Facebook Pixel

Dołącz do akcji Schronisko dla Schronisk. Ty też możesz pomóc! Schronisko dla Schroniska

Swojskie przepisy

  1. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

    jak-zrobic-zapiekanke-ziemniaczana-zdjecie

    Zapiekanka ziemniaczana to idealne danie zrobione w duchu niemarnowania żywności – zero waste. Możesz do niej dodać, co tylko chcesz i wykorzystać te składniki z lodówki, które najwyższa pora spożyć. Może być w wersji z mięsem oraz bez. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Zapraszamy do sprawdzenia przepisu na tradycyjną zapiekankę ziemniaczaną po góralsku!

    Czytaj więcej »
  2. Moskole – placki ziemniaczane po góralsku

    moskole - propozycja podania

    Moskole to placki z ugotowanych ziemniaków wywodzące się z regionalnej kuchni Podhala. Zazwyczaj wypiekane są na blasze w piecu kuchennym, ale z powodzeniem można je usmażyć także na patelni. To idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Sprawdź razem z nami!


    Czytaj więcej »
  3. Roladki ze schabu z boczkiem

    Roladki ze schabu z boczkiem

    Góralskie klimaty to przede wszystkim sery, placki i duże ilości mięsa. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy roladki ze schabu w stylu góralskim z boczkiem i suszoną śliwką. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego wygląd jest zjawiskowy. Chcesz się przekonać? Gotuj razem ze mną! 

    Czytaj więcej »
  4. Pierogi z bryndzą i ziemniakami

    Pierogi z bryndzą i ziemniakami

    Kiedy zapytasz obcokrajowca z czym najbardziej mu się kojarzy kuchnia polska to w większości przypadków usłyszysz, że z pierogami. Nic dziwnego, nasze pierogi są przepyszne i można spotkać je w różnych postaciach, z przeróżnymi, doskonałymi dodatkami. W przypadku kuchni Podhala trudno nie wspomnieć o pierogach po góralsku z bryndzą. Z tego względu zapraszam Cię do wypróbowania naszego przepisu.

    Czytaj więcej »
  5. Schab z sosem z suszonych borowików

    Schab z sosem z suszonych borowików

    Grzyby suszone mają bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni tradycyjnej. Ich atrybutem jest to, że można je długo przechowywać i wykorzystywać na różne sposoby. W dzisiejszym przepisie znajdziesz propozycję na wykorzystanie suszonych borowików w postaci sosu do pieczonego, soczystego schabu.

    Czytaj więcej »
  6. Żurek staropolski w chlebie - pyszny przepis na swojskie danie

    Żurek staropolski w chlebie - pyszny przepis na swojskie danie

    Żurek staropolski to specjalność kuchni polskiej, słowackiej, białoruskiej i ogólnie kuchni Słowian. Zazwyczaj przygotowuje się go na święta Wielkanocne, ale oczywiście można go gotować także w innym czasie. Przygotowaliśmy przepis, który jest bardzo prosty w wykonaniu i z pewnością zachęci Cię do ugotowania żurku w domu.

    Czytaj więcej »
  7. Domowy chleb na drożdżach. Prosty przepis krok po kroku

    Domowy chleb na drożdżach. Prosty przepis krok po kroku

    Domowy chleb to wypiek, który na pierwszy rzut oka nie należy do tych łatwych. Nic bardziej mylnego. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do wypieku tego chleba potrzebujesz składników, które na pewno znajdują się w Twoim domu. Zachęcamy do sprawdzenia!

    Czytaj więcej »