trufle

Trufle określane są mianem produktu luksusowego. Są tak cenne, że często nazywa się je „czarnymi diamentami”. Chyba każdy o nich słyszał, ale niewiele osób miało okazję ich spróbować. Jak smakują trufle i z czym najlepiej je łączyć? Czy to faktycznie rarytas, na który mogą pozwolić sobie wyłącznie nieliczni? Odpowiadamy!

Spis treści:

1. Czy wiesz, że...?

2. Trufle – właściwości i wartości odżywcze

3. Jak smakują trufle?

4. Ile kalorii mają trufle?

5. Najważniejsze wskazówki dotyczące przechowywania trufli

6. Jak jeść trufle, do czego pasują?

7. Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa!

Czy wiesz, że...?

Trufle należą do grzybów workowych. Ich wyjątkową cechą jest to, że w odróżnieniu od innych grzybów rosną pod ziemią – można je znaleźć na głębokości około 10–20 centymetrów. Wynika to z faktu, że trufle lepiej znoszą suszę. Kolejny czynnik, który odróżnia trufle od innych grzybów, to ich wygląd – nie mają trzonu, kapelusza ani nitkowatej grzybni, są twarde i zdrewniałe.

Podziemne owocniki trufli występują pod postacią bulwy pokrytej grubymi brodawkami. Trufle żyją w symbiozie m.in. z dębem, bukiem, lipą, grabem czy leszczyną. Znalezienie trufli należy do zadań zwierząt o doskonałym węchu. Do szukania trufli wykorzystuje się tresowane świnie oraz psy. Te drugie wybierane są o wiele częściej, ponieważ świnie są smakoszami trufli i czasem nie potrafią powstrzymać się przed zjedzeniem tego cennego przysmaku.

Prawdziwe bogactwo trufli to obszary Morza Śródziemnomorskiego – przede wszystkim tereny Francji, Włoch i Hiszpanii. W polskich lasach znaleźć można głównie truflę letnią, zimową, wielkozarodnikową, wgłębioną oraz białawą. Nie występuje tu jednak trufla biała – najbardziej ceniona pośród wszystkich odmian. Warto zaznaczyć, że w naszym kraju trufle są objęte ochroną i ich zbieranie jest stanowczo zabronione.

Pierwsze wzmianki o truflach pochodzą już z V wieku p.n.e. Zajadali się nimi Babilończycy, Grecy czy Rzymianie. Trufle były cenione nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale także dlatego, że uchodziły za afrodyzjak. Plutarch twierdził, że trufle to błoto ugotowane przez błyskawice, Juwenalis uważał, że te dziwne grzyby powstają z grzmotów i deszczu, natomiast Pliniusz uznawał je za prawdziwy cud natury. Mieszkańcy starożytnej Grecji czy Rzymu używali trufli do celów terapeutycznych, gdyż wierzono, że uzdrawiają one zarówno duszę, jak i ciało. Przysmakiem mieszkańców Egiptu były trufle pokryte gęsim tłuszczem.

O truflach przypomniano sobie ponownie w średniowieczu. Wtedy grzyby te były kojarzone z diabelską mocą. Często nazywano je „opłatami czarownic”, a ludzie zdecydowanie od nich stronili. Trufle, grzyby z podziemia, wróciły do łask dopiero w renesansie. Przysmak ten stał się popularny dzięki Ludwikowi XIV – król był zafascynowany naturą tych grzybów. Obecnie trufle są uważane za luksusowy, rzadki przysmak, który jest serwowany wyłącznie podczas wyjątkowych uroczystości.

Przeczytaj także: Masło z orzechów laskowych. Właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze

makaron-z-truflami

Trufle – właściwości i wartości odżywcze

Grzyby często są uważane za produkt, który nie posiada żadnych właściwości odżywczych. Wyjątkiem od tej zasady są trufle. Ich bazą są woda oraz błonnik, który usprawnia funkcjonowanie procesów trawiennych i przemianę materii. Trufle to również bogate źródło białka, węglowodanów  i soli mineralnych. Te grzyby dostarczają organizmowi licznych składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, siarka, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk i krzem. Regularne spożywanie trufli pozwala dostarczyć pewną dawkę prowitaminy D, jednak grzyby zdecydowanie nie powinny być traktowane jako główne źródło tej substancji.  Warto wiedzieć, że wartości odżywcze trufli różnią sią w zależności od gatunku i stopnia ich dojrzałości.

Właściwości zdrowotne trufli były doceniane już przez starożytne cywilizacje. Aktualne badania naukowe potwierdzają, że grzyby te wykazują szereg prozdrowotnych wartości. Trufle działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie czy hepatoprotekcyjnie. Co więcej, grzyby te są wykorzystywane jako składnik kosmetyków, ponieważ dzięki właściwościom antyoksydacyjnym wygładzają zmarszczki, rozjaśniają skórę oraz zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.

kanapka-z-pasta-truflowa

Jak smakują trufle?

W samej Europie występuje około 25 gatunków trufli. Najbardziej cenione odmiany to trufle białe i czarnozarodnikowe. Te pierwsze pochodzą głównie z Włoch, natomiast drugie z Francji. Wygląd trufli nie jest zbytnio zachwycający, a ich zapach można określić jako „woń ściółki”. To jednak ten unikatowy aromat i smak są cenione przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie. Smak trufli jest czasami zaliczany do umami, czyli tak zwanego piątego smaku.

