek wędzony. Oto kompendium wiedzy na jego temat!

Jak przechowywać otwarte suszone morele?

Ogromnym atutem suszonych owoców jest fakt, że w znacznym stopniu można przedłużyć ich świeżość. Aby jak najdłużej cieszyć się słodkim smakiem suszonych moreli, należy je odpowiednio przechowywać.

Morele powinny być przechowywane w suchym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Zdecydowanie należy trzymać je z dala od ciepłych i nasłonecznionych miejsc. Bakalii nie trzymaj w płóciennych workach i papierowych torbach, gdyż w takich warunkach z łatwością mogą być zaatakowane przez pleśń. Zamiast tego zamknij je w szczelnych pojemnikach – w ten sposób możesz je przechowywać nawet 12 miesięcy.

Suszone morele nadają się także do zamrożenia. Wystarczy, że zapakujesz je do hermetycznego woreczka. W zamrażarce mogą być przechowywane do 18 miesięcy.

suszone-morele-i-inne-suszone-owoce

Do czego używać suszonych moreli? Oto najlepsze zastosowania

Suszone morele to owoce o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Na ich bazie przygotujesz zarówno dania wytrawne, jak i desery czy kompoty. Świetnie komponują się z mięsem czy serami. Ich ogromną zaletą jest fakt, że równie dobrze smakują solo – to słodka przekąska, którą można jeść bez wyrzutów sumienia! 

Surówka z suszonymi owocami

Wypróbuj coś nowego i zdecyduj się na przepyszną surówkę z suszonymi owocami. Drobno poszatkuj białą i czerwoną kapustę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, starte jabłka oraz pokrojone suszone morele i wędzone śliwki. Surówkę możesz polać odrobiną oliwy z oliwek.

Kompot z suszonych moreli

Kompot z suszu najczęściej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować go o dowolnej porze roku. Około 150 g cukru zalej 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj rozciętą laskę wanilii. Suszone morele włóż do gorącego syropu i odstaw na kilka godzin. Do kompotu możesz dodać skórkę z pomarańczy lub sok z cytryny.

Zacznij dzień od suszonych moreli

Niektórzy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Z pewnością nie wolno o nim zapominać! Jeśli jesteś fanem słodkich śniadań, to niech w Twoim jadłospisie zagoszczą suszone morele. Możesz zjeść je z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, dodać do granoli lub domowej owsianki. Taki posiłek doda Ci energii na długie godziny!

Inne kulinarne zastosowania suszonych moreli

Do czego jeszcze nadają się suszone morele? Dodaj je do schabu, gulaszu czy pieczonego kurczaka. Te pyszne bakalie sprawdzą się również jako dodatek do wypieków. Na ich bazie przygotuj keks, babeczki czy kruche ciasto. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie ich do barszczu czerwonego. A może domowy dżem? Smacznych możliwości jest naprawdę wiele!

suszone-morele-w-miseczce

Przeczytaj także: Czy musztarda jest zdrowa? Znamy odpowiedź na to i inne pytania o ten sos!

Suszone morele to pyszna i zdrowa przekąska – sprawdź!

Morele suszone to niepozorne bakalie, które skrywają w sobie moc cennych witamin i wartości odżywczych. Te słodkie owoce znajdziesz także w asortymencie naszej Spiżarni.

Nasze morele suszone niesiarkowane to produkt najwyższej jakości. Nie zawierają barwników, konserwantów, ani aromatów. Od dostępnych w innych sklepach moreli odróżnia je jedna ważna kwestia – nie są siarkowane. Wiąże się to z tym, że wraz z upływem czasu suszone morele w opakowaniu będą ciemniały. Jest to zupełnie bezpieczny, naturalny proces, który świadczy o tym, że owoce zachowały swoje naturalne właściwości.

Oferowane przez Schronisko Bukowina owoce pochodzą z upraw z terenów Turcji albo Austrii. Skład produktu to wyłącznie 100% owoców. Morele o wadze 1 kg zamknięte są w szczelnym, strunowym opakowaniu wielokrotnego użytku.

Ruszaj na zakupy i dodaj swojemu życiu odrobiny słodyczy – suszone morele to prawdziwy raj dla podniebienia!