Trufla biała ma gładką powierzchnię w kolorze ochry lub oliwkowożółtym. Jej miąższ jest żółtawo-biały z brązowawymi odcieniami. Ta odmiana trufli może osiągnąć rozmiar dużego jabłka, a niektóre okazy ważą nawet ponad kilogram! Zapach białej trufli jest niezwykle wyraźny i intensywny. Niektórzy twierdzą, że przypomina ser i czosnek. Smak grzyba jest lekko ostry i zbliżony do sera grana padano.

Trufla czarnozarodnikowa jest okrągła, ma brązowo-czarny kolor i szorstką teksturę. Jej miąższ jest brązowy lub czerwono-czarny z pasmami żyłek. Trufla czarna ma zdecydowanie więcej zastosowań niż biała odmiana. Czarna trufla ma ziemisty, subtelny, korzenny aromat i smak „czekolady i ziemi”.

Przeczytaj także: Zielona herbata – właściwości naparu z niej Cię zaskoczą!

trufle-na-talerzu

Ile kalorii mają trufle?

Zrzucenie dodatkowych kilogramów wymaga deficytu kalorycznego. Osoby, które dbają o swoją sylwetkę lub po prostu wybierają zdrowy styl życia, dużą wagę przywiązują do kaloryczności wybieranych produktów.

Trufla to grzyb, który w 100 gramach produktu ma około 284 kcal. Co ciekawe, ten aromatyczny przysmak zawiera znikomą ilość tłuszczu. Oznacza to, że trufle możesz spożywać bez obaw nawet wtedy, gdy jesteś na odchudzającej diecie. Pamiętaj jednak, że także w tym przypadku należy zachować umiar.

Najważniejsze wskazówki dotyczące przechowywania trufli

Trufle zachowują świeżość przez około 5 do 10 dni. Oczywiście wyłącznie wtedy, gdy są prawidłowo przechowywane. Te świeże lubią chłonąć wodę, dlatego należy je zawinąć w papierowy ręcznik, a następnie trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Papier należy zmieniać najlepiej każdego dnia. Trufle w słoiku po otwarciu także należy przechowywać w lodówce.

Istnieje błędne przekonanie, że trufle powinny być przechowywane w ryżu. Ten sposób nie jest wskazany, gdyż grzyby przekażą cały swój aromat ryżowi. W efekcie trufle staną się suche i pozbawione smaku.

trufle-wykwintna-kolacja

Jak jeść trufle, do czego pasują?

Obecnie trufle są jednym z najdroższych produktów spożywczych na świecie. Kilogram trufli białej to wydatek rzędu 4 tysięcy euro, a za taką samą ilość trufli czarnozarodnikowej trzeba zapłacić 2 tysiące euro. Bez wątpienia jest to produkt luksusowy i raczej niewiele osób może sobie pozwolić na włączenie trufli do swojego codziennego jadłospisu. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni, to koniecznie przetestuj ten aromatyczny przysmak, który wykorzystują kucharze w najlepszych restauracjach na świecie.

Trufle mają bardzo wyrazisty smak i aromat, więc najlepiej komponują się z prostymi składnikami. Nie należy łączyć ich z innymi mocnymi zapachami. To dobry dodatek do jajecznicy, makaronów, dań mięsnych czy klasycznych dań kuchni włoskiej, takich jak risotto.

Omlet z truflami

Nawet najprostsze danie może stać się wykwintne, jeśli dodasz do niego odrobinę trufli. Jajka roztrzep, a następnie dodaj do nich pokrojone grzyby. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw na godzinę.

Do jajecznej masy dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż na maśle lub oliwie na złoty kolor, na dobrze rozgrzanej patelni.

Zupa krem z truflami

Na bazie trufli możesz przygotować pyszną zupę. Wystarczy, że na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażysz pokrojone w kostkę warzywa – cebulę, pietruszkę, marchewkę, selera oraz ziemniaki. Gdy produkty się zeszklą, przełóż je do garnka, zalej bulionem, a następnie dodaj kilka pokrojonych na drobne kawałki trufli. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj całość, aby uzyskać idealnie gładki krem. Danie możesz dodatkowo posypać płatkami startej trufli.

Makaron z truflami

Kuchnia włoska obfituje w przepyszne dania z truflami w roli głównej. Koniecznie wypróbuj przepis na makaron z tymi aromatycznymi grzybami. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, przecedź go, a część wody odlej do naczynia. Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek oraz pokrojone w plasterki świeże trufle lub te ze słoika. Całość dopraw do smaku pieprzem. Na patelnię wyłóż makaron i podgrzej przez około 3 minuty. Danie wyłóż na talerz i posyp świeżo startym parmezanem.

Sałatka z dodatkiem trufli

Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i oderwij zdrewniałe końce. Warzywa gotuj na parze przez około 6 minut, a następnie przelej zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę gryczaną wsyp do salaterek, dodaj szparagi, opłukane liście botwinki, kawałki białego sera oraz starte trufle.

Doskonałym dodatkiem do dania będzie oliwa z trufli. Zastosowanie tego rodzaju tłuszczu w swojej kuchni pozwoli nadać niepowtarzalnego charakteru nawet najprostszym daniom. Oliwą z trufli polewaj grzanki, warzywa lub przygotuj z niej smaczny dressing do sałatek.

Przeczytaj również: Semolina – co to jest i jak zastosować ją w swojej kuchni?

makaron-trufle

Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa!

Każdy z nas zasługuje na to, by być rozpieszczanym. Zrób sobie przyjemność i przygotuj pyszne danie z truflami w roli głównej. Ten przysmak znajdziesz w naszej Spiżarni. Trufle w słoiku z asortymentu Schroniska Bukowina są importowane bezpośrednio z Włoch – sami starannie je selekcjonujemy. Możesz mieć pewność, że zamawiając produkt w naszym internetowym sklepie, otrzymasz trufle najlepszej jakości.